BCR reduce prognoza de inflație la 8%, în 2023, mizând pe ieftinirea energiei și a materiilor prime agricole. Banca estimează că BNR va menține dobânda cheie la 7% în acest an

Redacția feb. 7, 2023 1 comentarii
BCR Sediul central Bucuresti Bridge

Banca Comercială Română și revizuit în jos prognoza de inflație pentru finalul anului 2023, la 8%, de la 8,7%, și se așteaptă ca Banca Națională a României să mențină dobânda cheie la 7%, la ședința de politică monetară din 9 februarie și să o păstreze la acest nivel pe tot parcursul anului 2023.

„Ne revizuim în jos prognoza de inflație pentru finalul anului 2023 la 8,0% în termeni anuali de la 8,7%, datorită anticipațiilor de ieftinire a materiilor prime agricole și a energiei. Presiunile inflaționiste se vor tempera după primul trimestru din 2023 datorită unui efect statistic de bază favorabil din componenta prețurilor la energie”, arată analiștii BCR, într-un raport.

Banca se așteaptă ca inflația de bază să atingă un vârf de 15,4% în ianuarie 2023, să încheie anul 2023 la 9,2% și să rămână peste inflația globală pe tot orizontul de prognoză. Se preconizează că inflația globală va scădea la aproximativ 5,0% până la sfârșitul anului 2024, fiind în continuare peste limita superioară a intervalului-țintă al BNR de 2,5%±1pp.

Totodată, BCR se așteaptă ca BNR să mențină rata dobânzii de politică monetară la 7,00% la ședința Consiliului de administrație din 9 februarie, în conformitate cu consensul general, și la fel și în 2023.

Riscurile legate de traiectoria viitoare a inflației rămân în sus deoarece presiunile inflaţioniste actuale se manifestă pe o gamă largă a coșului de consum, la anumite categorii fiind de așteptat să persiste o perioadă mai lungă. „Prin urmare, se conturează în mare parte ca un non-eveniment. Punctul culminant vine ulterior, odată cu prognoza actualizată a IPC prezentată în Raportul privind inflația”, arată banca.

Potrivit acesteia, poate că singura întrebare este dacă BNR va anunța sfârșitul ciclului de majorare a ratelor, așa cum au făcut deja celelalte bănci centrale din regiune, care au majorat ratele de ceva timp, iar BCE și Fed SUA au în vedere ratele maxime.

„Deși există loc pentru a ajusta orientarea politicii în ambele sensuri prin intermediul gestionării lichidităților, nu vedem motive convingătoare pentru ca BNR să renunțe la această opționalitate. Nu ne așteptăm la nicio modificare a condițiilor generale de politică monetară după majorarea dovish din ianuarie, care, combinată cu scăderea angajamentului față de gestionarea strictă a lichidităților din comunicatul de presă, a dus de fapt la o relaxare a condițiilor monetare ulterior. Vedem rata cheie neschimbată pe tot parcursul anului 2023. Gestionarea lichidităților, instrumentul de politică preferat al BNR, va fi probabil utilizat în mod activ în trimestrele următoare, în funcție de cursul EUR/RON și de următoarele citiri ale inflației. Prin urmare, ratele dobânzilor de pe piața monetară în RON ar trebui să se tranzacționeze în cadrul coridorului facilităților permanente ale BNR de 6,00-8,00% pe tot parcursul anului 2023”, arată BCR.

Prognoza actualizată privind inflația urmează să fie publicată după ședință, odată cu noul Raport asupra inflației. În comunicatul de după ședința precedentă, BNR se aștepta ca inflația „să atingă deja niveluri de o cifră în trimestrul III 2023”. În plus, purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Dan Suciu, a declarat că, probabil, creșterea prețurilor în România se va reduce la aproximativ 7% până la sfârșitul acestui an.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *