Banca centrală a Braziliei a majorat miercuri dobânda de intervenție cu un punct, creșterea cea mai importantă din 2003, la 5,25%, în încercarea de a contracara puseele inflaționiste, potrivit Le Figaro.
Comitetul de politică monetară al băncii centrale (Copom) a lăsat să se înțeleagă într-un comunicat că o nouă majorare „de aceeași amploare” este avută în vedere la următoarea reuniune, la jumătatea lui septembrie.
Este vorba de a patra majorare consecutivă a acestei dobânzi – care atinsese minimul istoric de 2% în urmă cu un an, pentru a relansa economia în plină criză provocată de coronavirus. Principalul instrument de luptă împotriva inflației, dobânda de intervenție a fost majorată cu 0,75 puncte în trei rânduri, în martie, în mai și la jumătatea lui iunie.
Este pentru prima oară din martie 2003 când Copom majorează cu un punct dobânda de intervenție. Inflația în cifre anualizate a crescut de la 2,13% în iunie 2020 la 8,35% în iunie acest an și ar putea atinge 9% în iulie. Pentru finalul anului se așteaptă o inflație de 6,79%, mult peste obiectivul de 3,75% al băncii centrale.
Analiștii consultați de ancheta săptămânală Focus a Băncii centrale mizează pe o dobândă de 7% la sfârșitul lui 2021. Unii experți se tem că o dobândă prea mare va afecta relansarea economică. Potrivit anchetei Focus, Brazilia ar urma să aibă în acest an o creștere economică de 5,3%, față de contracția istorică de 4,1% din 2020.