Banca Europeană de Investiții va finanța construcția unei unități noi de producție, ambalare și depozitare produse sterile, soluții și topice la fabrica Antiobiotice Iași, oferta BEI fiind desemnată cea mai bună, din punct de vedere al costurilor multianuale, într-un concurs de oferte la care au mai participat Unicredit Romania și Alpha Bank, potrivit unei informări remise bursei. AGA Antibiotice l-a împuternicit pe directorul general Ioan Nani să semneze contractul de finanțare cu BEI la jumătatea lunii noiembrie.
Întreaga facilitate de producție va costa circa 200 de milioane de lei, din care 115 milioane lei vor veni de la BEI, iar restul de 85 de milioane printr-o schemă de ajutor de stat, în baza unui acord de finanțare semnat anterior. „A fost nominalizată echipa de lucru pentru realizarea procedurilor și activităílor necesare achiziției serviciilor de finanțare, cu următoarea componență: Ștefania Alexandru – Director Planificare și Marketing Strategic, coordonatorul echipei, Mihaela Nițu – Manager Financiar, Liviu Vătavu – Director Juridic și Guvernanță Corporativă, Sebastian Costea – Manager executiv Investiții și Proiecte Strategice”, precizează compania.
Această investiţie face parte din Planul de Dezvoltare Strategică al companiei „The Future together 2020-2030″, care ţinteşte multiplicarea profitului, a cifrei de afaceri cu impact asupra majorării cotelor de piaţă deţinute de Antibiotice pe piaţa locală şi internaţională, menționa Antibiotice, în mai, când anunța finanțarea de la MS.
Viitoarea capacitate de producţie şi logistică va asigura fabricaţia de noi medicamente generice , prin abordarea a noi forme farmaceutice, respectiv soluţii sterile injectabile şi produse topice sterile.
Compania fructifică astfel expertiza în domeniul fabricaţiei de pulberi sterile injectabile, prin abordarea unui nou segment de medicamente destinat spitalelor (soluţiile sterile dozate în flacoane de sticlă), precum şi afecţiunilor dermatologice şi oftalmice (topice sterile). Fabricarea acestor noi tipuri de medicamente va contribui strategic la susţinerea sistemului naţional de sănătate şi majorarea exporturilor, cu impact asupra creşterii cifrei de afaceri în orizontul anilor 2030, mai spuneau reprezentanții companiei.
„Menţionăm că investiţia face parte din cele 85 de proiecte considerate prioritare în Strategia pentru cercetare şi inovare regională prin specializare inteligentă (RIS 3 Nord-Est) care va asigura dezvoltarea Regiunii de Nord-Est”, spun reprezentanţii companiei.
Antibiotice are ca acționar majoritar statul, prin ministerul Sănătății.