Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România vrea să adere la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, ”un fel de NATO economic”, ”un loc unde vrei să te afli”. Ţara noastră are de parcurs mai multe repere, iar acest lucru va dura câţiva ani scrie News.ro.
Bogdan Aurescu a declarat, duminică, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că în OCDE sunt cele mai puternice economii ale lumii, iar România doreşte să intre în acest club select.
”OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) este un fel de NATO economic şi reprezintă un club extrem de select a celor mai puternice economii din lume. 38 de state membre, din care 23 de state membre ale UE, care reprezintă, în acest moment, peste 70 la sută din totalul producţiei şi comerţului mondial şi în acelaşi timp, 90 la sută din totalul investiţiilor străine directe. Deci reprezintă, prin urmare, un loc unde vrei să te afli”, a declarat, duminică, Bogdan Aurescu.
Potrivit acestuia, dacă România va finaliza acest proces de aderare care a fost deschis recent ”va fi membru al acestei organizaţii, ceea ce înseamnă o mai mare atractivitate economică pentru investiţiile străine, pentru a face business în România, înseamnă foarte multe oportunităţi de dezvoltare pentru ţara noastră”.
Ministrul de Externe a mai declarat că aderarea presupune elaborarea unei foi de parcurs.
”Paşii următori sunt daţi de procesul efectiv de aderare, care presupune elaborarea unei foi de parcurs, un fel de plan de negociere a aderării efective. Sunt 20 de comitete tehnice ale organizaţiei, care trebuie să examineze progresul României pe o serie de domenii concrete care vor fi stabilite din punct de vedere al calendarului şi a substanţei concrete în această foaie de parcurs. Foaia de parcurs urmează să fie elaborată de către secretariatul Organizaţiei şi să fie adoptată, sperăm noi, înainte de începutul verii acestui an, după care va începe efectiv procesul de negociere a aderării. Este un proces similar cu procesul negocierii aderării la Uniunea Europeană, numai că acolo existau capitole de negocieri, aici sunt un fel de repere care trebuie să fie îndeplinite”, a declarat Aurescu.
Bogdan Aurescu a mai adăugat că acest proces de negociere va dura mai mulţi ani.
”Noi am făcut deja, în calitate de stat candidat, multe demersuri şi am marcat deja o serie de progrese care ne vor ajuta foarte mult în acest proces de aderare. România a fost considerată, dintre toate statele candidate, cel mai avansat candidat din punct de vedere tehnic şi asta ne va ajuta, cu siguranţă, foarte mult în procesul de negociere. Vor fi câţiva ani în care vom parcurge acest proces de negociere, nu există un termen limită pentru asta, dar totul depinde de noi, cât de repede putem să progresăm pe aceste repere”, a declarat Bogdan Aurescu