Banca Transilvania s-a finanțat cu 700 de milioane de euro de pe piețele internaționale

Banca Transilvania Sursa foto: Banca Transilvania

Banca Transilvania a vândut în 25 septembrie 2024 obligațiuni de 700 de milioane de euro, în contextul unei cereri din partea investitorilor de peste 2,5 miliarde de euro, arată un comunicat de presă al băncii. Este a doua oară consecutiv când BT lansează o emisiune de obligațiuni sub umbrela Cadrului de finanțare sustenabilă.

Ordinele plasate au provenit de la aproape 170 de investitori instituționali, preponderent cei internaționali, și anume 95%. Oferta a fost subscrisă de 131 de fonduri de investiții, fonduri de pensii, bănci comerciale, companii de asigurare și companii comerciale din 28 de țări din Europa, SUA, Asia, Orientul Mijlociu etc. Peste 64% dintre investitorii care au subscris obligațiunile sustenabile ale BT au, la rândul lor, obiective ESG în politica lor de investiții.

Fondurile atrase vor contribui la finanțarea unor proiecte sustenabile, conform criteriilor de eligibilitate din Cadrul de finanțare durabilă: susținerea IMM-urilor din regiuni mai puțin dezvoltate din România; accesul populației la asistență medicală și educație; inițiative care susțin tranziția verde – clădiri verzi, proiecte de energie regenerabilă, transport, agricultură ecologică.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În prima oră de la lansarea tranzacției, ordinele plasate de investitori au atins nivelul de peste 1 miliard de euro, BT beneficiind inclusiv de votul de încredere a două instituții financiare internaționale. Contextul favorabil al piețelor financiare și dinamica ordinelor plasate de investitori au condus la un cupon final de 5.125/an, randamentul fiind redus cu circa 40 de puncte bază față de așteptările inițiale. Întregul proces de vânzare a fost finalizat în câteva ore, iar datorită interesului ridicat din piață, care a persistat chiar și după reducerea prețului, Banca Transilvania a decis să majoreze suma atrasă până la 700 de milioane de euro.

Obligațiunile au maturitatea în 2030, sunt listate la Bursa din Dublin și sunt eligibile pentru cerinţa minimă de fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL), contribuind la asigurarea permanentă a unui nivel optim de fonduri, distincte de depozitele clienților care sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, conform standardelor europene privind băncile.

Vânzarea obligațiunilor a fost coordonată de J.P. Morgan, Morgan Stanley, Nomura și ING Bank, (acesta având și rolul de consultant ESG). BT Capital Partners, compania de brokeraj a Grupului Banca Transilvania, a fost Co-manager pentru această emisiune. Consultanții juridici au fost Filip&Company, Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, Clifford Chance Badea și Clifford Chance LLP. Deloitte Audit SRL a avut rolul de auditor financiar, iar KPMG Tax SRL a fost consultantul fiscal.

Prima emisiune de obligațiuni ESG, suprasubscrisă tot în câteva ore, a fost anunțată de Banca Transilvania în noiembrie 2023, ocazie cu care a atras 500 de milioane de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: