Banca Națională a României (BNR) și Alpha Bank Romania organizează, în perioada 22 septembrie 2023 – 1 martie 2024, expoziția „Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere ale artei” unde cei interesați pot vedea pentru prima oară Colecția numismatică Alpha Bank, una dintre cele mai importante colecții de monede antice din lume, potrivit unui comunicat de presă.
Cele două bănci anunță că, prin intermediul celor 100 de piese găzduite de Muzeul BNR, vizitatorii expoziției vor putea face o călătorie imaginară în lumea Greciei antice și a mitologiei grecești. Vizitatorii pot vedea monede care prezintă personalități și evenimente istorice sau întreceri sportive ilustrând cultura și civilizația elenă și modul cum aceasta a influențat întreaga cultură europeană.
„Prin organizarea expoziției Cele două fețe ale monedei: Mijloace de tranzacționare – Capodopere de artă, Banca Națională a României are bucuria să găzduiască în cadrul muzeului său, timp de o jumătate de an, unele dintre cele mai rare și valoroase monede ale omenirii, care fac parte din colecția numismatică deținută de Alpha Bank, considerată de către specialiști a fi una dintre colecțiile de monede antice cele mai importante din lume. Astăzi suntem obișnuiți să privim banii doar din perspectiva utilității lor imediate, lucru firesc într-o societate și într-un timp în care transformările sunt aproape cotidiene și în care totul se întâmplă cu rapiditate. Dar lucrurile nu au stat mereu așa. Au existat epoci istorice în care moneda a fost unul dintre cele mai importante mijloace de comunicare. Greu sau, poate, imposibil de crezut pentru unii, mica piesă din metal a îndeplinit în Antichitate un rol comparabil cu cel al rețelelor sociale de astăzi”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.
Potrivit comunicatului de presă, publicul va putea admira una dintre primele monede emise vreodată, o hektă, realizată din electrum, un aliaj natural din aur și argint, bătută în Asia Mică – Ionia sau Lidia – între 630 și 600 î.Hr. Totodată, expoziția prezintă primele monede grecești bătute în Aegina, monede folosite în tranzacții internaționale, cum sunt tetradrahmele Atenei cu bufniță pe revers și cele de tip Alexandru cel Mare sau monede din Callatis și din Histria.