Băncile se pregătesc pentru cele mai mari concedieri de la criza financiară încoace. Zeci de mii de angajați din sector și-ar putea pierde locurile de muncă

banca

Băncile se pregătesc pentru cea mai mare rundă de reduceri de personal de la criza financiară globală încoace, în condițiile în care directorii sunt presați să reducă costurile în urma prăbușirii veniturilor din investment banking, scrie Financial Times.

Concedierile – care se așteaptă să fie de ordinul zecilor de mii în întregul sector – inversează angajările masive făcute de bănci în ultimii ani și reticența de a concedia personal în timpul pandemiei Covid-19.

„Reducerile de locuri de muncă care vor urma vor fi super brutale”, a declarat Lee Thacker, proprietarul firmei de recrutare de personal din domeniul serviciilor financiare Silvermine Partners. „Este o resetare pentru că au făcut angajări excesive în ultimii doi-trei ani”.

Bănci precum Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley și Bank of New York Mellon au început să taie peste 15.000 de locuri de muncă în ultimele luni, iar observatorii din industrie se așteaptă ca și alții să le urmeze exemplul, încurajați de planurile care au ținut prima pagină a ziarelor și care au fost deja anunțate.

„Am văzut câteva focuri de avertisment din partea SUA”, a declarat Thomas Hallett, analist la Keefe, Bruyette & Woods.

„Investitorii trebuie să vadă că managementul acționează în privința costurilor și încearcă să mențină un profil de rentabilitate rezonabil. Europenii vor avea tendința de a urma băncile americane”.

Ana Arsov, codirector al departamentului de bănci globale la Moody’s, a declarat că se așteaptă ca reducerile de personal să fie mai puțin severe decât în timpul crizei financiare, dar mai grele decât prăbușirea piețelor după prăbușirea dotcom din 2000.

„Ceea ce vedem este o recuperare a disponibilizărilor normale din bănci, care au fost puse pe pauză în ultimii ani”, a spus ea. „Vom vedea reduceri în francizele europene, dar nu la fel de mari ca la băncile din SUA”.

Directorii de bănci au declarat că disponibilizările care au atras atenția la Goldman – parte a celei mai mari campanii de reducere a costurilor de la criza financiară încoace, care include totul, de la avioanele corporative la bonusuri – au creat un precedent pe care alte bănci vor căuta să îl urmeze.

„Titlurile din Goldman accelerează procesul decizional”, a declarat un executiv din industrie care are cunoștință despre planurile mai multor bănci. „Este un moment bun pentru a anunța reduceri dureroase dacă doar urmezi Goldman”.

Banca de pe Wall Street a început săptămâna trecută un proces de concediere a până la 3.200 de angajați, ceea ce echivalează cu 6,5% din forța de muncă, în condițiile în care crește presiunea asupra directorului general David Solomon pentru a îmbunătăți randamentul băncii în ceea ce privește capitalul tangibil.

Goldman taie un număr similar de angajați ca în 2008, în timpul crizei financiare mondiale, dar atunci forța sa de muncă era de două treimi din dimensiunea sa actuală.

Morgan Stanley a concediat 1.800 de angajați în decembrie, puțin peste 2% din forța sa de muncă. În ciuda faptului că are o activitate puternică de gestionare a averilor, banca de investiții a creditorului a suferit, la fel ca și rivalul său acerb Goldman Sachs, de pe urma reducerii aproape la jumătate a veniturilor din fuziuni și achiziții anul trecut.

Morgan Stanley a declarat că nu sunt iminente alte reduceri de personal.

„Sincer, am întârziat puțin”, a declarat directorul general James Gorman în fața analiștilor. „Nu mai făcusem nimic de câțiva ani. Am avut o creștere mare și vom continua să monitorizăm acest lucru”.

Bank of New York Mellon, cea mai mare bancă de custodie din lume, intenționează să reducă puțin sub 3% din forța sa de muncă – aproximativ 1.500 de angajați – în prima jumătate a anului.

Directorul general Robin Vince a declarat pentru Financial Times că banca a fost „foarte atentă să recunoască” că dacă ar fi concediat oameni în timpul pandemiei Covid ar fi „rupt contractul social” cu angajații.

Dar el a adăugat că „în cursul normal al activității, revizuim nivelurile de personal. Ca o afacere bine administrată, trebuie să fim buni administratori ai bazei noastre de cheltuieli”.

De departe, cele mai mari reduceri anunțate până acum sunt efectuate de Credit Suisse, care se află în mijlocul unei revizuiri strategice radicale menite să consolideze banca elvețiană afectată de scandaluri. În octombrie anul trecut, banca a declarat că va elimina 9.000 de roluri din cei 52.000 de angajați în următoarele trei săptămâni.

În timp ce 2.700 dintre aceste reduceri au fost planificate anul trecut, banca a început deja consultările pentru disponibilizări cu privire la 10% din rolurile din investment banking în Europa, a relatat Financial Times săptămâna trecută.

Dimensiunea restructurării de la Credit Suisse este mai mare decât cea prin care a trecut banca în timpul crizei financiare, când a fost nevoită să concedieze peste 7.000 de angajați în 2008, dar a evitat un ajutor de stat.

Nu toate băncile se așteaptă să facă reduceri mari de personal, deși iau și alte măsuri pentru a menține costurile la un nivel scăzut.

Bank of America, care are 216.000 de angajați la nivel global, a declarat că „nu are planuri de concedieri în masă”, deși adoptă o abordare disciplinată a costurilor și va face angajări doar pentru cele mai importante roluri.

Directorul general Brian Moynihan a declarat pentru Bloomberg la Davos că anul trecut au plecat din bancă mai puțini oameni decât se aștepta, ceea ce a afectat politica de recrutare.

„Ne-am depășit așteptările în ceea ce privește angajările și am depășit ținta noastră de personal”, a spus el. „Iar acum putem face o încetinire a angajărilor”.

Citigroup a oferit până acum puține detalii despre câți dintre cei 240.000 de angajați la nivel global vor fi afectați de concedieri, dar directorul financiar Mark Mason a declarat jurnaliștilor că există presiuni pentru reducerea costurilor în cadrul băncii sale de investiții, în urma scăderii cu 22% a profiturilor diviziei.

„Ca parte a [activității obișnuite], ne pieptănăm în mod constant talentele pentru a ne asigura că avem oamenii potriviți în rolurile potrivite și, acolo unde este necesar să restructurăm, facem și asta”, a spus el.

Cu toate acestea, cel puțin o bancă globală caută să își întărească rândurile, deși într-un mod țintit. Directorul executiv al UBS, Ralph Hamers, a declarat la Davos că instituția elvețiană de creditare „contrazice tendința” în ceea ce privește recrutarea.

Spre deosebire de rivalii săi, UBS nu a făcut angajări agresive în ultimii ani și, prin urmare, nu se află sub aceleași presiuni pentru a reduce rolurile.

De asemenea, a dedicat mai multe resurse gestionării averilor în ultimul deceniu, iar cadrele superioare ale băncii consideră că acum este un moment bun pentru a investi mai mult în banca de investiții – împreună cu angajări în gestionarea averilor și a activelor – pe măsură ce concurenții se retrag.

Aceste eforturi includ preluarea de dealeri nemulțumiți de la firmele de consultanță de tip boutique, au declarat pentru FT persoane de rang înalt de la UBS.

Prin comparație, UBS a fost nevoită să reducă 10% din forța de muncă în 2008 – majoritatea rolurilor provenind din banca de investiții – deoarece creditorul a fost salvat de guvernul elvețian după ce a suferit pierderi mari din cauza creditelor ipotecare subprime.

Câteva dintre cele mai mari reduceri de locuri de muncă din 2008 au venit de la bănci care au salvat rivali îngenuncheați de criza financiară. De exemplu, când Bank of America a preluat Merrill Lynch, a concediat 10.000 de angajați, iar la creditorul ipotecar Countrywide Financial a concediat 7.500 de angajați.

JPMorgan a renunțat la 9.200 de angajați ai Washington Mutual atunci când a preluat cea mai mare asociație de economii și împrumuturi din SUA, pe lângă faptul că a redus o zecime din forța sa de muncă.

Între timp, prăbușirea Lehman Brothers și Bear Stearns a dus la pierderea locului de muncă pentru zeci de mii de bancheri. În total, peste 150.000 de bancheri și-au pierdut locurile de muncă în timpul crizei financiare.

Și, la fel ca acum 15 ani, perspectiva de a găsi rapid un loc de muncă pentru cei care au rămas acum fără serviciu este sumbră, potrivit recrutorilor.

„Aveți această avalanșă oribilă de calitate care intră pe piață, dar cine îi ia?”, a spus Thacker. „Partea cumpărătorilor nu este acolo pentru a-i angaja pe acești oameni de data aceasta. Pur și simplu nu au capacitatea necesară”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *