Bloomberg: România crește mai puțin decât se preconiza, în ciuda cheltuielilor guvernamentale

bani, lei, bancnote, cash, numerar Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Economia României a crescut într-un ritm mai lent decât se aștepta în trimestrul al treilea, adăugându-se la o imagine de expansiune slabă în estul Uniunii Europene, scrie Bloomberg.

Produsul intern brut a crescut cu 1,1% față de anul precedent în perioada iulie-septembrie, a declarat joi Institutul Național de Statistică. Aceasta a fost mai mică decât estimarea mediană de 1,6% într-un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiștilor. Creșterea a stagnat comparativ cu trimestrul precedent, în ciuda cheltuielilor guvernamentale mai mari pentru infrastructură și beneficii sociale.

„România a înregistrat o creștere mai puternică decât colegii săi regionali în ultimii ani, cu o producție economică mai puțin afectată de șocurile Covid-19 și invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina”, a declarat Kevin Daly, economist la Goldman Sachs, cu sediul la Londra, înainte de publicarea datelor. „Ne așteptăm la o creștere anuală de 1,3% în acest an – deși ne așteptăm la o creștere mai mare în a doua jumătate a anului, datorită unui impuls de creștere mare din partea politicii fiscale relaxate a României.”

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Creșterea economică a României a fost probabil afectată de o secetă severă în timpul verii și de scăderea cererii pentru exporturile sale bazate pe automobile. Confruntată cu una dintre cele mai ridicate rate ale inflației din Uniunea Europeană, banca centrală a menținut costurile de împrumut stabile la 6,5% în cadrul ultimelor sale reuniuni.

Factorii de decizie trebuie să evalueze impactul pe care alegerile prezidențiale și parlamentare din această lună și de luna viitoare îl vor avea asupra prețurilor și economiei, deoarece ar putea fi necesare potențiale creșteri ale taxelor pentru a reduce un deficit bugetar care va depăși probabil 7% din producția economică în acest an.

Cele mai mari economii din Europa de Est s-au bazat pe cererea internă ca pe un colac de salvare pentru a rămâne pe linia de plutire în trimestrul al treilea, în timp ce Germania, principalul lor partener comercial, se luptă să evite recesiunea.

În Polonia, economia a pierdut probabil din avânt comparativ cu un al doilea trimestru mai puternic. Datele vor fi publicate mai târziu joi.

Imaginea regională este mixtă, după ce economia Ungariei a intrat în mod neașteptat în recesiune, deoarece consumul intern nu a reușit să compenseze scăderea profundă a producției industriale. Contracția de 0,7% din trimestrul al treilea a urmat unei alte contracții de 0,2% în precedentele trei luni, marcând o nouă recesiune de la începutul anului trecut.

Economia cehă a crescut mai puțin decât se preconiza în trimestrul al treilea, deoarece consumul casnic a continuat să se redreseze, dar exporturile au rămas slabe.

Creșterea economică a Poloniei ar fi încetinit la 2,9% în cele trei luni până în septembrie, comparativ cu 3,2% în trimestrul al doilea, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Datele vin după o scădere neașteptată a vânzărilor cu amănuntul în septembrie, care a declanșat apeluri pentru reduceri mai rapide ale ratei dobânzii. Totuși, factorii de decizie au minimalizat impactul scăderii vânzărilor asupra deciziilor lor, unii dintre ei amânând chiar perspectivele de relaxare din cauza politicii fiscale relaxate.

Guvernul polonez a stabilit deficitul bugetar pentru anul viitor la 5,5% din PIB, sperând ca economia să accelereze cu 3,9%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: