BREAKING Măsurile de austeritate, anunțate de Finanțe: angajări înghețate la stat, se reduc cu 10% cheltuielile cu bunurile și serviciile, se stopează achizițiile de automobile și mobilier, se limitează numărul de mandate în consiliile de administrație, se reduce cu 50% numărul de consilieri / Impact de numai 5 miliarde lei

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministerul Finanțelor a publicat, luni seara, proiectul de ordonanță de urgență care detaliază măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Principalele măsuri sunt înghețarea angajărilor la stat, se reduc cu 10% cheltuielile cu bunurile și serviciile, se stopează achizițiile de automobile și mobilier, se limitează numărul de mandate în consiliile de administrație și se reduce cu 50% numărul de consilieri din cabinete.

Ministerul Finanțelor estimează că aceste măsuri vor duce la economii de numai 5,3 miliarde lei.

Îngheață angajările la stat, cu excepții

În anul 2023 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice.

Prin excepţie, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget, respectiv prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice locale.

Pentru posturile pentru care s-a desfășurat proba scrisă a concursurilor sau examenelor sau, după caz, proba practică, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se pot continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, funcțiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri, cu notificarea prealabilă a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici cu 5 zile înainte de dispunerea măsurii. Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.

Se reduc cu 10% cheltuielile cu bunurile și serviciile

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, în vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul ”Bunuri și servicii”, exclusiv sumele nerepartizate, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (5) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare.

Se stopează achizițiile de automobile și mobilier

De la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, inclusiv activităților finanțate integral din venituri proprii înființate pe lângă acestea, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică.

De asemenea, se propune ca restricțiile instituite prin proiectul de act normativ, în ceea ce privește, achizițiile de mobilier, aparatură birotică și autoturisme, să se aplice și operatorilor economici prevăzuți la art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, cu modificările și completările ulterioare.

Se limitează numărul de mandate în consiliile de administrație

Se propune ca, în anul 2023, angajații din cadrul autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de subordonare și de finanțare, să poată exercita cel mult două mandate de membru al consiliului de administrație și/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice al căror sediu se află pe teritoriul României.

Se reduce cu 50% numărul de consilieri din cabinete

Se propune reducerea cu 50% a numărului de posturi aferente cabinetelor constituite la nivelul funcțiilor de demnitate publică din cadrul administrației publice centrale

Se amână înființarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare

Prin prezentul proiect se propune prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 133/2019 până la data de 1 ianuarie 2024. Legea prevede înființarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii

  1. “se reduce cu 50% numărul de consilieri ai demnitarilor.”???!!!!
    Si ce faceti cu ei, ii trimiteti in somaj?!
    Sau ii mutati in alte Institutii publice, “ascunse” de ochii nostri?!
    Pariez ca nici macar unul singur nu va ajunge somer!!

    Cam asa vor face:
    “Doi olteni sapau o groapa.
    Unul puse-o intrebare:
    Ce sa faca cu pamantul care
    Se strangea-n gramada mare?!

    Or sa faca-o alta groapa,
    Tot pamantul sa incapa!”

  2. Inca o abureala tipic romaneasca:
    “Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.”

    “atribuții obiective și cuantificabile ” stabilite de Dumnezeu, de cine?!
    Simplu era: spor de doctorat platit numai celor care lucreaza in Institute de Cercetare-Dezvoltare!!!
    In Romania, e bătaie de joc pe spatele românilor cu aceste sporuri peste sporuri acordate bugetarimii!
    Sporuri ”nesimțite” pentru angajații din ministere si Institutii publice!
    Hotnews a publicat lista sporurilor de care au parte funcționarii publici.
    Munca la birou pare a fi mult mai periculoasă la stat decât în privat, altfel nu înțelegem de ce se acordă atâtea sporuri.
    “https://transilvania365.ro/sporuri-peste-sporuri-la-ministere-pentru-titlul-de-doctor-docent-bruceloza-febra-aftoasa/

  3. Reduceți cheltuielile dedicate cu 80%!
    Veți avea bani și pentru noi angajați și pentru pensii și pentru spitale.

    Restul, știți și voi. Minciuni inutile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *