Bogdan Chirițoiu, despre legea PSD care duce la schimbarea conducerii instituției: Există riscuri de infringement și ar fi probleme pentru negocierile noastre cu OECD

Bogdan Chirițoiu Consiliul Concurentei 2 foto Facebook Foto: Bogdan Chirițoiu Consiliul Concurentei / Facebook

Dacă va fi adoptat în forma actuală, proiectul legislativ al PSD, inițiat încă din 2018 de Eugen Nicolicea și Florin Iordache, care va cauza înlocuirea actualei conduceri a Consiliului Concurenței, va duce la infringement din partea Comisiei Europene și la probleme pentru negocierile României pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), a declarat joi președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

„Nu e un proiect chiar nou, e un proiect din 2017. Au fost corectate multe lucruri din varianta inițială. Ce am spus la Parlament este că dânșii hotărăsc durata mandatului, modalitatea de numire, că vor să fie prioritar Parlamentul este decizia dânșilor. Însă dacă textul este interpretat și aplicat în sensul încheierii unui mandat în curs, asta ne ridică probleme. e un proiect de 5 ani și comisia ne-a scris de 4 ori. ultima dată a scris ceva mai apăsat, în sensul că „v-am atras atenția, dar dacă totuși perseverați, nu o să avem încotro, o să deschidem infringement”. Pentru că ar fi o încălcare clară ca lumina zilei a unei legislații europene, e clar că ar duce la infringement. Dacă se merge pe varianta actuală, există riscuri de infringement. Plus dificultăți cu OECD, pentru că OECD are reguli similare cu cele pe care le are Comisia, ei se așteaptă ca România să respecte aceleași reguli ca cele puse de Comisia Europeană în lege. Deci ar fi probleme pentru negocierile noastre cu OECD și un infringement din partea Comisiei”, a declarat Chirițoiu, după o întrebare adresată de Economedia.

Context. În decembrie 2022, Comisia Juridică și Comisia de Industrii din Camera Deputaților au dat raport favorabil unui proiect legislativ PSD, inițiat încă din 2018 de Eugen Nicolicea și Florin Iordache, care va duce la înlocuirea actualei conduceri a Consiliului Concurenței, potrivit informațiilor G4Media.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Proiectul fusese adoptat în Parlament în 2020, dar a fost trimis de președintele Klaus Iohannis pentru reexaminare, după ce și Comisia Europeană a trimis un punct de vedere critic.

Amendamentele adoptate luni de cele două comisii din Camera Deputaților prevăd că președintele, vicepreședinții și consilierii de concurență au dreptul la maximum două mandate de câte 5 ani, potrivit informațiilor G4Media.

Miza? Președintele actual al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, este deja la al treilea mandat, pentru că legea actuală îi permite acest lucru. Dacă legea va intra în vigoare, acesta va fi forțat să demisioneze, urmând să fie numită altă conducere a instituției.

Pe de altă parte, un alt amendament prevede că ”după intrarea în vigoare a prezentei legi, Administrația Prezidențială, Camera Deputaţilor şi Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurenţei. Actualii membri ai Consiliului pot fi propuşi şi numiţi în oricare dintre funcţiile prevăzute de prezenta lege”.

Cu alte cuvinte, un amendament interzice un al treilea mandat la șefia instituției (situație în care se află Chirițoiu), dar alt amendament prevede că actualii membri ai conducerii pot fi propuși în funcții – o situație complicată, care poate vulnerabiliza procesul de numire în funcții.

De notat că dacă Parlamentul adoptă legea, președintele Iohannis nu mai are nici o cale de atac, pentru că a atacat-o deja la Curtea Constituțională în 2020 și a retrimis-o la Parlament în același an.

USR și partidul lui Ludovic Orban, Forța Dreptei, au anunțat ulterior că vor ataca la Curtea Constituțională modificările aduse la legea de funcționare a Consiliului Concurenței, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

”Au modificat legea, o inițiativă pornită de la Dragnea, au mărit  numărul de membri ai Consiliului Concurenței de la 7 la 11, au politizat procedura de numire a membrilor din conducerea Consiliului Concurenței, au permis obținerea de venituri proprii din niște taxe, au limitat numărul de mandate ale președintelui la două. PSD vrea să confiște și Consiliul Concurenței”, a explicat Orban pentru G4Media.ro. Consiliul Concurenței este condus în prezent de Bogdan Chirițoiu, susținut de PNL. El a fost  numit în funcție în 2009.

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a acuzat, marţi, coaliţia de guvernare, că doreşte să modifice legea Consiliului Concurenţei pentru a „scăpa” de preşedintele instituţiei şi a numi în locul acestuia „un politruc”, transmite Agerpres.ro.

Consiliul Concurenței este una dintre puținele instituții care au scăpat controlului total al PSD în epoca Liviu Dragnea. Instituția are un rol-cheie în domeniul economic, avizând majoritatea achizițiilor și fuziunilor dintre companii și controlând companiile bănuite că încalcă legislația anti-monopol.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. & Vă închipuiți și câți indivizi importanți, valoroși sunt, dacă datoria este aia care este și cum le crește valoarea, celor ce vă reprezintă, interesele, ?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.