Băncile din zona euro urmează să ramburseze anticipat alte împrumuturi multianuale primite de la Banca Centrală Europeană (BCE), în valoare de 447,5 miliarde de euro (472 miliarde de dolari), ceea ce urcă suma totală a sumelor plătite la aproape 800 de miliarde de euro într-o perioadă de numai câteva săptămâni, potrivit datelor BCE, transmite Reuters.
Băncile aveau până de curând la dispoziţie numerar în valoare de 2.100 miliarde de euro din operaţiunile de refinanţare pe termen lung ţintite (TLTRO) ale BCE, lansate pentru a încuraja creditarea şi a stimula activitatea economică atunci când zona euro era ameninţată de deflaţie.
Dar inflaţia este acum în creştere, iar BCE a majorat costurile împrumuturilor luna trecută, în speranţa că băncile ar prefera să returneze fondurile decât să plătească dobânda suplimentară.
Băncile au rambursat lunile trecute fonduri TLTRO de 296 de miliarde de euro, în timp ce alte 52 de miliarde de euro vor ajunge la scadenţă în decembrie, ducând reducerea totală la 796 de miliarde de euro.
Fondurile TLTRO restante vor totaliza în continuare 1.320 de miliarde de euro, după noua rambursare, o mare parte dintre acestea ajungând la scadenţă în iunie.
Se preconizează că rambursările anticipate vor creşte costurile de finanţare bancară şi vor tempera cererea, totul în speranţa că acest lucru va atenua inflaţia, care a atins un nivel record de 10,6% în octombrie.
La 8.500 miliarde de euro, bilanţul BCE este încă excepţional de mare în raport cu standardele istorice şi este aşteptat ca banca să contureze săptămâna viitoare planuri de reducere în continuare a acestuia.
Următorul pas va fi să lase o parte din datoriile de 5.000 de miliarde de euro pe care le deţine să expire, dar acest proces este probabil să fie treptat, iar reducerea va fi mică, cel puţin iniţial.
Analiştii chestionaţi de Reuters anticipează că deţinerile de obligaţiuni se vor micşora cu doar 175 de miliarde de euro anul viitor.