Băncile rusești de stat deschid sucursale în orașe din estul Ucrainei, în ciuda sancțiunilor occidentale

Sberbank Sursa foto: Sberbank / Facebook

Rusia își consolidează poziția în zonele nou ocupate ale Ucrainei prin deschiderea de sucursale ale celor mai mari bănci de stat în orașe precum Mariupol, scrie Financial Times.

Kremlinul a încurajat companiile să intre în regiunile ucrainene cucerite cu forța în timpul invaziei sale din 2022. În timp ce multe mărci încă evită aceste zone de teama sancțiunilor occidentale și a riscurilor de a conduce o afacere într-o zonă de război, cei mai mari doi creditori de stat din Rusia, Sberbank și VTB, au început să țină cont de acest apel.

Sberbank, care a fost supusă sancțiunilor occidentale în 2022, a declarat pentru Financial Times că a deschis 130 de bancomate și 48 de locații în ceea ce Moscova descrie drept „noile sale regiuni” din estul și sudul Ucrainei, inclusiv sucursale de format complet. „Sberbank a deservit deja aproape 70.000 de persoane și intenționează să își extindă afacerile acolo”, a declarat banca.

Președintele Vladimir Putin a declarat în acest an companiilor de stat că nu au „de ce să se teamă” dacă își deschid un birou în regiunile ocupate.

„Trebuie să începeți să mergeți în aceste teritorii cu mai mult entuziasm și să începeți să lucrați acolo”, le-a spus Putin liderilor sectorului financiar rus. „Tot ceea ce v-ați temut – sancțiunile – s-a întâmplat deja. Deci, de ce să vă fie frică?”

Moscova a susținut că regiunile Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia din Ucraina sunt parte constituțională a Rusiei, după ce le-a ocupat cu forța. Moscova nu controlează pe deplin toate teritoriile pe care le-a revendicat și continuă să încerce să acapareze prin forță mai multe regiuni, care sunt recunoscute la nivel internațional ca fiind Ucraina.

Între timp, Ucraina a lansat luna trecută o ofensivă fulger surprinzătoare în regiunea rusă Kursk, cucerind mari suprafețe de teren, ambele părți încercând să își maximizeze câștigurile teritoriale înainte de orice negocieri de pace.

Politicieni, activiști pentru drepturile omului și ucraineni forțați să fugă din zonele ocupate de Rusia au vorbit despre abuzurile, inclusiv tortura și detenția arbitrară, care au loc practic fără control în „noile regiuni”.

Aceștia subliniază, de asemenea, numeroasele modalități prin care Moscova a încercat să „rusifice” aceste zone, inclusiv schimbarea manualelor școlare, îndepărtarea monumentelor ucrainene și aducerea unor bănci de top.

Noile sucursale ale Sberbank includ câteva „birouri mobile” în Mariupol, un oraș pe care forțele ruse l-au ras în primele luni ale invaziei, ucigând zeci de mii de oameni.

VTB, care a fost, de asemenea, supusă sancțiunilor începând din 2022, a anunțat că va începe să ofere servicii clienților în birourile sale din Mariupol până la sfârșitul anului. În iulie, șeful său, Andrei Kostin, a fost fotografiat tăind panglica unei prime sucursale în orașul ucrainean ocupat Luhansk.

„Acesta nu este doar un nou birou. Aceasta este o altă etapă importantă a procesului de integrare a regiunii în economia țării”, a declarat Kostin, citat de agenția de presă de stat Tass.

Până de curând, marii comercianți cu amănuntul, băncile și alte companii rusești s-au ferit să lucreze deschis în zone precum peninsula Crimeea și regiunile Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, pe care Rusia le controlează din 2014.

Dar și Sberbank a revenit în Crimeea, deschizându-și primul birou acolo anul trecut, după ce și-a închis operațiunile în 2014, când Moscova a anexat peninsula.

