Boloș: Mâine transmitem în mod oficial la Comisie cererea de plată numărul 2 din PNRR, cu o valoare de 2,8 miliarde de euro / În luna martie ar urma să depunem cererea de plată numărul 3, cu o valoare de 3,2 miliarde de euro

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a anunţat miercuri la Guvern că joi vor transmite în mod oficial la Comisia Europeană cererea de plată numărul doi din PNRR, cu o valoare de 2,8 miliarde de euro iar în luna martie ar urma să depunem cererea de plată numărul 3, cu o valoare de 3,2 miliarde de euro, scrie News.ro.

Ministrul Marcel Boloş a declarat că suntem în prim proces de pregătire a cererii de plată nr 2, care are o valoare de 2,8 miliarde de euro.

„Potrivit regulamentului Comisiei Europene, luna decembrie este luna în care trebuie să trimitem la Comisie cererea de plată, fiind cea de-a doua cerere de plată pe care o înaintăm în acest an calendaristic”, a spus el.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Boloş a precizat că cererea de plată are în structură jaloane şi ţinte de pe trimestrul I şi II al anului 2022. Discutăm de un număr de 51 de jaloane şi ţinte, a spus el, arătând că dintre cele mai importante sunt cloud-ul guvernamental, care este iniţiat din perspectiva legislaţiei cât şi a implementării proiectului, care va duce la modernizarea serviciilor publice din administraţia publică locală.

De asemenea, din zona digitalizării, în cadrul celor 51 de jaloane şi ţinte este legea privind interoperabilitatea bazelor de date care a intrat în vigoare şi permite schimb de informaţii între diferitele categorii de instituţii publice, necesare pentru populaţie şi a reduce din birocraţie. El a amintit că în cele 51 de jaloane se află şi lansarea jaloanelor de proiecte pentru eficienţa energetică, pentru blocurile de locuinţe şi clădirile publice sau încheierea contractelor pentru digitalizarea universităţilor şi cele 1.000 de unităţi şcolare care au beneficiat de granturi pentru abandonul şcolar.

„Avem şi jaloane şi ţinte care sunt considerate sensibile şi monitorizate direct de către Comisia Europeană, aici discutăm de legea avertizorilor de integritate pe de o parte şi cadrul legal privind decarbonizarea, pe de altă parte”, a mai declarat Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene a anunţat că astăzi, Guvernul a definitivat cadrul legal pentru ceea ce înseamnă decarbonizare.

„Este vorba despre utilizarea grupurilor energetice care trebuiau să fie scoase din funcţiune până la sfârşitul anului, proceduri tehnice care permit trecerea lor în conservare şi utilizarea lor pentru acoperirea situaţiilor de dezechilibru existente pe piaţa energiei”, a mai arătat Boloş.

El a spus că „au ajuns la această variantă în care să treacă cu bine peste această iarnă şi să poată folosi grupurile energetice la momentul necesar”.

Marcel Boloş a spus că au în implementare şi jaloanele şi ţintele pentru trimestrul 4 al anului 2022, unde „au un număr de 55 de jaloane şi ţinte aferente cererii de plată numărul 3, iar termenul pentru ca aceste documente să fie depuse la Comisie este mijlocul semestrului I al anului viitor.

„În luna martie ar urma să depunem cererea de plată numărul 3, cu o valoare de 3,2 miliarde de euro”, a mai spus Boloş, menţionând că jaloanele pe care Comisia le monitorizează direct sunt în plin proces de implementare, de la legea pentru reforma pensiilor speciale până la problemele care privesc decarbonizarea şi modificările aduse Codului penal şi de Procedură penală sau guvernenţa corporatistă a companiilor de stat.

„Mâine transmitem în mod oficial cererea de plată numărul doi”, a mai spus Marcel Boloş, el adăugând că pentru România, banii din PNRR asigură stabilitatea financiară a României şi implementarea proiectelor cu sursă de finanţare din PNRR”.

„Anul 2022 a fost anul în care am operaţionalizat structurile organizatorice ale PNRR”, a ţinut să arate Boloş.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: