Grupul german Varta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de baterii pentru automobile, industriale și de consum, amână investiția de un miliard de euro în fabrica de baterii din România

Redacția nov. 30, 2022 1 comentarii
Varta baterii

Varta amână investiția de un miliard de euro în fabrica de baterii pentru mașini electrice din România, a confirmat compania pentru Economica.net.

Varta a anunțat recent că amână o investiție într-o fabrică de baterii V4Drive pe fondul costurilor în creștere, fără să menționeze însă despre ce fabrică este vorba sau în ce țară. Economica.net a solicitat lămuriri companiei, care ne-a transmis: „Varta evaluează constant oportunitățile de extindere a fabricilor noastre existente. În prezent, am oprit toate planurile pentru o eventuală extindere a prezenței noastre în România și nu am mai continuat cu o analiză pentru noi capacități de producție în țară”.

Gigantul german Varta a anunțat că va continua construcția noii fabrici pentru baterii V4Drive atunci când sunt asigurate angajamente obligatorii din partea clienților, dar și că se așteaptă ca anul acesta veniturile să fie mai mici cu 10% decât în 2021.

Rerpezentanții Varta s-au întâlnit anul acesta cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, care i-a primit la Palatul Victoria, și unde au fost prezentate planurile de dezvoltare ale companiei germane în România.

Roxana Mînzatu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene MIPE, a anunțat pe pagina sa de Facebook despre dorința companiei de a investi în România 1 miliarde de euro, anunț care ulterior a fost șters.

„Am primit azi delegația grupului Varta. Compania vizează România ca locație pentru o investiție strategică de 1 miliard de euro într-o nouă unitate de producție baterii pentru mașini electrice. Am setat cadrul opțiunilor potențiale pentru finanțarea din fonduri europene pentru anumite componente ale investiției. Unitatea se va baza pe tehnologii înalte și pe forța de muncă bine pregatită și competitivă. Echipa Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene va oferi taskforce-ului coordonat de Ministerul Economiei tot suportul posibil care să faciliteze decizia investitorului de a opta pentru România”, a scris Roxana Mînzatu.

La începutul lunii februarie și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că s-a întâlnit cu reprezentanţii VARTA cu care a vorbit despre o investiţie de sute de milioane de euro.

„Am avut o întâlnire extrem de bună cu reprezentanţii Varta, lider mondial în producţia de baterii. Am discutat despre o investiţie de sute de milioane de euro, doar în prima fază, şi foarte multe locuri de muncă. Îmi doresc ca viitoarea fabrică a companiei germane să se construiască tot în România, la fel ca cea de la Braşov, care a fost o poveste de succes. Sunt convins că vom găsi tot sprijinul guvernamental pentru a face împreună o foaie de parcurs care să ne ducă spre o decizie rapidă şi pozitivă”, a anunţat liderul PSD, pe Facebook.

Producătorul german Varta Micro­battery deţine deja pe plan local o fabrică de baterii la Braşov. Compania a raportat în 2020 afaceri de 407 milioane de lei și un profit net de 19,25 milioane de lei, având un număr mediu de 447 de salariați.

Varta Microbattery a primit în 2019 un ajutor de stat de 25,3 milioane de lei pentru o investiţie de 50 de milioane de lei în extinderea producţiei pentru acumulatori şi baterii pentru aparate auditive.

Varta a anunțat la începutul anului 2021 că va lansa producția de baterii pentru mașini electrice. Până în prezent, compania germană a produs în principal baterii pentru electronice de uz casnic, dar este implicată de ceva timp în cercetarea pentru baterii pentru mașini electrice, scrie electrive.com.

Varta este deja cunoscut de mulți jucători din industria electromobilității – fie că este vorba despre dezvoltarea producției digitalizate la scară largă de celule de baterii de format mare alături de Fraunhofer IPA și ZSW sau, mai recent, pentru crearea de noi separatoare de baterii din sticlă împreună cu Universitatea din Bayreuth și Tesla.

Cu toate acestea, Varta a intrat în lumina reflectoarelor în primul rând cu participarea sa la programul IPCEI Batteries („Proiecte importante de interes european comun”) al Uniunii Europene, companiei fiindu-i acordate subvenții în valoare de 300 de milioane de euro de către guvernul federal și, de asemenea, de către statele Bavaria și Baden-Württemberg în 2022. Potrivit raportului, două treimi din această sumă se vor concentra în cercetarea și dezvoltarea noilor celule. Subvențiile, pe care Comisia Europeană le-a aprobat în temeiul legii ajutorului de stat, pot fi trase de Varta până la sfârșitul anului 2024.

Sursa foto: Twitter / Varta

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *