Boloș spune că guvernul lucrează la două proiecte pentru independența energetică a României, printre care și la un parc solar unde să se producă hidrogen verde

Redacția iul. 27, 2022 0 comentarii
Marcel Boloș

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat la Antena 3 că guvernul lucrează la două proiecte pentru a asigura independența energetică a României. Este vorba despre un parc solar pe terenuri non-agricole pentru producerea de energie verde și iar al doilea proiect la care lucrează este cel al fostelor centrale hidroenergetice care au fost lăsate deoparte din cauza problemelor de mediu.

„Independența energică este o prioritate nu doar la nivel european, ci și la nivel național și ne pregătim cu aceste proiecte punctuale care să ducă spre ceea ce noi urmărim ca obiectiv: independența energetică a României. Urmarim folosirea energiei regenerabile și resurse regenerabile pentru a putea asigura energie ieftină. Avem 2 proiecte: un proiect la care se lucrează cu colegii din Ministerul Energiei este cel legat de parcul solar pe terenuri non-agricole ale Agenției Domeniilor Statului (ADS) și avem astfel de suprafețe de terenuri foarte mari, pe care le putem utiliza cu scop de a produce energie verde. Al doilea proiect la care lucrăm este cel al fostelor centrale hidroenergetice care sunt unele în diverse stadii de execuție și au fost lăsate deoparte din cauza problemelor de mediu. Este un proiect la care lucrăm cu Ministerul Energiei. Aceste proiecte să aibă grad de maturitate sfârșitul lunii august- început lunii septembrie. Discutăm de o putere instalată pentru parcul solar de 2.000 de hectare de teren, avem o suprafață mult mai mare de teren pe care o studiem. Nu sunt terenuri agricole”, a declarat Marcel Boloș.

Ministrul spune că vor să producă si hidrogen verde în parcurile solare. „Termenul este 31 august 2026, aici vor trebui urmate proceduri de mediu pe care le cere regulamentul Comisiei Europene. Este un pas mare pentru ca în colaborare cu ADS să dezvoltăm aceste tipuri de investiții în favoarea independenței energetice a României”, transmite Marcel Boloș.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *