Big Brother Ciucu în Sectorul 6, pe un proiect gândit de Mutu

camera, sistem supraveghere

Primăria Sectorului 6, din București, condusă de liberalul Ciprian Ciucu, cumpără un serviciu integrat de supraveghere și monitorizare video pe toată raza sectorului, pentru care va plăti până la 38 de milioane lei. Suma provine din fonduri bugetare proprii și include elaborarea proiectului tehnic, lucrările de instalare, testare și punere în funcțiune a echipamentelor. De precizat, acest proiect vine din fosta administrație, condusă de pesedistul Gabriel Mutu, Studiul de Fezabilitate fiind întocmit în 2019. Toate cifrele din SF-ul lui Mutu rămân valabile și pentru contractul de acum al lui Ciucu.

„Durata contractului de furnizare este de 60 de luni, din care: I. Elaborare Proiect tehnic de executie/Avize: lunile 1-6 (Etapa 1) II. Livrare, inclusiv operatiuni de instalare, testare, punere in functiune, comunicatii/date – lunile 7-24 (Etapele 2,3,4, 5) III. Comunicatii/date, subscriptii, suport si mentenanta hardware/software – lunile 25-60 Data de incepere a activitatilor contractului este data ce va fi precizata in Ordinul de incepere a serviciilor, iar finalizarea activitatilor in cadrul Contractului este considerata data semnarii Procesului Verbal de receptie finala a Sistemului”, este menționat în anunțul de licitație al PS6.

Potrivit SF-ului din 2019, lucrările vizează montarea a 660 de camere video pe clădiri, stâlpi, blocuri, care vor înregistra 24 h/24 și stoca imaginile pentru 30 de zile. Obiectivele vizate sunt 70 de școli de stat și 32 private, 11 piețe agroalimentare, 9 parcuri, plus încă 4 în curs de amenajare, 165 de grădini, locuri de recreere și joacă, precum și 29 de locații criminogene, identificate ca atare de Poliția Locală, adică acolo unde se întâmplă cele mai multe fărădelegi.

Toate obiectivele din S6 ce urmează a fi monitorizate se găsesc aici.

Contractul este pe 5 ani, iar prețul ofertei contează în proporție de 80% la stabilirea câștigătorului. Se mai punctează experiența managerului de proiect, experiența inginerului de sisteme de securitate și a specialistului în tehnologia informației. Data limită de depunere a ofertelor este 13 iulie, contractul se va finanța din fonduri bugetare ale PS6.

Sectorul 6 este condus, din toamna anului trecut, de liberalul Ciprian Ciucu, care îi succede pesedistului Gabriel Mutu. Potrivit SF 2019, instalarea unui astfel de sistem de monitorizare și supraveghere stradal se înscrie în obiectivele prioritare ale Strategiei de dezvoltare durabilă a sectorului, „ajutând la dezvoltarea Sectorului 6 către un teritoriu atractiv pentru a locui, a lucra, pentru petrecerea timpului liber și pentru afaceri. Sistemul integrat de supraveghere și monitorizare video pe raza Sectorului 6 asigură, funcție de necesitatea locației monitorizate, supraveghere perimetrală, supraveghere de ansamblu sau supraveghere de detaliu”. Un astfel de sistem , potrivit strategiei întocmită de Mutu, are rolul de a proteja populația împotriva faptelor antisociale, de a preveni și combate actele de violență în spațiile publice, de a preveni și combate acțiunile împotriva protecției mediului și de monitorizare a stării de întreținere a salubrității, de a preveni și combate în timp util acțiunile de vandalism, deteriorare sau distrugere. „Prezența camerelor de supraveghere acționează ca un factor de descurajare pentru potențialii infractori și dă posibilitatea administrației locale să folosească eficient resursele umane pentru activități de ordin calitativ și nu cantitativ”, se mai arată în SF din 2019. Întregul studiu poate fi consultat aici.

Pentru 2021, PS6 are un buget aprobat de 1,2 miliarde lei.

Sursa foto: Pexels / Scott Webb

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *