BREAKING Comisia Europeană a aprobat achiziția Telekom România de către Orange, cu anumite condiții

telekom

Comisia Europeană a aprobat, miercuri, achiziția propusă de Telekom România Communications de către Orange SA. Aprobarea vine cu o condiție, arată un comunicat al executivului european. Orange va prelua divizia de comunicaţii fixe – fostul Romtelecom -, în timp ce divizia de comunicații mobile – fostul Cosmote – rămâne sub umbrela Telekom.

Comisia Europeană afirmă că aprobarea tranzacției este condiționată de dezinvestirea participației minoritare de 30% a Telekom România Communications la divizia de telecomunicații mobile, care este un concurent direct al Orange.

Vicepreședintele Comisiei, Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Europenii au nevoie de acces la servicii de comunicații rapide și fiabile, cu suficiente alternative pe piață. Prin această decizie și angajamentele oferite de Orange, piața românească de telecomunicații va continua să ofere servicii de comunicații de înaltă calitate la prețuri competitive”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Principalele activități ale Orange sunt legate de telecomunicațiile mobile, în timp ce Telekom România Communications (TKR) este activ în principal în telecomunicații fixe și TV. TKR este controlat indirect de Deutsche Telekom și deține o participație minoritară de 30% la TRMC, unul dintre cei patru principali operatori de telefonie mobilă activi în România.

Ancheta Comisiei

Ca urmare a anchetei desfășurate, Comisia a constatat că tranzacția, astfel cum a fost notificată inițial, ar fi ridicat probleme serioase de concurență pe piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile. Mai precis, Orange ar fi achiziționat participația minoritară de 30% a TKR în TRMC, unul dintre principalii săi concurenți de pe această piață. Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC, ar fi oferit Orange acces la informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său și i-ar fi permis să blocheze investițiile importante ale TRMC sau achiziționarea operatorului de către un cumpărător strategic.

În plus, Comisia a investigat potențialele probleme de concurență pe alte piețe, cum ar fi piața furnizării de servicii convergente fixe și mobile („FMC”), piața cu amănuntul pentru servicii de conectivitate destinate clienților profesionali, precum și piața cu ridicata pentru furnizarea și achiziționarea de canale de televiziune.

Pe toate aceste piețe, Comisia a constatat că entitatea rezultată în urma concentrării s-ar confrunta în continuare cu o concurență semnificativă din partea altor actori, iar clienții ar dispune de soluții alternative suficiente. În special în ceea ce privește serviciile FMC, tranzacția ar aduce beneficii, permițându-i entității rezultate în urma concentrării să ofere acest tip de servicii într-un mod mai eficient.

Măsurile corective propuse

Pentru a răspunde preocupărilor în materie de concurență identificate de Comisie în legătură cu propunerea de achiziție de către Orange a participației minoritare în proporție de 30% în TRMC, Orange s-a oferit:

  • să cesioneze participația minoritară de 30% deținută de TKR în TRMC către Hellenic Telecommunications Organisation S.A. („OTE”), care este acționarul majoritar actual al TRMC și o filială a DT;
  • să nu implementeze tranzacția înainte ca TKR și OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât și a aprobării acordului de cesionare și, în cele din urmă, înainte ca participația minoritară să fie transferată către OTE.

Aceste angajamente structurale elimină pe deplin preocupările în materie de concurență identificate de Comisie pe piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile. Prin urmare, Comisia a concluzionat că tranzacția propusă, astfel cum a fost modificată prin angajamente, nu mai ridică probleme de concurență. Decizia este condiționată de respectarea deplină a angajamentelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: