BCE va continua să majoreze ratele, deși cea mai mare parte a măsurilor de înăsprire s-a încheiat, spune vicepreședintele instituției

Luis de Guindos vicepreședinte BCE Sursa foto: Flickr/European Central Bank

Banca Centrală Europeană va trebui să continue să majoreze în continuare dobânzile pentru a readuce inflația la obiectivul său pe termen mediu de 2%, deși cea mai mare parte a măsurilor de înăsprire a fost deja realizată, a declarat joi vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, scrie Reuters.

BCE a încetinit ritmul de creștere a dobânzii la începutul acestei luni cu o majorare de 25 de puncte de bază, dar a semnalat că urmează o înăsprire mai mare.

“O parte semnificativă a călătoriei a fost parcursă, mai este încă un drum de parcurs, probabil că drumul de parcurs este mai scurt, dar nu știu care va fi punctul final”, a declarat De Guindos.

Piețele se așteaptă la o nouă majorare de 25 de puncte de bază la ședința din iunie a BCE și, eventual, încă una până la sfârșitul verii, urmată de reduceri ale ratei începând cu începutul anului viitor.

De Guindos a declarat că este în continuare îngrijorat de evoluția inflației de bază, “care este deosebit de îngrijorătoare în cazul serviciilor”.

Inflația din zona euro a accelerat luna trecută la 7,0% de la 6,9% în martie.

Creșterea costurilor serviciilor și a energiei a compensat o încetinire a creșterii prețurilor la alimente.

Deși creșterea prețurilor de bază, principalul obiectiv al factorilor de decizie politică ai Băncii Centrale Europene în ultimele luni, a încetinit ușor, componenta crucială a serviciilor a continuat să accelereze.

“Serviciile sunt motorul (creșterii) mult mai mult decât industria prelucrătoare în Europa, de aceea Spania și Italia cresc mai mult decât Germania”, a spus el.

De Guindos a mai spus că zona euro este pregătită să crească într-un ritm mai moderat, de aproximativ 1% în 2023, în conformitate cu prognoza de la începutul acestei săptămâni a Comisiei Europene, deși “partea pozitivă este că a fost evitată o recesiune tehnică”.

 

Sursa foto: Flickr/European Central Bank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *