Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că României ar urma să îi revină 2,2 miliarde de euro din suma dispusă de Uniunea Europeană de 40 de miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru a ajuta populaţia şi companiile să facă faţă majorării preţurilor la gaze, în contextul crizei energetice.
„Avem o veste foarte bună prin decizia pe care a luat-o ieri Comisia, în sensul în care se vor disponibiliza 10% din fondurile de coeziune, discutăm de aproximativ 40 miliarde euro la nivelul Uniunii Europene, bani care vor fi alocați pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri și desigur pentru susținerea cetățenilor vulnerabili”, a spus Nicolae Ciucă.
„Comisia Europeană a luat această decizie de disponibilitate a 10% din fondurile de coeziune, acele fonduri care sunt un risc de pierdere a banilor pentru perioada de programare 2014-2020. Pentru România înseamnă 2,2 miliarde euro. Sunt 3 tipuri de măsuri care pot fi acordate, respectiv pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile în criza energetică, inclusiv, din câte se pare, pentru compensarea prețului la energie”, a declarat Marcel Boloș
Acesta spune că a doua măsură va fi cea legată de granturile pentru capital de lucru ce urmează a fi acordate IMM-urilor după modelul granturilor pt capital de lucru pe care le-am avut în criza Covid.
Al treilea tip de măsură este cel referitor la ocupare și creare de locuri de muncă. După modelul programului Innotech Student, se creează locuri de muncă la nivelul economiei naționale, e posibil să fie implementate aceste măsuri.
„Acesta este cadrul prezentat ieri de către Comisia Europeană. La nivel național, în funcție de cum veți dispune, urmează să pregătim aceste măsuri și să fie operaționale pentru tot ce se va stabili de către dumneavoastră pentru sprijinul populației și mediului de afaceri”, a mai spus Boloș.