BREAKING Tensiuni pe tema bugetului în negocierile pentru formarea unei coaliții. Cristian Ghinea și Claudiu Năsui (USR) spun că „au fost prezentate posibile scenarii de creștere de taxe”. Inclusiv majorarea TVA a fost discutată

Claudiu Năsui Cristian Ghinea

Cristian Ghinea și Claudiu Năsui, membri USR mandatați să discute teme precum bugetul pe anul 2025, în cadrul negocierilor pentru formarea unei coaliții de guvernare cu PSD, PNL și UDMR, au declarat luni că le-au fost „prezentate posibile scenarii de creșteri de taxe”, chiar unele „inacceptabile”, printre care și creșterea TVA, în timp ce discuțiile despre reforme și tăieri de cheltuieli par a fi puse în așteptare până la alegerile prezidențiale.

Cristian Ghinea a declarat după negocierile de coaliție cu premierul Marcel Ciolacu (PSD) și ministrul Finanțelor Marcel Boloș (PNL) că aceștia „au prezentat posibile scenarii de creșteri de taxe, ceea ce e inacceptabil pentru noi”.

„Domnul Boloș a aruncat niște cifre pe care le considerăm subevaluate și în care nu putem avea încredere pentru că în septembrie deficitul era prevăzut la 6,9% din PIB, apoi în octombrie era 7,9%. Același guvern la 2 decembrie pune OUG în consultare cu deficitul la 8,5%. Sunt necredibili”, a spus Ghinea.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Ne-au prezentat niște cifre, după care am spus să avem o discuție reală. Nu știm execuția bugetară pe noiembrie. S-a vorbit despre reforme fiscale anul viitor. Am întrebat ce înseamnă aceste reforme fiscale. După foarte multe insistențe, au prezentat posibile scenarii de creșteri de taxe, ceea ce e inacceptabil pentru noi. Această clasă politică a mințit permanent poporul”, a spus Ghinea.

Ghinea a dat și „un exemplu șocant de minciună: au prognozat anul acesta 10,5 miliarde lei din digitalizare și acum la proiectul de OUG au tăiat această linie de finanțare. Au făcut linia doar ca să coafeze bugetul. Acum a ajuns funia la par”.

Claudiu Năsui a declarat că s-a discutat inclusiv despre majorarea de TVA, iar „creșterile de taxe pe care ei le-au pus pe masă sunt absolut absurde și vor face rău”.

Năsui a declarat că USR nu vrea să accepte creșteri de taxe, ci vrea scăderea cheltuielilor statului. „Sunt creșteri absurde, ar fi dezastruoase pentru economie”.

„Discuția între noi și domnul Ciolacu a fost că vrem să intrăm la guvernare doar dacă știm la ce ne înhămăm. A fost o parodie de discuție. Domnul Ciolacu ne spunea că să facem întâi coaliția și apoi decidem ce facem”, a mai spus Ghinea.

Luni au avut loc discuții între liderii PSD, PNL, USR și UDMR.

Principalele declarații ale lui Cristian Ghinea: 

Am fost la guvern pentru discuție pe buget cu ministrul Finanțelor Marcel Boloș. Am așteptat un moment al adevărului, pentru că în grupul de negociere privind programul de guvernare am tot abordare problema bugetului și am primit promisiuni ferme că vom primi draftul de buget pe anul viitor. Am așteptat vineri și sâmbătă acest proiect și nu am primit nimic.

Acest moment al adevărului a fost complet ratat și astăzi pentru că domnul Boloș a venit și a aruncat cu niște cifre în care nu putem avea încredere și pe care le considerăm subevaluate față de nivelul real al cheltuielilor.

Nu putem să avem încredere în aceste cifre pentru că în septembrie deficitul bugetar era prevăzut la 6,9% pe anul acesta, apoi în octombrie în negocierile cu Comisia Europeană deficitul era 7,9%. Și ăsta este în planul de ajustare fiscală pe care Guvernul l-a negociat cu Comisia Europeană.

Același Guvern la 2 decembrie pune în consultare acest OUG prin care la articolul 29 duce deficitul pe anul acesta la 8,58%.

Este o alba-neagra cu cifre bugetare. Au citit de pe niște foi niște cifre. Nu știm execuția bugetară pe noiembrie, nu au venit cu ea.

S-a vorbit obsesiv despre reforme fiscale care ar trebui să fie făcute anul viitor. Reforme fiscale înseamnă creșteri de taxe sau scăderi de cheltuieli.

După foarte multe insistențe din partea noastră au prezentat niște posibile scenarii de creșteri de taxe, ceea ce noi considerăm că este inacceptabil. Și nu ar trebui ca o guvernare să înceapă cu minciuni. Repet, trebuie să fie un moment al adevărului și să nu mințim oamenii. Pentru că de-aia au votat oamenii extremiști și radicali, pentru că această clasă politică a mințit permanent poporul român.

Vă dau un exemplu șocant de minciună, care vine în nota de fundamentare a OUG despre care v-am spus mai devreme. Anul ăsta au făcut o linie bugetară în care au prognozat 10,5 miliarde lei din venituri din digitalizare. Noi le-am spus că este o prostie, că nu există venituri din digitalizare. Digitalizarea poate să mărească veniturile din alte taxe. Au insistat să pună în bugetul de stat această linie bugetară. Iar acum în acest OUG taie acea linie. Ei au făcut această linie bugetară doar ca să coafeze, să rujeze bugetul pe anul acesta. Este un stil de a minți oamenii permanent.

Acum a ajuns funia la par. Nu mai există spațiu fiscal pentru a continua acest gen de guvernare.

Discuția între noi și domnul Ciolacu a fost cam așa: Vrem să intrăm la o guvernare în care știm ce facem. Și trebuie să știm exact care vor fi cheltuielile, care vor fi taxele, de unde reducem cheltuielile statului. Domnul Ciolacu repeta obsesiv: facem Guvernul și după-aia vedem. I-am spus că întâi vedem ce facem și apoi facem Guvernul.

Cerem oficial domnului premier Ciolacu să facă publică nota de informare din ședința de Guvern trecută, privitoare la situația bugetară și la nevoile de finanțare pentru anul viitor. Este pe partea de confidențiale a ședinței de Guvern și este inacceptabil pentru un stat normal la cap să ai discuția bugetară la secret.

Noi am propus un guvern de 12 ministere. Dacă s-au acceptat 16 ministere, este un pas înainte, dar am putea să mergem și mai mult.

Am pus în fața coaliției propunerile noastre desființare a unor agenții, de comasare a unor agenții de reglementare și au spus că nu.

În general, starea de spirit este că nu facem niciun fel de reformă până la alegerile prezidențiale.

Principalele declarații ale lui Claudiu Năsui:

Practic, a fost ratat un moment al adevărului. Deja aveam indicii că cifrele prezentate până acum sunt măsluite sau oarecum coafate. Acum am avut încă o dată o dovadă a lucrului acesta, dar nu scris, ci doar verbal.

Problema cea mai mare nu este doar trezirea la adevăr, în care ar trebui să fim onești, cât sunt cheltuielile, cât sunt veniturile, care sunt soluțiile, care sunt scenariile.

Problema este și faptul că pare că această coaliție se formează mai degrabă pentru a continua status quo-ul, pentru a continua dezastrul. Acest lucru este rău pentru România. Fiecare român acum o duce destul de greu, o duce foarte greu, acesta este și motivul pentru care la ultimele alegeri am avut rezultatele pe care le-am văzut.

Singura soluție dacă vrem să depășim acest moment este într-adevăr o coaliție, dar una care să nu facă doar reforme verbal și în campanii, ci să le facă în practică. O reformă în practică să zici ce înseamnă acea reformă fiscală, să zici că nu înseamnă creșteri de taxe, ci că înseamnă scăderi de cheltuieli.

Or în momentul în care vine vorba să discutăm mai serios despre scenarii, ți se pun în față mai degrabă creșterile de taxe, atunci este absolut clar că intenția este de a continua.

Majorarea de TVA – inclusiv despre aceasta s-a discutat. Sunt mai multe lucruri care au fost puse. Creșterile de taxe pe care ei le-au pus pe masă sunt absolut absurde și vor face rău.

Scenariul pe care noi îl anticipăm că va fi dezastruos pentru România este cel în care continuă acest dezmăț bugetar și aceste creșteri de taxe care se prefigurează.

Noi spunem că dacă chiar vrem să schimbăm ceva și în modul în care au funcționat lucrurile până acum, trebuie să nu mai facem asta. Trebuie spus stop acestor creșteri de taxe și trebuie tăiate cheltuielile.

USR intră în orice guvernare care face reforme, dar acele reforme nu pot însemna creșteri de taxe.

Reducerile de cheltuieli – au fost și acelea pe masă și suntem de acord cu ele. Probleme este că sunt prea anemice și prea timide și ele de fapt sunt parte dintr-un pachet pe care ei l-ar dori în care greu să fie dus tot de mediul privat, care e deja împovărat de prea multe taxe și impozite.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: