BREAKING Hidroelectrica va fi listată doar pe bursa românească, nu și pe o bursă externă

microhidrocentrala-sursa-hidroelectrica-e1533027318526

Compania de stat Hidroelectrica, supraintitulată „perla energiei românești”, va fi listată doar la Bursa de Valori București (BVB), nu și pe o bursă externă, au decis marți acționarii Fondului Proprietatea, companie care deține 20% din capitalul Hidroelectrica. FP dorea listarea dualp, atât la BVB, cât și pe o bursă externă, de teama că nu vor fi suficienți investitori pentru o ofertă bună. Însă statul român s-a împotrivit listării duale, spunând că o companie românească de stat trebuie să fie listată pe o bursă românească și cumpărată în principal de investitori români.

Astfel, acționarii Fondului Proprietatea au decis, marți, „aprobarea vânzării acțiunilor deținute de Societate în capitalul social al SPEEH Hidroelectrica SA, reprezentând până la 19,94% din totalul acțiunilor emise de Hidroelectrica, prin oferta publică secundară având obiect acțiuni emise de Hidroelectrica, urmată de admiterea acestor acțiuni la tranzacționare („Listarea”) doar la Bursa de Valori București”, arată anunțul publicat de FP la BVB.

Aceasta a fost propunerea Ministerului Finanțelor, a declarat marți Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Johan Meyer a explicat că procesul de listare a companiei continuă, iar decizia de listare doar pe BVB „nu este deloc o perturbare” a procesului.

Hidroelectrica a mai transmis că sumele de bani rezultate în urma vânzării parțiale sau integrale a pachetului de acțiuni în cadrul respectivei oferte publice secundare vor fi distribuite acționarilor Societății sub forma unui dividend special în termen de 3 luni de la încasarea sumei respective de către Societate.

Hidroelectrica a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu un profit net de 3,5 miliarde lei, cu 37,4% mai mare decât anul trecut, deși a vândut cu un sfert mai puțin energie decât anul trecut, arată datele publicate marți de acționarul Fondul Proprietatea.

Astfel, Hidroelectrica a produs în primele nouă luni ale anului 10,6 TWh de energie electrică, din care 10 TWh din producție proprie, în scădere cu circa 25% față de primele nouă luni din 2021.

În schimb, prețul mediu de vânzare a fost de 590,5 lei/MWh, o creștere de 93,3% față de anul trecut, când prețul mediu era de numai 305,4 lei/MWh.

Drept urmare, veniturile realizate de Hidroelectrica în perioada ianuarie-septembrie 2022 s-au ridicat la 6,88 miliarde lei, o creștere de 46,8% comparativ cu cele 4,68 miliarde lei realizate în perioada ianuarie-septembrie 2021.

Astfel, și profitul net s-a majorat cu 37,4%, la 3,52 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2022, de la 2,56 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2021.

În plus, Fondul Proprietatea a încheiat primele nouă luni cu un profit de 3,5 miliarde lei, în creștere cu 13% față de anul trecut, datorită creșterii valorii Hidroelectrica.

Comentarii

  1. Daca in factura ar veni o suma de exemplu un 200 ron suplimentar pe langa consumul fiecarui roman credeti ca am cumpara actiunile firmei Hidroelectrica? Am putea cumpara actiuni sa fie doar a noastra a romanilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *