BREAKING Fiscul începe controale la persoane fizice de la 1 iulie, pentru a verifica sursele averilor. Șeful ANAF: „Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează. Da, voi deranja foarte multă lume. Fiți deranjați, că venim după voi!”

Lucian Ovidiu Heius, presedinte ANAF Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

ANAF va începe de la 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane, a anunțat vineri președintele Fiscului, Lucian Heiuș. „Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează”, a precizat el.

Șeful ANAF a afirmat că Fiscul a descoperit diferențe de 20 de miliarde de euro între veniturile estimate și veniturile declarate de circa 560.000 de persoane și va verifica, în viitor aceste sume.

El a precizat că inspectorii își vor lua informații din orice loc, inclusiv de pe Facebook.

Principalele declarații:

Începând cu 1 iulie ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane.

Este o jignire pentru oamenii cinstiți care muncesc greu, uneori de dimineața până seara, să vadă că în jurul lor alții își cumpără case care se învârt după soare, își achiziționează mașini exorbitant de scumpe și nu au lucrat o zi în viața lor și nu au plătit un impozit

Este de asemenea nedrept pentru agenții economici care majoritatea lor își desfășoară business-urile corect, își plătesctaxele și impozitele la timp, iar alți patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogățesc nemeritat și nu plătesc niciun impozit în viața lor.

Trebuie să fim realiști și să înțelegem că aceste mecanisme sunt dăunătaore atât bugetului de stat, dar creează și o mare frustrare în jurul societății românești, creând chiar modele antisociale.

Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând și care în viața lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constați că ele sunt aproape inexistente.

În aceste zone ne vom concentra controalele pe care le începem, să verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute.

Am dat o sarcină direcției generale de control venituri persoane fizice să îmi facă o analiză de risc și am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 și 2019, anul 2020 o să îl finalizăm la sfârșitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârșitul anului. Făcându-se această analiză de risc, am constatat cu stupoare și cu revoltă de-a dreptul că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, atenție, o diferență între veniturile estimate de noi și veniturile declarate și impozitate de 20 de miliarde de euro.

Am văzut ce bunuri mobile și imobile s-au achiziționat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți, cu ce sume și-au majorat capitalurile la societățile pe care le au și ce cheltuieli au putut să angajeze.

Și apoi am verificat pentru fiecare CNP în parte ce venituri au declarat. Legea spune că dacă există o diferență de 10% dintre venitul estimat și venitul declarat, dar nu mai puțin de 50.000 de lei (să ne înțelegem, este o limită), deja există o neconcordanță la declarare, există un risc în acest domeniu.

Nu se mai poate continua în acest mod. Fiscul din România trebuie să facă ceea ce face Fiscul de oriunde în lume. Trebuie să controlăm și să verificăm veniturile și modul de dobândire la persoanele fizice.

Această direcție funcționeză de vreo 10-11 ani, s-au făcut controale, dar într-un ritm foarte timid. În 10 ani au fost undeva la 630 de decizii de impunere, media pe fiecare decizie de impunere este de undeva de 100.000 de euro, sumă care se impozitează.

Voi direcționa mai mult de jumătate din capacitatea de control la persoane fizice spre acești 561.000 de persoane la care există diferențe cumulate de 20 de miliarde de euro. Nu vom sări nimic. Vom începe de la cel mai mare în jos până la cel mai mic. Vor exista lună de lună cel puțin 70 de echipe de control care vor merge și vor face aceste analize. Am susținerea totală a întregii coaliții, a domnului prim-ministru Nicolae Ciucă. Suntem toți de acord că acesta este glonțul de argint pe care îl poate folosi Fiscul în România împotriva celor care nu înțeleg că trebuie să îți plătească impozitele și taxele, că nu trebuie să mai facă acțiuni care încalcă legea, că nu mai pot să meargă în continuare să fure, să facă evaziune fiscală, să nu achite niciun ban către bugetul de stat, sfidând ceilalți oameni care în marea lor majoritate sunt corecți, onești, își desfășoară business-urile în regulă și își plătesc impozitele și taxele.

M-a speriat această sumă.

Pe zone, unde se găsesc aceste sume. Discutăm de 104,25 miliarde lei. Regiunea Brașov: 11,3 miliarde lei, regiunea București: 29,2 miliarde lei, Cluj: 14,3 miliarde lei, Craiova: 6,3 miliarde lei, Galați: 12,4 miliarde lei, Iași; 12,5 miliarde lei, Ploiești: 9,4 miliarde lei, Timișoara: 8,4 miliarde lei.

Doar 16%, cât este impozitul, dacă luăm de la acești oameni, discutăm de aproape 4 miliarde de euro. Nu mai iau în calcul accesoriile, că poate nu am găsit toate cheltuielile pe care le-au făcut, ca să estimăm cu corectitudine averea pe care au dobândit-o și sursa de finanțare.

Facem această analiză, apar aceste diferențe între ceea ce ai cumpărat, cheltuit. Mergem pe perioada de 5 ani, cât ne permite legea. Pe fiecare an în parte facem diferența între ce estimăm noi că ai ca venit, scădem din ceea ce ai declarat că ai avut ca venit și ai plătit impozite, iar diferența este un venit pe care tu nu ai plătit niciun impozit. Vom calcula 16% impozit și accesoriile respective. Cumulăm pe cei 5 ani de zile și rezultă o sumă totală pe care trebuie să o achiți. Totul se va face cu maximă de discreție. Trebuie să respectăm secretul fiscal și dreptul la viață privată al persoanei. Acea persoană fizică poate să justifice de unde are banii. Stabilim suma totală, se emite o decizie cu baza și cu accesoriile aferente și are o sumă de plată. Aici are două variante: să o achite și se închide, viața merge mai departe. Dacă nu achită, are dreptul să facă contestație. Va fi soluționată de către direcția generală de soluționare a contestațiilor. În cazul în care îi va fi respinsă și contestația, are dreptul să meargă în instanță. Când ajunge în instanță devine public și veți ști că Popescu Gheorghe a fost verificat pentru a se vedea dacă realitatea veniturilor pe care le-a declarat raportat la ceea ce a dobândit este corectă, veți vedea cifre. Dacă și ca urmare a procesului început, ANAF va avea dreptate, vom pune sechestru. Vom pune sechestre asigurătorii încă din timpul procesului pe bunurile pe care le are. Dacă decizia de impunere devine definitivă și nu va achita de bunăvoie, bineînțeles că îi vom vinde activele pe care le deține.

Prescripția generală pentru creanțe bugetare este de 5 ani. Dacă se constată de către alte organe ale statului că acei bani s-au obținut în urma unor infracțiuni, mergem la 10 ani.

Nu m-a interesat numele, m-au interesat niște CNP-uri. Dar, în general, bugetarii depun o declarație de avere. La care ANI verifică în fiecare an. Dar pe de altă parte, nu mă oprește nimeni și suntem clar pregătiți să controlăm pe bunica și pe mătușa care a spus că a donat 500.000 de euro.

Nu vă ascund că am discutat cu ANI și au vreo 200 și ceva de cazuri unde există persoane fizice care declară că ar fi donat sume importante de bani către diverși bugetari.

Eu sper să le dau răgaz și să își plătească ce au de plătit la stat.

Da, voi deranja foarte multă lume. Dar prefer să le spun în față, prin intermediul dumneavoastră: Fiți deranjați, că venim după voi!

Eu sper în primă fază să ajungem la 1.000-1.200 decizii de impunere finalizate pe an. În derulare probabil o să fie 3.000 de inspecții la nivelul unui an, iar anul viitor sper să triplez acest număr, ducând mult mai mulți inspectori în această zonă.

Și astăzi sunt multe situații în care, atunci când facem atragerea răspunderii unei persoane, pe alte spețe, iei informații de peste tot. Inclusiv de pe Facebook poți să afli pe unde a umblat, ce a făcut, să faci niște estimări.

Vă dau un exemplu care s-a câștigat chiar în instanță: o persoană care era condamnată penal și care trebuia să plătească o anumită sumă de bani bineînțeles că își mutase o parte din proprietăți pe numele mamei, mamă care avea un alt nume. Dar uitându-se colegii mei la un moment dat pe Facebook-ul persoanei respective au constatat că îi spunea „la mulți ani, mamă” unei doamne în vârstă care avea alt nume decât avea el. Au verificat oamenii și au constata că persoana respectivă își mutase două apartamente și niște terenuri pe numele mamei, s-a făcut atragerea răspunderii și s-a câștigat în instanță. Iar ifnormația a fost luată de pe Facebook. Este normal să iei informații de peste tot.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. “iar alți patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogățesc nemeritat”
    Hai sa fim serioși: sistemul permite, legea nu interzice.
    Problema e la inspectorii și agentii de la stat care acoperă afacerile private ale rudelor si prietenilor lor.
    Nu se va schimba nimic pîna când șefii nu vor cere si analiza zilnic rapoartele de activitate lunara ale subalternilor

  2. Eu cred că după primele 10 controale nu o să mai fi in funcție și nu uita baza controlului este autocontrolul. Din fotografie eu nu cred că domnia voastră arată ca un om care iși duce zilele din salariul de bugetar.

  3. Dupa ce-a rezolvat marea evaziune prin descinderea traditionala la inceput de mandat de sef ANAF cu mascati si televiziuni la Dragonul Rosu si alte asemenea(in restul mandatului, se va lua la fel de traditionala taxa de protectie), Heius behaie acum de persoane fizice.
    Credeti ca se va duce, de exemplu, peste fiul lui Badalau care apare in fiecare zi si se lauda ca a cheltuit nspe mii de euro pe vacante, ceasuri si botoxate si care nu are cum sa justifice atatea cheltuieli? Nu, vor agita prin fata norodului cativa manelisti si se va taia si aceasta operatiune.

  4. Vai! Nu pot sa cred! Dupa 30 de ani? Dupa ce, cine a trebuit a facut deja averi, si banii aia nu se mai pot descoperi de unde sunt. Dupa privatizari si furaciuni pe fata, fiscul a devenit brusc interesat.

  5. Serios? Am îmbătrânit fără speranța sa văd că vom avea o țară că afară. Aveam 15 ani in 89. Cum să îl conving pe băiatul meu că trebuie să învețe serios, sa se străduiască sa fie admis la o facultate care sa ii permită un job care sa îi aducă satisfacții pe toate planurile când în jurul nostru “șmecherii” sunt dealerii de iarba și prafuri, sunt evazioniști peste tot care conduc mașini extrem de scumpe? Evazioniști și infractori care produc pentru clasa politică și pentru băieții cu state vechi. Ați adus țara asta într-o altfel de Braziliei sau Mexic … 🙁

    • Inspextorii fiacali (chiar si cei Antifrauda) nu fac treaba procurorilor sau a celor de la politia economica. NU exista colaborare.
      Cea mai simpla frauda:
      – faci revizii la masini cu ulei propriu
      – inlocuiesti extinctoare expirate doar pe eticheta
      etc.

  6. Ceva imi spune ca nu interlopii geb familia Carpaci din Timisoara va fi tinta. Ci pacalicii cu afaceri pe butuci, vopsitori etc

  7. Declaratiile acestui sef de bugetari sunt din ciclul “Suntem cu ochii pe voi!”, o alta fumigena aruncata in spatiul public pentru a da impresia ca fac ceva. Asa cum spune un domn in comentariul sau, veti incerca sa credeti ca va puteti gandi la a actiona impotriva beizadelelor unor membri marcanti din partidele politice aflate la putere? Eu zic ca nu.

    • Hai sa dau un exemplu concret: tu ai vazut ce afaceri private are Directorul rar?
      Sau câți fosti politisti sunt patroni de service-uri auto? NU de placere sunt patroni ci pentru bani. Nu se atinge nimeni de ei.

      Sau ce joburi au tinerii pensionari din DNA?
      DE CE te-ai re-angaja la Stat dupa ce te pensionezi din dna? Ca sa asiguri protectie sefului…

  8. sa fim seriosi, la coruptia generalizata care exista si prin anaf o sa mai moara din cei din clasa medie care si plateste cinstit impozitele si carora li se va descoperi cine stie ce chichita…sunt scarbit

  9. De acord total cu ce zice domnu de mai sus cu vrajeala….
    Dar, inainte vreau sa vad cum ii ia pe tzigani, parlamentari, politistii cu vile de prin Bucurestii Noi, procurori cu bani de Maldive, membrii de sindicat, ong-uri, familiile de interlopi de prin fiecare oras, si lista continua….
    Daca nu, eu zic sa facem o amnistie fiscala generala. De ce sa fure altii si sa scape si pullllimea sa plateasca… au ramas fara bani de ciordeala subit?

  10. Și proștii, că de obicei, vor merge după fentă…. Uite dom’le că se face treabă…. Totul e gargară!!! Din când în când iese unu’ și vă promite avioane, călătorii pe lună, alea, alea….
    In timpu’ ăsta, patronu ‘ român “prin noi înșine” își ridică vila de milioane în timp ce firma se târăște, oamenii sunt plătiți cu minimum pe economie plus ceva la negru, prestează ore suplimentare neplătite, concediul legal e o glumă proastă, iar statul român….. se preface că lucrează. Cât de naiv trebuie să fii, să crezi că se va întâmpla ceva??? Pai ăștia care controlează și care sunt controlați, sunt toți neamuri…. Ici, colea, va fi găsit câte un acar Păun spre a fi dat exemplu nației….

  11. Daca incepeati deja cu voi, cu cei fost anchetati, cu cei dovediti praduitori in cate o fapta de doi lei (va dam noi liste nesfarsite din toate partidele daca voi le-ati ratacit), aveati deja banii astia numai ca politicul si administratia publica e exclusa de la asa ceva ! Banuim deja spre ce va indreptati ……….

  12. Dacă chiar veți face ce spuneți nu vor mai fi locuri în pușcării,peste 80%dintre localități vor rămâne fără primari nemaivorbind de eșaloanele superioare !Și da aveți dreptate prea mulți ne sfidează cu luxul și opulenta , au ajuns din niște pîrliți și nulități, nababi mai ales primarii pe care noi cetățenii îi știm bine.

  13. Prima persoana fizica anchetată ar trebui sa fie iubitul nostru președinte. Măcar să știm și noi cat costa o oră de meditație la fizica, de a reușit să-și ia 7 case. In trecut am meditat și eu câțiva copii la matematica și nu am reușit să-mi iau decât o camera. De bicicleta, sa fiu mai exact.

  14. Ce vrea dobitocul asta?
    Atatea firme care fac evaziune si el se leaga de persoane fizice arahat o platit niste ventilatoare care nu au mai venit aia ce e ? Nu e evaziune furt pe fata

  15. Auzi ce spune asta ! Sunt 560 000 de presupuși evazioniști. El spera sa controleze 1300 de persoane. Tot politrucul asta ne spune ca faptele se prescriu după 5 ani. Împărțiți va rog 560000 la 1300 și vedeți de căți ani ar fi nevoie sa fie controlați toți acei oameni. De fapt le spune hoților sa stea liniștiți ca nu va veni nimeni la ei. O sa ne scoată ochii cu ceva plevusca și gata ,s-a scos, nu e vina lor ca faptele s-au prescris și și smechrii au rămas cu banii.

  16. In tara asta intra zilnic sute de tir-uri cu legume nefiscalizate, se vand fabrici, uzine, ….. aici din pacate nu aveti nici o putere. Vreti sa fiti un bau bau ptr populatie? Doar atat puteti? Mai bine continuati sa jucati Solitaire in birourile alea pline de maldare de dosare. Rusine.

  17. Nu sunteți în stare să vă luați de şmecheri. Deci ca să aveți activitate şi evaluuari bune veți jefui oameni mai limitați sau care au picat de proşti. Ce af fi să íncepeți cu persoanele publice, cu firmele strãine şi cu politicienii, securiştio şi masonii care nu au plâtit mai niciodată cât ar di trebuit, şi se vede cu ochiul liber?

  18. Bai nene,uite vino si cauta-ma pe mine, personal la venituri!dar fa-o cam asa de vreo 40 ani de cand am buletin si platesc taxe la niste oligofreni ca voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *