Băncile, despre sancțiunea primită de la Protecția Consumatorilor privind calculul ratelor: „Este o fomulă de calcul practicată la nivel mondial”

banca, credit, calcule, calculator Sursa foto: Pexels

Modul de calcul al ratelor despre care Protecția Consumatorilor susține că este o practică înșelătoare este „o fomulă de calcul practicată la nivel mondial”, afirmă Asociația Română a Băncilor (ARB), într-un mesaj transmis la solicitarea Economedia. Marți, ANPC a amendat 11 bănci din România, spunând că ele au practici care pun consumatorii să plătească preponderent dobândă atunci rambursează creditul.

„ANPC contestă modalitatea de calcul a ratelor prevăzută de legislația națională. În fapt vorbim de o formulă de calcul practicată la nivel mondial, astfel că ANPC contestă o metodă legală de calcul a rambursării creditului folosită în întreaga lume. Determinarea plăților lunare se realizează conform prevederilor OUG 50/2010 și OUG 52 /2016 prin două modalități: fie rate lunare egale (anuități), fie rate descrescătoare. Consumatorii pot alege în funcție de capacitatea de rambursare și de obiectivele proprii modul cum rambursează banii. Opțiunea aleasă de către împrumutați se regăsește transparent în documentele contractuale, iar clienții primesc și un scadențar care reflectă atât rata lunară totală, cât și din ce este compusă aceasta. Clienții optează pentru această metodă de plată a creditului cu rate egale pentru a obține o valoare mai mare a împrumutului”, arată ARB, într-un mesaj pentru Economedia.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, marți, că a sancționat 11 bănci din România pentru practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, deoarece consumatorii plăteau preponderent dobândă atunci când rambursau creditul. Băncile au primit amenzi de 550.000 lei și au fost obligate să emită noi grafice de rambursare.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Conform ANPC, practicile înșelătoare au constat în faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Cei 11 operatori economici sunt:

  • ING Bank
  • First Bank
  • Credite Europe Bank
  • OTP Bank
  • Alpha Bank
  • BancaTransilvania
  • Raiffeisen Bank
  • BCR
  • Patria Bank
  • Unicredit Bank
  • BRD Groupe Societe Generale.

Pe lângă o sancțiune contravențională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sofism. Daca-i Frauda la Nivel Mondial nu inseamna ca-i si Justa. #Justitia.

    @ConsiliulConcurentei, mai stiti ceva de Orange, Vodafone ? Vedeti ca-si fac de cap cu nerusinare. Bani multi pe kbps … 2023. Nu exista scuze ! Banii i-au spalat la Bursa si tot pe minus sunt, ca asa e Lumea, ‘La Nivel Mondial’: totu-i o Mare Frauda cand productia e arhisuficienta si la suprapret, masina de spalat ruleaza.

    Mai indraznesc sa se si planga. Totu-i un Teatru. For sparge ‘plafonul’ doar de dragul ca n-au avut de ales si culmea, fac ce trebuie in mainstream doar ca ar trebui sa continue cu cresterea dobanzilor pana taie craca la toti Narozii. Alfel spus, astampara masina de spalat bani.

    Dar vorbeam de Telekom !

  2. P.S. (@idem): De ce Orange si Vodafone n-au PrePay cu valabilitate mai mare de 1 luna(28 de zile in cazul Vodafone)(ignorand faptul ca anul are 13 luni(364/13+Revelion) datorita ‘Religiei’ care a distrus ceva fundamental, mult prea perfect ca sa nu ciunteasca) cum ar fi la Digi, doar ca Digi au un PrePay de tot rahatul, vreau de 5 euro cu 50GB / 3 luni , la cate ‘BONUS’-uri imposibile de consumat dau … numai abuz. De la modul de-a folosi cuvinte ‘NELIMITAT’,BONUSBONUSBONUS’.

    Sa le lase pt. cat timp sunt consumate si pe urma sa expire, dupa ultimul bit util de pe ele. (bit util insemnand macar un SMS @ SIP ca tot IP e; nu mai pacaliti pe nimeni ca nu mai platiti centraliste sa faca ‘switching’)

    Hotie omologata, oamenii fiind pamant / orice subiect, ce e de asteptat ?

    Cine sa-i invete daca li se vara non-stop carbohidrati si hainute din toate unghiurile vizuale … ? + mult ‘post-modernism’, ‘neoschizofrenie’.

  3. P.P.S. : @Economedia(cadou pt. luna asta): Cautati ‘Capital as Power'(e gratis pe site-ul autorilor) ca sa intelegi tot ce inseamna acest ‘Capitalism Sabotage’.

    De la fel si fel de servicii de rente care te lock-eaza pe platformele lor, pana la acesti mojici care fac profit de 2-3 miliarde $ / an, fara sa ia o antena serioasa(nu vrem 5G, macar sa mearga LTE-ul la capacitate maxima pt. toti..)(oricum 5G e failed by design, decat sa stau langa router mai bine bag cablu + ca IoT n-au nevoie de 1Gbps in vecii vecilor, aici, ma compar cu afirmatia lui Bill Gates de acum 35 de ani dar ala a fost un cretinism mult mai mare ce va ramane vesnic) si Elefantul din Camera : Tot Business Model-ul este o mare Frauda ! Plateste deja intreaga omenire smart-phone-uri la suprapret . Preturile reale nu justifica ofertele reale ! Da, in Romania sunt ok dar asta e exceptia care confirma regula : Jaful este mult mai mare la nivel Mondial, unde Orange si in special Vodafone Fura de Rup Pamantul.

    Adica, pan’ la urma de ce costurile sunt atat de diferite ? Platesti in Franta de 3x mai mult, nu ?! Sa nu va injur.

    In orice caz ! Vreau sa vad SOCOTEALA !

    (le-am promis ca ii dau in judecata de le sar sigurantele, valabil si pt. unii de pe aici..)

  4. P.P.S. : @Economedia(cadou pt. luna asta): Cautati ‘Capital as Power'(e gratis pe site-ul autorilor) ca sa intelegi tot ce inseamna acest ‘Capitalism Sabotage’.

    De la fel si fel de servicii de rente care te lock-eaza pe platformele lor, pana la acesti mojici care fac profit de 2-3 miliarde $ / an, fara sa ia o antena serioasa(nu vrem 5G, macar sa mearga LTE-ul la capacitate maxima pt. toti..)(oricum 5G e failed by design, decat sa stau langa router mai bine bag cablu + ca IoT n-au nevoie de 1Gbps in vecii vecilor(alta Gogoasa!), aici, ma compar cu afirmatia lui Bill Gates de acum 35 de ani dar ala a fost un cretinism mult mai mare ce va ramane vesnic) si Elefantul din Camera : Tot Business Model-ul este o mare Frauda ! Plateste deja intreaga omenire smart-phone-uri la suprapret . Preturile reale nu justifica ofertele reale ! Da, in Romania sunt ok dar asta e exceptia care confirma regula : Jaful este mult mai mare la nivel Mondial, unde Orange si in special Vodafone Fura de Rup Pamantul.

    Adica, pan’ la urma de ce costurile sunt atat de diferite ? Platesti in Franta de 3x mai mult, nu ?! Sa nu va injur.

    In orice caz ! Vreau sa vad SOCOTEALA !

    (le-am promis ca ii dau in judecata de le sar sigurantele, valabil si pt. unii de pe aici..)

  5. Cel mai bun credit este cel pe care nu îl mai contractezi. Dacă totuși ai nevoie de un credit bancar un grafic de rambursare cu rate descrescătoare, cu rambursare credit egala in fiecare luna, vei avea un grad mai mare de îndatorare și deci vei accesa un credit mai mic. De ce au nevoie de un credit mai mare?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.