Banii aduc fericirea. Un studiu arată că niciodată nu poți avea prea mulți bani

bani, fericire Sursa foto: Dreamstime.com | Aliia Chazova  

Banii pot cumpăra fericirea, iar mai mulți bani te pot face mai fericit, potrivit unui studiu realizat de cercetătorul de la Wharton School, care a susținut că legătura dintre bogăție și bunăstare nu se stabilizează odată ce veniturile ating un anumit nivel.

Matthew Killingsworth, care studiază cauzele fericirii umane, a declarat că atât milionarii, cât și miliardarii sunt semnificativ mai fericiți decât persoanele care câștigă mai mult de 500.000 de dolari pe an.

„Rezultatele sugerează că asocierea pozitivă dintre bani și bunăstare continuă la vârful scării economice”, a declarat Killingsworth.
Anul trecut, Killingsworth a făcut parte dintr-o echipă de oameni de știință, printre care și regretatul psiholog Daniel Kahneman, care a publicat un studiu care contesta o lucrare celebră din 2010 a lui Kahneman și a economistului Angus Deaton, potrivit căreia fericirea tinde să crească odată cu veniturile până la aproximativ 60.000-90.000 de dolari pe an, moment în care se stabilizează.

Kahneman și Killingworth au reanalizat lucrarea respectivă și au constatat că legătura dintre bani și fericire se extinde la persoanele care câștigă până la 500.000 de dolari pe an.

Noua cercetare, care este publicată de Killingsworth, a constatat că persoanele cu o avere netă de milioane sau miliarde de dolari au raportat un rating mediu de satisfacție în viață între 5,5 și 6 din 7, comparativ cu un rating de aproximativ 4,6 pentru cei care câștigă aproximativ 100.000 de dolari pe an și puțin peste 4 pentru cei care câștigă aproximativ 15.000-30.000 de dolari pe an.

Acest lucru face ca diferența de fericire dintre grupurile cele mai bogate și cele cu venituri medii să fie de aproape trei ori mai mare decât diferența dintre grupurile cu venituri medii și cele cu venituri mici, a spus Killingsworth.

Constatările au fost făcute combinând datele utilizate în cercetarea anterioară a lui Killingsworth cu cele dintr-un studiu din 2018 realizat pe 4.000 de persoane cu o avere mediană cuprinsă între 3 și 8 milioane de dolari din 17 țări și cu un studiu din 1985 realizat pe lista Forbes a celor mai bogați americani. Studiile anterioare au pus întrebări asemănătoare cu cele ale lui Killingsworth, persoanele fiind rugate să evalueze gradul în care sunt „mulțumite” de viață.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: