BREAKING. BERD şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2022 şi în 2023

crestere economica grafic calcule Foto: Pexels/Pixabay

Economia României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% anul acesta şi de 3% anul viitor, arată un raport publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Instituția financiară şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2022 şi în 2023.

Față de previziunile din martie, estimările au scăzut cu 0,3% pentru 2022, respectiv 1,2% pentru 2023.

Raportul poate fi consultat AICI

“După o revenire de 5,9% a creșterii PIB în 2021, care a fost determinată în principal de un puternic consum privat, ritmul de creștere va încetini semnificativ în 2022. Economia a intrat în 2022 pe o bază slabă, întrucât PIB-ul a scăzut în ultimul trimestru din 2021 cu 0,1% față de trimestrul anterior, din cauza scăderii investițiilor și a încetinirii constituirii de stocuri”, arată raportul.

BERD mai precizează că accelerarea inflației din a doua jumătate a anului 2021 a pus deja presiune
pe consumatori și firme. În timp ce salariile reale nete au recuperat temporar la începutul anului 2022 și
eliminarea restricțiilor Covid-19 a dus la îmbunătățirea încrederii, războiul împotriva Ucrainei a adus un
strat suplimentar de lanț inflaționist și dificultăți în aprovizionare. Prețurile de consum au crescut cu 10,2 % (de la an la an) în martie 2022, în ciuda plafonării prețurilor la energie, care vor rămâne la acest nivel până în martie 2023.

Guvernul a adoptat o serie de măsuri de sprijinire a persoanelor vulnerabile, gospodăriilor şi firmelor afectate de război. Consolidarea fiscală prevăzută pentru aceasta an ar putea fi constrânsă de aceste cheltuieli și de creșterea economică mai slabă.

Banca Națională a România (BNR) a majorat rata dobânzii la 3% și, în fața unei înăspriri a lichidității de la începutul războiului, a intervenit pe piaţa secundară a datoriei suverane pentru a calma piețele.

Previziunile actuale arată că PIB-ul va crește cu 2,5% în acest an, cu balanța riscurilor înclinată în sens negativ. Creșterea e condiționată de evoluția războiului și de alte presiuni legate de aprovizionare. În 2023, persistența presiunilor inflaționiste, scăderea cererii și problemele din lanțurile de aprovizionare ar urma să limiteze creșterea la o prognoză de 3,0%.

În aprilie, și Banca Mondială a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economiei României în 2022, cu 2,4 puncte procentuale faţă de previziunile din ianuarie, la 1,9%. Instituția avertiza că riscurile de încetinire, legate de războiul din Ucraina şi evoluţia variantelor de Covid-19, sunt ridicate, potrivit unei actualizări a prognozelor economice ale Băncii Mondiale pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, publicată duminică. Pentru 2023, Banca Mondială a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economiei româneşti cu 0,3 puncte procentuale, la 4,1%, în timp ce pentru 2024 este anticipat un avans al PIB de 4,3%.

Foto: Pexels/Pixabay

Comentarii

  1. Sunt câteva întrebări la care nu găsesc răspuns:
    1. România e printre cele 12 țări din UE care se opun reorganizării. De ce?! Ce e rău în a eficientiza activitatea Uniunii?
    2. Simțiți cumva că ușor -ușor ne scapă democrația de sub picioare? Sau sunt numai eu?
    3. Având în vedere salariul minim pe economie, prețurile cum de au sărit în ultimul an atât de sus?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *