Investiție semnificativă. Guvernul anunță că nemții de la AE SOLAR vor produce panouri solare în România, printr-o investiție de un miliard de euro într-o fabrică / Executivul caută bani să sprijine proiectul

Carmen Radu mart. 6, 2023 4 comentarii
European Energy, parc fotovoltaic, panouri solare

Producătorul german de panouri solare AE SOLAR va produce panouri solare în România, printr-o investiție de un miliard de euro într-o fabrică, arată un comunicat al Guvernului, după ce premierul Nicolae Ciucă a participat la o întrevedere cu reprezentanții companiei și ai Rețelei Universităților de la Marea Neagră. Aceasta ar fi una dintre cele mai mari investiții anunțate în ultimii ani în România. O investiție similară a fost vehiculată anul trecut, când mai mulți oficiali spuneau că grupul german Varta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de baterii pentru automobile, industriale și de consum, vrea să investească un miliard de euro într-o fabrică de baterii din România. Ulterior, compania a transmis că amână investiția. Compania finlandeză Nokian Tyres a anunțat va investi 650 de milioane de euro într-o fabrică de anvelope în România, după plecarea din Rusia, iar Guvernul îi va da un ajutor de stat de 99,55 milioane euro.

„Cu acest prilej, compania AE SOLAR a anunțat că va deschide o fabrică de producere a panourilor solare în România, valoarea totală a investiției fiind de un miliard de euro. În faza inițială, acest proiect mai amplu va avea o capacitate de 2 GW, iar la finalizarea integrării complete a fluxurilor de producție în România va atinge 10 GW, ceea ce reprezintă o treime din necesarul european”, arată comunicatul Guvernului.

Reprezentanții companiei au confirmat că vor operaționaliza prima fază în acest an, arată Executivul.

Guvernul mai transmite că vor fi analizate resursele care pot fi asigurate prin finanțări europene sau de la bugetul de stat, pentru a sprijini realizarea proiectului.

„În privința modalităților de a susține dezvoltarea aplicabilității investiției de amploare, vor fi implicați specialiști din cadrul Rețelei Universităților de la Marea Neagră, care vor putea coopera prin intermediul unui parc științific complementar facilităților de producție”, mai arată comunicatul.

„Această investiție va plasa România în centrul producției europene de panouri solare, contribuind substanțial nu doar la independența energetică, dar și la protejarea mediului, prin folosirea energiei regenerabile, curate, pentru producerea de electricitate. Guvernul răspunde, astfel, nu doar unei cerințe asumate la nivel european, dar și nevoii resimțite de cetățeni și companiile private de a accesa soluții ieftine și prietenoase cu mediul pentru a avea energie”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

AE Solar a fost înființată ca o companie de instalații în 2003 de Alexander Maier și frații săi, Victor și Waldemar, în Königsbrunn, Germania. Compania a lansat producția manuală de asamblare a modulelor fotovoltaice de 50 MW/an în 2009, în Hongzhe din China, cu o extindere ulterioară în aceeași locație la 150 MW/an, cu o linie de producție semiautomată instalată în 2013, la 250 MW/an extinsă în 2016, la 525 MW/an, cu o linie de producție robotizată complet automatizată instalată în 2017. Până în 2019, AE Solar a ajuns la trei fabrici de producție în Turcia (2021), Georgia (2019) și China (2009). AE Solar a ajuns la o capacitate anuală de 2,5GW prin fabricile de producție din Europa și Asia, precum și prin sucursalele din Mexic, Brazilia și Arabia Saudită. Compania are 1.200 de angajați la nivel mondial (date din anul 2020).

Sursa foto: europeanenergy.com

Comentarii

  1. Cauta bani? :))))
    banii de iphoane si limuzine sunt prioritari.
    Daca nemernicii de la Petromnu vor frate sa plateasca peste alea 20 de miliarde!!

  2. Este vorba despre panouri fotovoltaice.Panourile solare produc apa fierbinte.Habar nu aveți despre ce scrieți .O să spuneți că așa a fost traducerea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *