BCR împreună cu Erste Group finanţează Nala Renewables, o platformă globală de investiții în energie electrică și regenerabilă și producător independent de energie electrică, pentru achiziţia şi dezvoltarea unui parc de energie eoliană onshore de 99,2 MW cu o valoare totală a investiţiei de 214 milioane de euro, arată un comunicat de presă al băncii.
„Nala Renewables, o platformă globală de investiţii în energie electrică şi regenerabilă şi producător independent de energie (IPP), a semnat un pachet de finanţare pentru achiziţia şi construcţia unui proiect de energie eoliană onshore de 99,2 MW, în România”, se menţionează în comunicat.
Valoarea totală a proiectului este de 214 milioane de euro, iar Banca Comercială Română SA (BCR) şi Erste Group AG finanţează şi oferă facilităţi auxiliare în calitate de creditori unici. În plus, BCR are rol multiplu în tranzacţie, fiind Agent de Facilitate, Agent de Garanţii şi Banca Principală pentru gestionarea conturilor, asigurând totodată şi finanţarea facilităţii de TVA aferentă investiţiilor.
„Parcul eolian a fost achiziţionat de la OX2, o companie lider în dezvoltarea şi construcţia de soluţii de energie regenerabilă care operează în Europa şi Australia. Aceasta este a treia achiziţie realizată de Nala în al doilea trimestru din 2024, în Europa Centrală şi de Est, iar Banca Comercială Română şi Erste Group Bank AG au acţionat în calitate de bănci finanţatoare”, se menţionează în comunicat.
Instituţiile financiare au fost asistate de firma internaţională de avocatură Clifford Chance, prin echipele sale din România şi Germania.
„BCR are un rol activ în promovarea tranziţiei către o economie verde şi suntem recunoscuţi ca principalul partener bancar pentru proiectele de energie regenerabilă dezvoltate în România. Colaborarea cu Nala Renewables, şi implicarea în această tranzacţie, arată expertiza pe care o avem în structurarea finanţărilor din energie, dar şi angajamentul ferm în sprijinirea securităţii energetice a Europei Centrale şi de Est. Susţinem construcţia unui viitor sustenabil şi evidenţiem, cu fiecare ocazie, rolul strategic al României ca hub de diversitate climatică şi energetică în regiune”, a declarat Bogdan Cernescu, Head of Corporate Banking BCR.
„Erste Group s-a angajat să susţină tranziţia către sursele de energie regenerabilă, acest proiect fiind un pas important spre acest obiectiv. Suntem încrezători că acest proiect va fi o investiţie de mare succes pentru tranziţia energetică din România, dar şi pentru partenerii noştri şi pentru grup”, a adăugat Ingo Bleier, Chief Corporates and Markets Officer al Erste Group.
Proiectul este situat în estul României, include 16 turbine eoliene Vestas V162-6,2MW și implică o investiţie de 214 milioane euro. Construcţia parcului eolian este estimată să înceapă în trimestrul 3 din 2024, iar punerea în funcţiune este planificată pentru prima jumătate a anului 2026.
Acest proiect sprijină contribuţia Nala la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, cu o estimare a producţiei anuale de aproximativ 312 GWh energie verde, ceea ce înseamnă că parcul eolian va acoperi consumul de energie al aproximativ 51.000 de gospodării, contribuind la reducerea cu aproximativ 150.000 de tone a emisiilor de CO2 pe an.
Nala Renewables este o platformă globală de energie electrică și energie regenerabilă, concentrată pe proiecte solare, eoliene și de stocare a energiei în baterii în Europa, America Latină și Statele Unite. Nala este o afacere comună 50-50% între Trafigura, una dintre cele mai mari companii independente de tranzacționare de mărfuri din lume, și Fondul IFM Net Zero Infrastructure. Până în 2025, obiectivul Nala Renewables este să construiască un portofoliu global de proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate generativă cumulativă de patru gigawati.