BREAKING Comisia Europeană recomandă plata parțială a cererii de plată numărul doi din PNRR. Surse: Se suspendă plata a circa 50 de milioane de euro / Cererea de plată se ridică la circa 2,8 miliarde euro net

Elena Deacu iun. 27, 2023 0 comentarii
bani, finantari, euro

Comisia Europeană a anunțat, marți, că propune aprobarea parțială a cererii de plată numărul doi din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, din cauza neîndeplinirii unor jaloane pe energie. Astfel, Comisia suspendă plata a circa 50 de milioane de euro din cauza neîndeplinirii acestor jaloane, iar ținând cont de unele ajustări ce vizează creșterea economică, România va încasa circa 2,8 miliarde de euro net pentru cererea doi de plată, conform unor surse guvernamentale consultate de Economedia. Plata este așteptată în septembrie 2023.

Cererea de plată numărul doi include 51 jaloane (34 de reforme, 17 investiții). Conform Comisiei Europene, România a îndeplinit 49 din cele 51 de jaloane, dintre care mai importante: decarbonizarea și apelul pentru producție de energie eoliană și solară, guvernanța cloud-ului guvernamental, un jalon privind pilonul doi de pensii.

Neîndeplinite sunt două jaloane pe energie, respectiv jalonul 129 privind semnarea contractelor pentru construirea unei capacități de electroliză noi de cel puțin 100 MW și jalonul 133 privind semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și încălzire centralizată. Jaloanele neîndeplinite sunt aferente componentei de împrumuturi. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene estima inițial că cele două jaloane au o valoare de 143 de milioane de euro. În urma unor negocieri, suma care va fi suspendată a fost redusă la circa 50 de milioane de euro, conform surselor Economedia.

Dacă România îndeplinește jaloanele în următoarea lună, atunci suma aferentă celor două jaloane vor intra pe cererea de plată numărul doi. Dacă nu o face, România mai are apoi încă 6 luni pentru a îndeplini jaloanele, iar apoi banii aferenți sunt pierduți definitiv. Cele 6 luni pentru îndeplinirea celor două jaloane pe energie vor „curge” din septembrie.

În ceea ce privește cererea de plată numărul trei, România o poate depune înainte de alocarea banilor din cererea de plată numărul doi. Este estimată depunerea cererii de plată numărul trei în septembrie, spun sursele Economedia. Aceasta are o valoare de 3,2 miliarde de euro. În paralel, au loc discuții cu Comisia Europeană pe modificarea PNRR. Modificările ar viza diminuarea grantului cu cele 2 miliarde de euro aferente creșterii economice mai mari decât era așteptat, introducerea capitolului RePowerEU cu finanțări pentru energie de 1,4 miliarde de euro și o serie de ajustări de ținte și de jaloane, conform surselor Economedia. Cererea de plată numărul 3 este cea mai complicată şi complexă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi include trimestrul III şi trimestrul IV ale anului 2022. Sunt 24 de jaloane şi ţinte pentru trimestrul III şi 55 de jaloane şi ţinte pentru trimestrul IV. Dintre cele mai sensibile jaloane sunt proiectul de lege privind pensiile speciale, modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, Ordonanţa de Urgenţă privind guvernanţa companiilor de stat, guvernanţa corporativă pentru sectorul energetic, continuarea măsurilor în ceea ce priveşte decarbonizarea.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *