BCR: Inflația mult sub prognoză susține o reducere a dobânzii BNR în iulie

Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR Sursa foto: Ilona Andrei

Rata inflației a încetinit brusc în luna mai, ajungând la 5,1% an/an, de la 5,9% an/an în aprilie, datorită unei noi scăderi importante a prețurilor reglementate la gaze naturale și energie electrică, a legumelor mai ieftine și a efectului de bază favorabil, scrie BCR, într-o analiză, care arată că această scădere susține o reducere a dobânzii de politică monetară din partea Băncii Naționale a României în luna iulie.

Prețurile de consum au scăzut cu -0,11% m/m, prima scădere lunară din decembrie 2023. Indicele IPC a fost cu mult sub prognoza BCR de 5,5% an/an și sub mediana Bloomberg de 5,6% an/an. Inflația de bază a scăzut la 6,3% an/an în mai, de la 6,7% an/an în aprilie.

BCR revizuiește în jos prognoza privind inflația la sfârșitul anului la 4,0% an/an față de 4,2% an/an anterior, după surpriza din luna mai. Totuși, banca menține neschimbată prognoza privind inflația de bază pentru decembrie 2024 la 4,9%.

Banca arată că surpriza inflației din luna mai consolidează opinia privind prima reducere a ratei BNR în iulie, cu 25 pb, la 6,75. Economiștii băncii se așteaptă ca rata cheie să ajungă la 6,0% până la sfârșitul anului.

Inflația care scade mult mai rapid decât cea mai recentă prognoză a băncii centrale ar trebui să susțină prima reducere a ratei la ședința din iulie a BNR.

Reducerea ratei dobânzii operată de BCE în iunie ar trebui să facă BNR mai încrezătoare în ceea ce privește momentul relaxării, spun economiștii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: