Băncile au acordat credite de 34 miliarde lei populaţiei şi companiilor, în primele patru luni, în creștere cu 34%

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Creditele noi acordate de băncile din România populaţiei şi companiilor au crescut cu 32% în primele patru luni din anul 2021, în pofida contextului pandemic, la 34 miliarde lei, a anunţat marţi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

„Creditele noi acordate de băncile din România populaţiei şi companiilor au crescut cu 32% în primele patru luni din anul 2021, în pofida contextului pandemic, la 34 miliarde lei, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, când s-au acordat împrumuturi în valoare de 25,7 miliarde lei. Astfel, volumul creditelor noi acordate în patru luni este mai mare cu o treime, faţă de anul trecut, şi reprezintă peste 11% din soldul creditului neguvernamental. Soldul creditului neguvernamental se calculează ca diferenţa dintre totalul creditelor acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite”, arată datele ARB.

În primele patru luni ale anului, creditarea nouă a fost impulsionată de creditele acordate companiilor, care deţin o pondere de 56% în volumul de credite noi acordate de bănci. Tendinţa de creştere a creditării s-a menţinut şi în luna mai, avansul creditului neguvernamental fiind de 10,1%, în ritm anual, până la 296 miliarde lei, fiind cea mai mare viteză de creştere a creditării de la debutul pandemiei.

„Băncile din România continuă să acorde credite în mod susţinut atât pentru sprijinirea companiilor care şi-au reluat sau intensificat activitatea, cât şi pentru necesităţile populaţiei. Populaţia a accesat credite în valoare de 15 miliarde lei, iar companiile de aproape 19 miliarde lei, în perioada ianuarie-aprilie 2021”, potrivit ARB.

Repartiţia pe monede arată un interes sporit pentru creditele acordate în moneda naţională, cu o pondere de aproape 81,75% în totalul creditelor noi accesate, fiind urmate de împrumuturile noi în euro cu 16,65% şi cele în dolari, cu 1,60%. Creditele noi în moneda naţională acordate în primele patru luni ale anului au totalizat 27,8 miliarde lei, în creştere cu 38% comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2020. Populaţia a accesat împrumuturi aproape integral în moneda naţională, cu pondere de 99,2% în volumul de credite noi acordate populaţiei de 15 miliarde lei, şi credite în euro în valoare de aproximativ 120 milioane lei, reprezentând diferenţa de 0,8% ca pondere. Repartiţia pe monede în cazul companiilor arată că acestea au preferat împrumuturile în moneda naţională cu o pondere de 67,7% din totalul împrumuturilor noi accesate de firme, aproximativ 29% au fost contractate în euro şi restul în dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: