Bloomberg: economiile seniorilor ar putea sprijini relansarea economică a zonei euro

Bani, investitie, economii Foto: Pexels.com

Pentru ca zona euro să îşi poată relansa creşterea economică printr-un boom al consumului este nevoie ca o întreagă generaţie de cetăţeni, care în mod normal pun bani deoparte, să înceapă să îşi cheltuiască economiile, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Explicaţia are legătură cu faptul că masa de economii acumulată de gospodăriile înstărite, blocate în casă fără a putea merge la restaurant sau în vacanţă în perioada crizei coronavirusului, este concentrată în rândul seniorilor europeni, care sunt mai puţini dispuşi să deschidă portofolele, comparativ cu generaţiile mai tinere. Sumele de bani care ar putea fi deblocate sunt foarte mari. Analiştii de la banca britanică Barclays Plc estimează că sumele economisite se ridică la 600 miliarde de euro, însă aceeaşi bancă se numără printre instituţiile preocupate de faptul că avuţia este concentrată în rândul unor cetăţeni care sunt renumiţi pentru atitudinea conservatoare când vine vorba de banii lor.

“Ar trebui să avem o eliberare graduală a economisirilor. Probabil mai puţin pronunţată decât se aşteaptă mulţi, pentru că o mare parte din aceste economisiri sunt într-un sector unde gospodăriile sunt mai înstărite şi mai puţin înclinate să consume”, a declarat Davide Oneglia, economist la TS Lombard.

Analiştii de la Deutsche Bank AG estimează că această cerere de consum stimulată ar putea adăuga aproximativ un punct procentual la creşterea economică din 2021 a zonei euro, un procentaj important pentru o economie care, potrivit Fondului Monetar Internaţional, ar urma să urce cu 4,4%.  Economistul UBS Group AG, Dean Turner, se aşteaptă ca economisirile să constituie o “proporţie substanţială” pentru relansarea post-pandemiei, în condiţiile în care cheltuielile de consum ar urma să urce cu 2,9% în acest an. Un astfel de impuls ar fi critic pentru alimentarea boom-ului din zona euro, în condiţiile în care regiunea are nevoie de motoare suplimentare de creştere. Revenirea sa, afectată de ritmul lent al vaccinărilor, este în urma celei a SUA şi Chinei.

Carantinele prelungite din Germania au determinat joi principalele institute de cercetare economică să îşi reducă estimările de creştere pentru 2021 cu un punct procentual, până la 3,7%. Cantitatea mare de bani puşi deoparte, şi care aşteaptă să fie folosiţi, oferă oficialilor din zona euro un motiv de gândire cu privire la posibilitatea unei frenezii a cheltuielilor. Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) estimează că economiile suplimentare din Germania au crescut cu 110 miliarde euro anul trecut, în timp ce Banca Centrală a Franţei estimează că gospodăriile franceze au cumulat economii de până la 120 de miliarde de euro. “Factorul crucial pentru transformarea acestor economisiri în cheltuieli şi sprijin direct pentru activitatea economică este încrederea”, a declarat săptămâna trecută guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, citat de Agerpres.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *