Băncile franceze ar putea pierde din creșterea ratelor din cauza normelor de reevaluare a creditelor

Redacția ian. 29, 2023 0 comentarii
Dobanda de interventie pexels.com

Băncile franceze riscă să rămână în urma rivalilor europeni și să piardă profituri excepționale din cauza creșterii ratelor dobânzilor, din cauza normelor care le limitează capacitatea de a reevalua prețul creditelor, scrie Financial Times.

După un deceniu de randamente scăzute, creșterea inflației și majorările de dobândă ale BCE au schimbat radical soarta celor mai mari bănci europene, crescând marjele și veniturile din împrumuturi.

Cu excepția Credit Suisse, se așteaptă profituri uriașe din partea băncilor de top din Europa atunci când vor raporta rezultatele pentru trimestrul al patrulea în următoarele săptămâni. Dar nu toate băncile au beneficiat în mod egal de câștigul extraordinar al ratelor dobânzilor.

Perspectivele pentru industria din Europa s-au îmbunătățit de la începutul anului 2023, mai ales că îngrijorările legate de recesiune încep să se estompeze, inclusiv în economii importante precum Germania. Economiștii de la Goldman Sachs și JPMorgan și-au inversat recent așteptările privind o contracție a producției din zona euro în primul trimestru.

Băncile franceze vor putea să compenseze o parte din durerile de pe piața lor de origine cu afaceri în altă parte sau în alte divizii, cum ar fi gestionarea activelor, banca de investiții și leasingul auto.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *