Barometru de afaceri. Domenii cu decalajele mari ale României față de UE: Sănătatea, economia nefiscalizată, reciclarea deșeurilor

crestere economica grafic calcule Foto: Pexels/Pixabay

Încrederea românilor în antreprenori a crescut cu 50% în zece ani, arată Barometrul Romanian Business Leaders (RBL), care evidenţiază atât domeniile în care s-au înregistrat progrese, cât şi cele în care există în continuare decalaje considerabile faţă de Uniunea Europeană şi care necesită intervenţii ferme, transmite Agerpres.

Între sectoarele cu trend descendent se regăsesc: sistemul de sănătate, în care cheltuielile pe cap de locuitor sunt la 50% din media Uniunii Europene; economia nefiscalizată,

Fundaţia a lansat un nou proiect – Barometrul RBL, care arată, între altele, că încrederea românilor în antreprenori a crescut cu 50% în 10 ani, spun reprezentanții asociației.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Raportul face o trecere în revistă a evoluţiilor din 14 domenii de activitate, pe care antreprenorii îşi propun să le urmărească anual, cu extinderea graduală a indicatorilor monitorizaţi. Selecţia actuală a indicatorilor s-a efectuat în baza importanţei acestora pentru sănătatea şi performanţa economică a României.

Barometrul RBL evidenţiază atât domeniile în care s-au înregistrat progrese, cât şi cele în care există în continuare decalaje considerabile faţă de Uniunea Europeană şi care necesită intervenţii ferme.

Printre domeniile în care s-au înregistrat progrese se numără: sectorul energetic – România se află pe locul 7 în Uniunea Europeană la ponderea energiei electrice obţinute din surse regenerabile, depăşind cu 9% media UE şi mediul antreprenorial – în primul semestru al anului 2021 s-au înregistrat cu 50% mai multe înmatriculări de persoane fizice autorizate şi juridice, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totodată, s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, care a înregistrat o creştere de 10 procente comparativ cu 31 iulie 2020.

“Între cele cu trend descendent se regăsesc: sistemul de sănătate, în care cheltuielile pe cap de locuitor sunt la 50% din media Uniunii Europene; economia nefiscalizată, reflectată de un decalaj de TVA cu 25% mai mare decât media UE; rată de reciclare a deşeurilor municipale aflată în stagnare încă din 2013 la 14%, cu 33% mai puţin decât media europeană”, susţin autorii raportului.

Potrivit sursei citate, Barometrul RBL conţine şi un studiu cantitativ în care au fost adresate, din nou, o serie de întrebări lansate şi acum 10 ani. Una dintre cele mai importante concluzii este aceea că opinia românilor faţă de antreprenoriat s-a schimbat semnificativ în bine în acest interval.

Totodată, viziunea respondenţilor asupra încrederii în forţele proprii pentru a schimba ceva în România a crescut de la 1 din 7 români la 1 din 3. În sfera profesională, românii acordă cea mai mare încredere micilor întreprinzători din oraşele de apartenenţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: