BREAKING Ministrul Finanțelor ia în calcul eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor în domeniile IT, construcții și cercetare: ”E o chestiune de echitate, corectitudine”

Dan Vîlceanu Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a anunțat marți că are în lucru varianta eliminării excepțiilor de la plata impozitului și a contribuțiilor pe venit în domenii precum IT-ul, cercetarea și construcțiile.

Într-un interviu pentru Antena 3 dacă guvernul va mări TVA în 2022, ministrul Dan Vîlceanu a spus: ”Exclus să creștem TVA. Dar există o discuție legată de excepții la plata impozitului pe venit și plata contribuțiilor”.
Întrebat dacă e vorba despre salariații din IT, cercetare și construcții, Vîlceanu a spus că ”sunt mai multe categorii. Toate excepțiile de la plata impozitului pe venit și la plata contribuțiilor pe venit, plus excepțiile la plata impozitelor și taxelor locale, sunt undeva la 3% din PIB. E o sumă foarte mare. Este o chestiune de echitate, corectitudine. Unii plătesc, alții nu (…) Este o variantă, mă refer la toate excepțiile. De altfel avem și critici din partea Comisiei și altor organisme internaționale”.

El a mai spus că o eventuală decizie va fi luată după discuții cu reprezentanții sectoarelor respective: ”Toate lucrurile trebuie discutate înainte. Nu suntem adepții unei politici impuse, discutăm cu industria și apoi vedem”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Ministrul Vîlceanu a mai anunțat că guvernul va modifica modul în care sunt evaluate imobilele pentru care se plătesc taxe locale pentru că acum valoarea de impozitare ar fi prea mică față de valoarea de piață.

”Vom umbla la modul cum e calculată valoarea clădirilor impozitate”, a spus Vîlceanu, admițând că unii proprietari vor plăti mai mult în urma acestei schimbări.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Vor sa impoziteze domeniile cu cea mai mare valoare adaugate din tara, bafta, eu am plecat deja, fostii mei colegi IT-sti ramasi in Romania sunt cu bagajele facute. Vreau sa vad somitatile bugetare cum vor contribui la progresul Tarii Romanesti din munca lor inutila si proasta.

    • Domnule Dan Helciug, spune-mi și mie te rog, de ce ești tu mai special și nu plătești impozit, gândești mai mult decât maine cu capul? Ești mai deștept decât “toți ceilalți prosti” care din munca lor sunt impozitați? Nu va mai agitați atât ca nu sunteți voi cu perechi de oo.

      • Problema este urmatoarea:
        Firmele de IT activeaza in Romania doar datorita facilitatilor fiscale. Nu e nicio problema pentru angajatii din IT sa lucreze remote pentru companii din afara. De aceea, cei cu experienta deja fac asta.
        Puteti incerca sa-i alungati si pe ultimii ramasi. Asa mai strangeti niste bani pentru pensiile speciale si pentru privilegiatii de la stat.

      • Pentru că, spre deosebire de majoritatea, mobilitatea in domeniul IT este practic nelimitată. Adică tu poți să stai în Romania și să fii angajat în Hong Kong la o companie de profil de acolo. Plătești acolo asigurări de sănătate, pensii și altele dar când te doare capul, te duci la urgenta la un spital din Romania pentru că lucrezi de acasă.

    • nu-i nimic, Germania are nevoie de 500 mii de specialisti in IT, si eu sunt deja de 3 ani plecat si nici ca ma mai intorc

      • Da.dar de “specialiști” este nevoie ori la noi majoritatea firmelor de IT sunt firme de outsurcing iar “specialiștii” au studii in domeniu un curs de câteva luni.Adevaratii IT -isti au plecat de mult afara sau lucrează remite pentru firme serioase.Nu îmi place acest domn ministru dar mi se pare o măsură foarte corecta Dacă medicii , de care țara noastră are nevoie că de aer nu au scutire ,de ce ar avea IT-istii?

        • Că să aibă locuri de munca in Romania. Adică la firme înregistrate în România și care plătesc impozite (mici sau mari) aici. Altfel firma își mută sediul în … Insulele Marshall și Ionel (IT-istul român) nu mai figurează angajat în România. Deci treabă în domeniul IT este că…statul nesătul rămâne cu nimic dacă nu-și pune opritor la gură.

    • Buna ziua, domnulr Dan!
      Daca aceasta măsură acum ceva vreme mi-ar fi parut deplasată, aflati ca acum mi se parr foarte corecta.
      Am avut o experienta infernala cu aceasta categorie profesionala numota IT-st.
      Nu exista nicio categorie profesionala mai lipsita de responsabilitati decat Itst.
      Astept cu nerabdare ca Fisc-ul sa va invite sa va luați licențe de la el in cazul in care implementati programe de gestiune si financiare.
      Apoi vedem cand câți dintre voi, pot face fata provocarilor de a-ti pastra licenta.
      Pt acesti It-sti , care lucreaza la programe lucentuate de Fisc, se poate discuta despre facilitati fiscale
      Nu va pare nedrept ca noi toti sa platim dar voi nu?

  2. Eu sunt specialist in energie si nu am scutiri salariale, ma doare cand vad cat pastreaza statul si am acelasi salariu cat un IT-ist cu salariu bun. Eu deja sunt intr-un stress maxim cu instabilitatea pietei energetice si nu mi se pare corect. Mai ganditi-va si contribuiti. Si pe mine ma cauta companii numai din afara, ca in Ro suntem putini, dar raman.

    • @Cristian, asadar nemultumirea ta este faptul ca platesti taxe mari. Ok, e de inteles.
      Totusi, dupa logica ta, rezolvarea este “ia sa plateasca si altii” ?
      Cu ce te influenteaza pe tine cat platesc altii? Taxele tale tot nu scad iar salariul tau tot nu creste, indiferent cat platesc altii.

      Masurile acestea au fost luate cu niste scopuri clare, unul din ele fiind stimularea unor anumite domenii care contribuie in alte moduri la dezvoltarea economiei.

      Un alt scop este acela de a convinge sa ramana in tara foarte multe persoane care altfel ar pleca cu primul tren, in special tineri.
      Spre exemplu, fara tineri care contribuie la fondul de pensii, sunt curios cum se vor plati pensiile peste 10-20-30-40 de ani – intr-o populatie in continua imbatranire.

      Tipic romanesc: in loc sa ne intrebam “ce ar trebui sa fac sa-mi fie mai bine?”, ne intrebam “cum fac sa le mearga celorlalti mai nasol?”

      • Nu sunt nemultumit, dar logica gen ce “te freaca pe tine” nu e echitabila. Eu sunt constient de ceea ce fac. In afara in domeniul meu as putea castiga foarte bine. Am ales constient sa contribui, de ex sa platesc pensiile parintilor mei care dupa ani de munca au ajuns cu niste pensii mizere. Chiar daca sunt atatea discutii despre cum se fura, pensii speciale, imi dau seama ca trebuie sa imi fac datoria. Atat.

    • Te cred că poți să pleci și tu din Romania. Oricine poate. Diferența este că tu, că să lucrezi pentru o companie in energie din Germania, să zicem, trebuie sa te și muți fizic acolo, adică să plătești chirie, curent, apă, căldură, telefon, cablu, internet, mâncare și altele acolo, in Germania, la preturile de acolo, iar după ce tregi linie ramai cu ce aveai și în România sau poate nici cu atât. Pe domeniul IT trebuie doar sa participe la un interviu online și dacă este angajat, da mâine toate impozitele le plătește în Germania iar Romania nu mai ia nici aia 2 lei pe care îi lua. Nu știu ce este atât de greu de priceput pentru toată lumea asta pe care a lovit-o corectitudinea. Așa funcționează paradisurile fiscale și le merge foarte bine. La noi, in loc că toți oamenii să ceară reducerea impozitelor, cer creșterea și celor care sunt mai mici că…așa e corect. Eu cred că e corect și dacă le reducem la toți. De ce nu punem problema așa?
      Greu, îmi dau seama cu tristețe că…in România chiar avem o problema de mentalitate care este întipărită în ADN. Noi nu putem să ne schimbăm nici dacă vrem. Să moară capra vecinului e mai important decât să trăiască a noastră.

  3. . Daca vrei sa fie echitatea și corectitudine atunci vezi ce faci cu asf si celelalte instituții guvernamentale, nu uita de parlamentari si primari. apropo vezi de poliție ca in afara de salarii și corupție nu se intampla nimic acolo, pensiile soeciale ce daca sunt putine sunt tot o problemă, salariile judecatirilor si procurorilor care spre deosebire de alte tari sunt enorme dar rezultate pentru omul de rand nu sunt. Ba mai mult tara a fost tarata timp de 3o de ani si batjocorita prin șanțuri. Vezi cum fac bani seri, sie… Nu mai reduce pe ochi frumosi taxele si impozitele stiti voi cui. Luati exemplu de la ceilalti cum se incurajeaza tineretul, stiinta viitorul. Las o naibii pe dancila si tot clanul ca si la bnr e bai…. Si la curtea de conturi,etc mulgeti tara asta ca pe o capră stearpa si in curand o sa moara de destepti ce sunteti. Distrugeti odata it ul ca de ce sa o duca macar ceva tineri mai bine… sa plece. Tăiați padurile toate ca fac umbră pământului, Distrugeti tot ce a mai rămas, chemați hoardele hamesute de lăcuste partinice si extrapartinice, chemați băieții deștepți ca mai sufla unul sub bocancul vostru

  4. Era si timpul sa se regleze aceste nedreptati ! Nu este normal ca anumite ‘ meserii ‘ sa beneficieze de scutiri la plata taxelor de frica faptului ca ‘ne pleaca it-istii si constructorii’ .Sa plece unde vor , nu le vom simti lipsa!

    • Nu le vom simti lipsa zici. Poate azi nu, maine nu.
      Totusi peste 20 de ani chiar crezi ca nu se va simti lipsa celor ce azi aleg sa plece?
      Desi exista acel beneficiu la impozitul pe venit, toate aceste meserii contribuie in totalitate, fara reduceri, la CAS si CASS (sanatate si pensii).

      Asadar este avantajos pentru toata lumea: meseriasii raman in tara pentru ca au un mic beneficiu la impozitul pe venit, dar continua sa contribuie la bugetele pentru sanatate si pensii.

      Mie mi se pare avantajos pentru toata lumea acest sistem.

      Cred ca este mai benefic sa ne gandim la viitor in mod rezonabil, nu sa ne ghidam dupa mentalitatea “capra vecinului” care absolut niciodata nu a ajutat pe nimeni.

  5. Cat de greu se poate trece de la angajat in IT cu 3000 € Brut la microintreprindere cu 1 angajat pe salariu minim si pensie privata de 530€ per luna?

    • 5 minute decizia, cateva drumuri la registrul comertului si 50-100 euro/luna un contabil bun care-ti spune ce trebuie sa faci sa nu incalci legea.

  6. O colectare reala a taxelor actuale si o eliminare a sifonarii banului public prin proiecte de investitii si alte achizitii curente ar rezolva problema. Dar coruptia si prieteniile mai marilor conducatori sunt mai presus de orice. Ma refer aici la evazionistii cu gulere albe, care mai apar si pe la TV si dau lectii de economie de piata….

  7. Eu nu beneficiez de reducerea de impozit, dar zic ca ar fi pacat sa taiati gassca cu oua de aur pentru o friptura.
    Aceasta scutire de impozit a fost unul din putinele motoare de crestere economica reala (nu cauzata de de cresterea consumului).
    Dimportiva, ar trebui sa extindeti aceasta facilitate catre domenii pe care dorim sa le ajutam (electronica si agricultura- as zice eu).
    Alegerea voastra.

    • Vai de capul nostru! Vorbești de lucruri sfinte. N-o să vezi așa ceva de la vițeii care ne conduc nici peste 1000 de ani. Toți politicienii români știu că șansă lor este sa fure cat pot in mandatul de 4 ani pe care îl au, și nici acela nu e sigur. Peste 4 ani nu se știe dacă mai sunt în cărți. Și că să poată sa fure trebuie să strâng repede niște bani la buget, că de acolo fură, nu? Ce mai contează ce efect are treabă asta peste 5 ani? Ăștia taie capul vacii că sa fure clopotul prietene și tu vorbești de proiecte pe termen lung, electronică, cercetare? Dar t crezi că în România va existe vreodată ceva de genul TSMC sau Samsung? Pai ăștia că să ajungă ce au ajuns, au avut parte de susținere din partea statelor de origine pentru care în Romania era tot guvernul arestat și probabil nici femeia de serviciu nu scapă.

  8. De la un individ care cel mult poate fi contabil si nu finantist, cum il tradeaza mutra pe acest ministru de finante corupt, nu te poti astepta decat la masuri de acest gen. Vorbeste de principii dar nu pomeneste nimic de pensiile speciale , probabil datorita faptului ca are niste datorii catre niste magistrati care nu l-au bagat pe el si familia lui la puscarie pentru fraudele comise de firmele lui in contractele avute cu niste entitati de stat falimentare. Hotii astia care se pretind de dreapta nu inteleg ca orice marire de taxe atrage reasezari ale sectorului care vor duce poate la colectari mai mici decat in prezent. Peste jumatate din sectorul IT probabil ca va trece la PFA-uri si atunci nu numai ca nu vor colecta cat si-au propus la impozit dar vor diminua semnificativ colectarea la CAS si CASS care reprezinta un procent mult mai mare.

  9. TVA nu ai cum mari ca UE a scăzut TVA cu 10%, iar cu taxe pe categorii afacerea e ca salariile sant mari și nu cu mizilicuri de pensi bolnave

  10. Așa este la noi, “să moară și capra vecinului”!!! De ce nu ne gândim că plătim degeaba asigurările de sănătate? În ce spital de stat te duci, trebuie să dai “dovadă ” de putere economică ptr a avea parte de tratament și îngrijire… De ce nu putem avea, cei ce doresc, doar asigurări private de sănătate? Nuuuu, statul spune că trebuie să contribuim…. Abia au început să meargă, cât de cât, și construcțiile și să fie, cât de cât, acceptabile și salariile muncitorilor din construcții, s-au întors mulți din cei plecați, de ce să lăsăm lucrurile bune să funcționeze??? Nuuuu, trebuie să dăm în cap tuturor, nu să ne gândim să reducem din taxe și celorlalți!!!!

  11. In constructi sa plătească TVA ca iau mulți bani de la fiecare pe zugrăveli, constructi fără acte fără chitanțe și muncesc în bătaie de joc. Da muncească cu acte nu cu munca la negru mereu și sarlatanesc oameni cu preturi cum le convine

    • Tu realizezi ca TVA il platim noi consumatorii si nu comerciantii?
      De ce nu apelezi la serviciile unei companii de constructii? Oare pentru ca nu-ti convine pretul?

  12. Perfect. Sa se impoziteze dar sa se impoziteze cu cota medie de impozit in UE , 27,42 %. Nu poți într-o țară în care ai al doilea cel mai mic salariu din UE să ai cel mai mare impozit .

    • Bogdan, nu ai cu cine, trebuiau sa-i lase in 2020 sa plateasca totul din bugetul de stat. IT freeze pe CAS/CASS.

    • Impozitul pe venit este 16% in Romania.
      In Spania este intre 18% si 48%.
      In Franta este intre 0% (zero) si 45%
      In Belgia este 19.9%
      Asadar Romania nu are cel mai mare impozit.

      Oameni buni, hai sa nu mai confundam diferitele taxe intre ele. Impozitul pe venit este o taxa specifica, una dintre cele 4 mari taxe platite de publicul general.
      Acestea sunt: Impozitul pe venit, CAS (sanatate), CASS (pensii), TVA

      Nu sunt contabil si nici economist, dar astea sunt totusi lucruri pe care cu totii ar trebui sa le cunoastem.
      Din pacate sistemul de invatamant inca ne invata despre George care are 50 de pepeni in loc sa ne invete despre lucrurile cu adevarat importante in societate.
      Iesim din scoala mandrii ca stim cu cati pepeni ramane George daca porneste la drum cu 50 de pepeni dar se intalneste cu Ionel caruia ii da 20 iar pe drum scapa 3, dar fara habar despre cum sa contribuim la societate in mod constructiv.

      • Corectie la comentariul precedent:
        Impozitul pe salariu (la care se refera aceasta reducere) este 10% in Romania, nu 16%

  13. Asta era problema – pe langa cat se aduce in economie:)
    Pensiile speciale 9.2 mld /an (1% din PIB), afacere.

  14. Sper ca cei care sunt indignati de “lipsa de taxare” realizeaza ca diferenta este de doar 10% din brut.
    De exemplu: daca am 10000 RON brut, ca si IT-ist voi castiga 6500 RON. Ca non-IT-ist cu acelasi salariu brut, voi castiga 5500 RON.
    Diferenta pentru angajat nu este colosala, insa pentru firma care plateste salariile respective este, pentru ca are N angajati!

    Un IT-ist are salariu mare pentru ca asa sunt salariile in domeniu, nu ca e scutit de 10% taxe. Domeniul este dezvoltat la noi in tara pentru ca, printre altele, exista o scutirea aia de 10%.

    O sa fie “frumos” cum nu or sa mai vina firmele la noi, avand in vedere ca suntem deja o tara scumpa! Nu-i problema, se vor reorienta catre Bulgaria (care are si ea scutiri), India si altele.

    Apropo, un it-ist cotizeaza intr-o luna cat alti angajati in 2-3. Unde mai pui ca si cheltuieste mai mult, deci mai mult TVA incasat + creeaza prosperitate pentru alte domenii (HORECA si nu numai)

  15. Citesc și mă minunez de câtă nesimțire sunt capabili unii care își imaginează că sunt buricul lumii și, in consecință, moare lumea fara ei. Ma, vouă nu va este rușine să vă pretindeti superinteligente demne de un regat separat? Drept cine va credeți și cine ne credeți pe noi, ăștialalți? De ce munca voastră este mai importantă decât a altora, a femeii de serviciu, de exemplu, care va spala wc urile de rahatul pe care, in infatuarea voastră, îl împrăștiați cu nesimtire? De cate ori ați pus mana pe peria de spălat wc ul când ați umplut buda, de nici flash ul apei nu a spălat o? Va spun eu? Niciodată. Că voi sunteți prinții lumii, un fel de zeisori după care trebuie să spele rahatul, femeia de serviciu, că ea e o proasta și o inculta. Nu sunteți cu nimic mai speciali. Să va intre în cap, bine. Pensii speciale nu va convin, dar taxare specială da, că e pentru voi. Ce nu e bun pentru alții, nu e bun nici pentru voi. Punct. Nu va convine? Drum bun,cale bătută! Duceți va unde vedeti cu ochii. Nu știu câte parale faceți ca specialiști, dar ca oameni și caractere, sunteți zero barat. Daca tara asta are nevoie urgenta de ceva, atunci aceia sunt OAMENI( cu majuscule) și nu de trepadusi profitori. Romania nu e Silicon Valley și nici nu are de ce sa fie. Oamenii trăiesc în realitatea concretă și nu în fantasmagoriile unei tehnologii pretins avangardiste cu corifei infatuați și rupți de realitatea concreteței existențiale. Dar voi sunteți progresisti, nu i așa? Foarte bine. Marș la Elon Musk, să vedem câți aveți șanse. Ipocriților parveniți.

    • Matematicienii, Fizicienii și…IT-istii sun categoriile profesionale cu cel mai ridicat IQ mediu, exact in ordinea enumerată. Așa că chestia asta cu femeia de serviciu care este la fel de importantă că un IT-ist…lasă de dorit. Toți oamenii sunt importanți dar unii sunt mai greu de înlocuit decât alții.
      Adică un IT-ist poate sa spele wc-urile, dar o femeie de serviciu nu poate sa scrie codul pentru ABS-ul de la mașină ta, sau pentru calculatorul de bord al unui avion. Ce zici dacă femeia de serviciu ți-ar face o apendicectomie? Te-ai lasă operat de femeia de serviciu. Chestia asta cu toți sunt la fel de importanți…pute rău de tot. Dacă era după femeile de serviciu nici tu, nici eu nu puteam sa citim articol ăsta și nici să comentam. Pentru că, vezi tu? Femeile de serviciu nu proiectează microprocesoare, și nu scriu aplicații pentru terminale IT.
      Îmi pare rău că ești frustrat deoarece ți-ai dat seama că ești un ratat, dar vezi că pentru asta există psihologi la care îți recomand să te duci. Dacă stai la palavre cu femeia de serviciu, pentru că doar ea se poate ridica la nivelul tău intelectual, s-ar putea să-ți formezi un sistem de valori puțin distorsionat.
      Nicu eu nu sunt matematician, fizician, IT-ist, medic sau cercetător, dar le recunosc valoarea oamenilor ăstora.
      Spor la bârfă cu femeia de serviciu!

    • Ceea ce se uită este marea masă de IT. care trăiesc din contracte cu ministere, administrații locale – adică din buget. Dar în calitate de “întreprinzători privați”, care mențin prețuri mari.pentru servicii care merg prost – cel din sănătate, comunicații speciale, rețelele din școli.
      .
      .

  16. Băi, “băiete”, băi, o să lucreze afară, online, din Ro sau de unde vrea și plătește asigurări private!

  17. Da asa este sa contribuim la pensiile speciale ale escrocilor care au distrus aceasta tara și își bat joc de bătrâni cu pensie mizerabila după 35 de ani de muncă

  18. Nu mai bine se aplica aceaeasi scutire de 10%(nu mai este 16%) la cat mai multe industrii? De exemplu industria de masini, sau de contructie de vapoare, sau toae industriile care produc ceva in tara asta.
    Au mai facut experimentul asta si cu marirea taxelor pentru petrol, cand toti transportatorii faceau plinul de la vecini(Bulgaria, Ungaria, Ucraina), ca era mai ieftin, incasarile la statu au fost mult mai mici.
    10% din mult este mult mai mare decat 16% din putin.

  19. Excelent punctat! Ma simt mai bine acum, dupa ce am citit ce ati scris dumneavoastra. Ma scarbise citind atata rautate si prostie , mai sus.

  20. 50% ITisti și restul de 50% praf în ochi. Unii merita, iar alții doar profita de pe urma altora și se considera ITisti.

  21. 1. IT-istii romani vor pleca din tara.
    2. Statul nu va mai colecta taxe de la cei plecati: CAS, CASS, somaj etc.
    3. Statul va pierde mai mult decat va castiga din cauza plecarilor
    4. Cei ramasi in tara vor deveni scumpi deoarece toate tarile Est-Europene au scutire de impozit in IT.
    5. Investitorii se vor orienta spre solutii mai ieftine
    6. Industria IT din Romania va fi distrusa.
    Asa cum au fost distruse toate industriile in Romania, probabil asta era una care le statea in gat. Pentru ca era singura productiva care mergea cu adevarat.
    Traiasca echitatea sociala si pensiile speciale!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.