Anterior, serviciile bancare erau furnizate în peninsulă de creditori special desemnați pentru sarcini care puteau atrage sancțiuni occidentale, cum ar fi Promsvyazbank, care se ocupă de industria de apărare. PSB a fost, de asemenea, prima care a intrat în teritoriile nou ocupate și numără acum aproape 400 de birouri în regiunile Donețk și Luhansk.

Alte întreprinderi de consum încep să apară în teritoriile ocupate, însă majoritatea lanțurilor de retail și a mărcilor rusești cu nume recunoscute sunt încă reticente în a intra pe piață.

„Întreprinderile rezonabile nu vor merge acolo – pur și simplu nu merită”, a declarat o persoană din sectorul rus al comerțului cu amănuntul. „Puterea de cumpărare este scăzută, în regiunile respective rămânând mai ales pensionari și lucrători la stat. Riscurile sunt ridicate. Chiar și în Crimeea, care este o situație cu totul diferită, foarte puține companii au intrat.”

Companiile care lucrează în mod deschis în zonele ocupate riscă sancțiuni occidentale.

După ce ministrul comerțului și industriei, Denis Manturov, a anunțat în martie că piețele online rusești vor începe să funcționeze în aceste zone, iar șeful regiunii Donețk, Denis Pușilin, numit de către ruși, a spus că aceste piețe (Ozon și Wildberries) sunt echivalente rusești de top ale Amazon, ambele companii au emis rapid dezmințiri, invocând lipsa logisticii companiei și a facilităților de transport.

Locuitorii din zonele ocupate s-au bazat în schimb pe un serviciu informal de curierat, comandând bunuri care să fie trimise la adrese din sudul Rusiei, unde antreprenorii locali duc apoi coletele în zonele ocupate. Comerțul este coordonat prin intermediul aplicației de socializare Telegram, iar clienții plătesc o majorare de aproximativ 15 % pentru livrare.

Dar în această vară, Promsvyazbank a lansat și propria sa piață, PSB Market, care funcționează numai în zonele ocupate. Aceasta vinde articole occidentale precum iPhone-uri, adidași Adidas și periuțe de dinți electrice Oral-B, însă platforma pare greoaie, în comparație cu Ozon și Wildberries, care sunt mai ușor de utilizat. De asemenea, prețurile par vizibil mai mari, în special în ceea ce privește tehnologia de consum.

Deschiderea de filiale în teritoriile ocupate funcționează ca o modalitate prin care mărcile rusești își afișează acreditările patriotice. Black Star Burger, un lanț de restaurante deținut de rapperul pro-Kremlin Timati, a declarat în iunie că va deschide localuri în Mariupol și în regiunea Kherson.

Conform datelor serviciului fiscal rus, peste 2 500 de societăți au fost înregistrate în „noile regiuni” în 2023. Se crede că acestea cuprind un amestec de întreprinderi nou înființate și întreprinderi reînregistrate sau expropriate.

Mulți ucraineni care au fugit de ocupație și-au văzut de atunci magazinele confiscate și transferate în alte mâini, către noi proprietari locali sau ruși sosiți.

Din 2023, cel mai vizibil furnizor de produse alimentare din zonele ocupate a fost lanțul de supermarketuri First Republican. Acesta deține în prezent peste 70 de magazine în regiunea Donețk.

Înainte de ocupația rusă, lanțul aparținea retailerului ucrainean ATB-Market. În prezent, datele din registrul rusesc al societăților comerciale menționează că lanțul este deținut de Natalia Zakharchenko, văduva lui Alexander Zakharchenko, fostul lider ales de Kremlin al așa-numitei Republici Populare Donețk, care a fost ucis într-o explozie în 2018.

Anchetatorii ucraineni care monitorizează evoluțiile din teritoriile ocupate spun că sectorul comerțului cu amănuntul, și afacerile din regiune în general, încă seamănă foarte mult cu vestul sălbatic economic al anilor 1990 în țările post-sovietice.

„Totul este foarte haotic”, a declarat Oleg Baturin, un jurnalist de investigație din regiunea Kherson, pentru postul de presă Krym Realii. „Forța de ocupație a adus totul înapoi la nivelul de acum 35 de ani”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.