BREAKING Creșterea economică a României a încetinit la 2% în 2023, după o scădere economică în ultimul trimestru

Sondaj grafic crestere calcule

Creșterea economică a României a încetinit la 2%, în 2023, de la 4,1% în 2022 și 5,7% în 2021, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Produsul intern brut în trimestrul IV 2023 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,4%1 comparativ cu trimestrul III 2023, arată INS.

În trimestrul IV 2023, faţă de acelaşi trimestru din anul 2022, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 2,9% pe seria brută şi cu 1,0% pe seria ajustată sezonier.

UPDATE Economiștii marilor bănci s-au arătat surprinși de contracția economiei din ultimul trimestru din 2023.

„În mod surprinzător, economia s-a contractat în 4T23 cu 0,4% t/t față de +0,7% t/t mediana sondajului Bloomberg și +1,2% t/t apelul nostru, venind în contradicție cu datele de înaltă frecvență, atât hard, cât și soft. Acest lucru are un impact important asupra perspectivelor de creștere a PIB-ului din 2024, din cauza efectului negativ de reportare. Prin urmare, ne așteptăm ca aceasta să fie revizuită în sus, în teritoriu pozitiv”, arată analiștii Erste/BCR.

„PIB-ul României a crescut cu 2,9% în trimestrul al patrulea al anului trecut față de aceeași perioadă din 2022, deși s-a contractat cu 0,4% față de trimestrul anterior. Cifrele au depășit estimările de consens pentru creșterea anuală și probabil că îi lasă pe mulți cu semne de întrebare cu privire la datele trimestriale. Ne menținem estimarea de creștere a PIB-ului de 2,8% pentru 2024”, arată și ING Bank.

Economiștii băncii spun: „Rămânem oarecum nedumeriți de datele trimestriale ajustate sezonier, care indică o contracție de 0,4% a economiei, și credem că este posibil ca cifra să fie revizuită în sus la viitoarele tipărituri. În acest sens, continuăm să punem mai mult accent pe seria brută, având în vedere neconcordanțele cunoscute între seria brută și cea ajustată sezonier”.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *