BERD taie puternic prognoza de creștere economică pentru România, din cauza războiului din Ucraina / Economiile Ucrainei și Rusiei vor scădea cu 20%, respectiv 10%

crestere economica, grafic Sursa: Pexels

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a tăiat puternic prognoza de creștere economică pentru România și estimează un avans de numai 2,8% în 2022, aceasta fiind prima analiză după izbucnirea războiului din Ucraina.

În iunie 2021, BERD estima o creștere economică de 4,4% pentru țara noastră, în acest an.

De altfel, BERD a tăiat prognoza de creștere economică pentru aproape toate statele analizate.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cea mai dureroasă situație este, evident, în Ucraina și Rusia. De exemplu, BERD se așteaptă ca PIB-ul Ucrainei să scadă cu 20% în acest an și PIB-ul Rusiei să scadă cu 10%. Anul trecut, BERD estima o creștere de 3,5% în 2022 pentru Ucraina și de 3% pentru Rusia.

Per total, războiul din Ucraina va avea un efect sever asupra economiilor dincolo de zona imediată a conflictului, potrivit celui mai recent raport al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

În prima sa previziune economică de la începutul războiului, BERD și-a redus previziunile de creștere pentru 2022 pentru regiunile în care își desfășoară activitatea cu mai mult de jumătate – la 1,7%, în scădere cu 2,5% față de prognoza anterioară.

Descriind efectele războiului drept „cel mai mare șoc de aprovizionare cel puțin de la începutul anilor 1970”, Banca estimează că majorarea costurilor pentru mărfuri precum alimente, petrol, gaze și metale va avea un impact profund asupra economiilor, în special a celor din țări cu venituri mai mici. Rusia și Ucraina furnizează o cotă disproporționat de mare de mărfuri, inclusiv grâu, porumb, îngrășăminte, titan și nichel.

Prognoza mai arată:

  • Economiile din Asia Centrală sunt puternic afectate de scăderea valorii rublei și de restricțiile asupra convertibilității acesteia, deoarece sunt puternic dependente de remitențele primite din Rusia.
  • Economiile nord-africane și Libanul sunt expuse în mare măsură la reducerea ofertei globale de grâu, forțând creșterea prețurilor.
  • Economii din Europa Centrală strâns integrate în lanțurile de aprovizionare de producție din Ucraina au un risc serios de perturbare.
  • Presiuni asupra monedelor din Caucaz și Asia Centrală, deoarece piețele au reevaluat riscurile geo-politice
  • Și se așteaptă ca turismul să fie afectat în multe țări, inclusiv Armenia, Estonia, Georgia și Muntenegru.

Beata Javorcik, economist șef al BERD, a declarat: „Războiul împotriva Ucrainei a avut un impact profund asupra economiilor din regiunile BERD, precum și la nivel global. Presiunile inflaționiste erau deja excepțional de mari și se pare că vor fi acum și mai rele, ceea ce va avea un efect disproporționat asupra multor țări cu venituri mai mici în care lucrăm.”

Europa s-a confruntat, de asemenea, cea mai mare deplasare de oameni de la cel de-al Doilea Război Mondial, iar raportul examinează potențialele consecințe ale acestei migrații.

Muncitorii calificați din Ucraina pot oferi un impuls unor economii pe termen lung, în special în țările cu populație îmbătrânită. Pe termen scurt, economiile se confruntă cu presiuni fiscale și provocări administrative, pe măsură ce trebuie să furnizeze locuințe, asistență medicală și școlarizare.

Un număr de țări au anunțat, de asemenea, ținte mai mari pentru cheltuielile militare de la invazia Ucrainei condusă de Federația Rusă.

Prognozele BERD presupun că o încetare a focului va avea loc în câteva luni, urmată la scurt timp de începerea unui efort major de reconstrucție în Ucraina, care va readuce PIB-ul până la sfârșitul anului 2023 aproape de, dar încă sub nivelul de dinainte de război.

Se așteaptă ca sancțiunile împotriva Rusiei să rămână în vigoare, în viitorul previzibil, condamnând economia Rusiei la stagnare în 2023 (după o scădere bruscă a PIB-ului în 2022), cu efecte negative pentru o serie de țări vecine din Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: