Bill Gates este uimit de faptul că ChatGPT a trecut un bio un examen de biologie: „Să vedem unde îl putem folosi în mod util. Instrumentele de inteligență artificială ar putea ajuta la eliminarea decalajelor în educație”

bill gates Sursa foto: Dreamstime

Chiar și Bill Gates, un simbol al tehnologiei, spune că a fost luat prins cu garda jos de dezvoltarea rapidă a programelor de inteligență artificială precum ChatGPT. Joi, Gates s-a destăinuit în legătură cu „cea mai uimitoare demonstrație pe care am văzut-o în viața mea” – o demonstrație a capacităților ChatGPT la un examen de biologie AP în august 2022 ( Advanced Placement (AP) Biology (cunoscut și ca AP Bio) este un curs și un examen de biologie Advanced Placement oferit de College Board în Statele Unite), a spus el într-un episod al podcastului său „Unconfuse Me”, cu Sal Khan, directorul general al Khan Academy, scrie CNBC.

Povestea a început în iunie anul trecut, când Gates a testat pentru prima dată chatbotul cu inteligență artificială – dezvoltat de partenerul Microsoft OpenAI – și a ieșit neimpresionat. „Mi-am zis: Da, este un fel de savant idiot. Nu cred că este practic'”, a declarat Gates la momentul respectiv.

El a lansat ceea ce credea că este o provocare destul de dificilă pentru directorul general al OpenAI, Sam Altman: să-i aducă ChatGPT înapoi după ce acesta va putea demonstra competențe avansate, de nivel uman, obținând cel mai mare punctaj posibil la examenul AP Biology.

„M-am gândit: Bine, asta îmi va da trei ani să lucrez la HIV și malarie””, a glumit Gates în cadrul podcastului.

Două luni mai târziu, dezvoltatorii OpenAI s-au întors, iar Gates a văzut cum ChatGPT a obținut cel mai bun scor de cinci la test. Programul trecuse de la a nu fi capabil să citească sau să scrie „în sensul în care o fac oamenii”, a spus Gates, la a fi capabil să le facă pe amândouă la un nivel aproape similar cu cel uman.

„Personal, sunt încă în stare de șoc la „Wow, este atât de bun”, a spus Gates.

Succesul ChatGPT este însoțit de „o mulțime de note de subsol despre halucinații și lucruri de acest gen”, a spus Gates, menționând că și cele mai avansate modele de inteligență artificială pot face greșeli semnificative sau pot fabrica informații.

Cu toate acestea, dezvoltarea rapidă l-a lăsat pe Gates profund impresionat și încântat de potențialele aplicații ale tehnologiei: „Să vedem unde putem să o folosim în mod corespunzător”, a spus el.

Instrumentele de inteligență artificială ar putea ajuta la „eliminarea decalajelor” în educație

Pe parcursul episodului de podcast, Gates și Khan au discutat dacă educația ar putea fi una dintre aceste „utilizări bune”.

Gates, un optimist în această privință, a prezis că inteligența artificială precum ChatGPT sau Bard de la Google ar putea începe să ajute copiii să învețe să citească și să scrie chiar de anul viitor.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *