BREAKING Rata anuală a inflației a scăzut ușor la 6,6%, în decembrie / Pe tot anul 2023, inflația a rămas peste 10%

piata, legume, fructe, alimente, hrana, mancare sursa foto: Pexels.com

Rata anuală a inflaţiei a scăzut ușor la 6,6%, în luna decembrie 2023, de la 6,7% în luna noiembrie. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2023 – decembrie 2023) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2022 – decembrie 2022) a fost 10,4%, față de 13,8% în anul precedent.

Cele mai mari creșteri de preţuri s-au înregistrat în sectorul serviciilor, cu 11,2%.

În acelaşi interval, preţurile alimentelor s-au majorat cu 5,8%, iar cel al mărfurilor nealimentare cu 5,5%.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Dintre produsele alimentare, peștele proaspăt, cu o creștere a prețului de 14,11%, rămâne produsul care a cunoscut cele mai mari creşteri de preţuri în ultimul an, urmat de alte produse alimentare, cu 13,06%. La categoria băuturi alcoolice, prețul berii s-a majorat în ultimul an cu 14,59%.

În categoria serviciilor, tarifele pentru apă, canal și salubritate, au crescut cu 20,81% în luna decembrie 2023 comparativ cu luna similară din anul 2022. De asemenea, serviciile poștale și-au majorat prețul cu 16,12%, iar tarifele de îngrijire medicală s-au majorat cu 15,28%.

Dintre mărfurile nealimentare, detergenții rămân vedeta scumpirilor cu 23,27%

În perioada decembrie 2023 – decembrie 2022, cea mai mare scădere de preţuri a fost înregistrată la uleiul comestibil (-27,47%).

De asemenea, a scăzut și rata medie anuală a inflației în anul 2023 față de anul 2022, la 10,4%, comparativ cu 13,8%, cât a fost înregistrată în anul anterior.

Decembrie 2023 față de noiembrie 2023

Preţurile de consum în luna decembrie 2023 comparativ cu luna anterioară au crescut cu 0,26%. În intervalul comparat, preţurile mărfurilor alimentare s-au majorat cu 0,29%, cele nealimentare cu 0,09%, în vreme ce serviciile au cunoscut creșteri de 0,70%. Cele mai mari creşteri lunare la marfurile alimentare s-au înregistrat la fructe proaspete (4,96%). În cazul serviciilor, transportul pe calea ferată a cunoscut o creştere de 8,44%, iar în cazul mărfurilor nealimentare energia termică şi-a majorat preţul cu 2,84%. La polul opus, cele mai importante scăderi comparativ cu luna noiembrie s-au consemnat la transportul aerian (-3,05%).

Trebuie precizat faptul că în calculul inflaţiei pentru energie electrică şi gaze s-au luat în considerare prevederile O.U.G. nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie şi gaze naturale, cu modificările şi completările ulterioare.

Prognoza BNR

Conform celui mai recent raport trimestrial al BNR, prezentat în noiembrie, prognoza de inflație pentru sfârșitul anului curent e de 7,5%, dar există o revizuire ascendentă a traiectoriei pe parcursul anului 2024, în contextul majorărilor legiferate ale unor taxe și impozite. Procesul dezinflaționist este anticipat să continue, cu această întrerupere temporară în T1 2024 (când vor intra în vigoare noi taxe și impozite). România a ajuns să aibă a doua cea mai mare rată anuală a inflației din UE după Ungaria.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Inveti hotul sa traga cu arcul…BNR a calculat inflatia dupa preturile rosii ale produselor expirate din Kaufland.

  2. Breaking news pentru că rata inflației a scăzut ușor? Vai de facultatea aia de jurnalism că nu mai iese nimic decent din ea :((

  3. A se traduce ca : din 1000 RON la anul vei avea maxim 900 RON. MINIMUM MINIMORUM MIRMIDONUL MINIONUL.

    Sa stiti ca si o dobanda pe termen infinit nu inseamna o suma infinita, aviz celor care habar n-au ce-s alea Obligatiuni.

    Practic, se cere Austeritate pt. ca altfel, Bancile creeaza Bani si chiar scad valoarea Obligatiunilor, adica a putorilor care stau degeaba si incaseaza banii altora, in loc sa investeasca in ceva real, long-term, de durata, aka Infrastructura. (LightSpeed is the Limit!)

    O zicea Guran acum 12 ani: Economia se rezuma la doua mari si late : IMPORT/EXPORT si INVESTITII REALE. Astupi Gaurile, Prosperi. Restu-s detalii.

    “Ce e Banul ? ” Timp convertit prin n-intermediari in Timp. — cu tot ce vine Timpul la pachet: Placere, Suferinta, Ploaie, Soare, Viata, Moarte. return 0;

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.