BREAKING România a pierdut la ICSID procesul pe certificatele verzi introduse și amânate de Victor Ponta. Țara noastră datorează despăgubiri de 42 milioane de euro plus dobânzi

parc fotovoltaic panouri solare Eiffel RPower Sursa foto: Eiffel/RPower

SolareRomânia a pierdut la Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID) un proces intentat de industria regenerabilelor și trebuie să plătească despăgubiri de 42 de milioane de euro plus dobânzi, a confirmat Ministerul Finanțelor în urma unei solicitări Economedia.

În anul 2013, Guvernul condus de Victor Ponta a instituit prin ordonanță de urgență una dintre cele mai favorabile scheme de stimulare a investițiilor în domeniul energiei regenerabile din Europa, respectiv 6 certificate verzi (CV) – pentru fiecare MWh de energie electrică generată de un producător – pe o perioadă de 15 ani și asigurarea unei piețe pentru vânzarea certificatelor verzi, în limitele unor praguri minime și maxime.

Schema a fost însă un subiect major de dispută între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu, care nu a vrut să promulge legislația.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Astfel, ulterior, începând cu jumătatea anului 2013, Guvernul Ponta dar și alte guverne ulterioare au modificat schema de ajutor prin mai multe acte normative, au amânat sau anulat unele prevederi, astfel că aceasta nu a mai fost la fel de atractivă.

În data de 23.05.2018, 10 societăți au notificat secretariatul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiții (ICSID) că inițiază o procedură arbitrală internațională investiționalî împotriva României.

Reclamanții au fost dezvoltatorii LSG Building Solutions GmbH (Austria), Pressburg UK GmbH (Germania), Green Source Consulting GmbH (Austria), Solluce Romania 1 BV (Olanda), Risen Energy Solar Project GmbH (Germania), Core Value Investments GmbH & Co KG Gamma (Germania), Core Value Capital GmbH (Austria), SC LJG Green Source Energy Beta SRL (România), Anina Pro Invest Ltd (Cipru) și Giust Ltd (Cipru).

Companiile spuneau că, pe baza cadrului normativ avantajos stabilit anterior de Guvernul Ponta au investit în sectorul de energie regenerabilă construind mai multe parcuri fotovoltaice. Ulterior, datorită modificării legislației, ei spun că investițiile le-au fost afectate.

„Disputa între părți gravitează în jurul schimbărilor legislative reglementate de România în privința sistemului de promovare în energia regenerabilă, astfel cum au fost realizate în perioada 2013-2014 și 2017-2018. În acest sens, reclamanții susțin că, în urma ratificării de către România a Protocolului de la Kyoto la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, aceasta s-a angajat să adopte o serie de măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin scăderea dependenței de sursele convenționale de energie şi prin încurajarea producției de energie regenerabilă. Se afirmă că România a adoptat mai multe acte normative (relevantă este Legea nr. 220/2008  și modificările la aceasta reglementate până la nivelul anului 2012) prin intermediul cărora, în opinia investitorilor, a fost constituită una dintre cele mai favorabile scheme de stimulare a investițiilor în domeniul energiei regenerabile din Europa. Pe baza cadrului normativ stabilit anterior, reclamanții susțin că au investit în sectorul de energie regenerabilă construind mai multe parcuri fotovoltaice, însă, începând cu jumătatea anului 2013, reclamanții precizează că România a implementat o serie de măsuri adoptate prin mai multe acte normative care au avut efectul de a modifica regimul instituit în sectorul de energie regenerabilă, afectând în mod semnificativ și ireversibil investițiile acestora”, arată Ministerul Finanțelor.

Drept urmare, companiile au cerut daune României în timpul litigiului în valoare de 142,7 milioane euro.

În data de 20 februarie, Tribunalul arbitral a dat dreptate companiilor și a obligat România la plata către reclamanți a sumei de 42,2 milioane de euro plus dobândă de la data 1 ianuarie 2022. De asemenea, Tribunalul arbitral a mai obligat România la plata către reclamanți a sumei 600.000 dolari costuri de arbitraj și aproximativ 3,5 milioane euro reprezentând cheltuieli de apărare (60% din total) urmând ca la acestea să fie calculate dobânzi de la 30 de zile de la emiterea hotărârii.

Ministerul Finanțelor a mai precizat unul dintre arbitri ICSID a avut o opinie separată care a fost „mult în defavoarea României”. Hotărârea împotriva României a fost luată cu 2-1.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Verificati mai atent informatiile. Ponta a fost cel care a taiat subventiile pentru .regenerabile. Nu mai mintiti lumea. eu am lucrat în domeniu si tin minte tot. După ce ponta a taiat subventiile pentru eoliene, cațiva ani nu s-a mai investit nimic.

    • Niste talhari mai distructivi decat Ponta au fost Boc, Nastase si Petre Roman in investitii de ruine noi pentru a spala banii fraierilor si le vinde apoi prin firmele romilor la fier vechi. Petre Roman marturisea complicilor in jafuri de sume mari la acea vereme, ca inca are cosmaruri daca la Targoviste a fost sosia iar Ceausescu a scapat viu si spune rezervele valutare ale intreprinderilor pradate prin investitii false.

    • Nu sunt talhari in speta asta. Gunernul Ponta, format din fel de fel de nescoliti, a avut impresia ca poate proceda si in cadrul international asa cum este obisnuit si in Romania. A schimbat o regula in baza careia unii au investit, taindu-le din venituri. A fost un act samavolnic pentru care a pierdut in justitie. Acum, in loc sa fie invatatura de minte, guvernul Romaniei promoveaza o schema asemanatoare certificatelor verzi; contracte pe diferenta. Intr-o tara normala, cei care au dat HG, si au dus Romania in postura de platnic de daune, ar trebui sa preia obligatia de plata.

  2. Vorba doamnei procuror sef EPPO, Kovesi, in toate tarile UE crimele organizate institutionale jefuiesc, ucid si comit atrocitati asupra populatiei, nu doar in Romania.

  3. România a pierdut ???? De ce România nu găsește niciodată persoana sau persoanele vinovate și să le pună la plata despăgubirilor ?

  4. Persoanele fizice, cele 100.000 și ceva, care și au pus pe banii lor sisteme fotovoltaice, ce primesc, câte certificate primesc? Nu se mai satură acești prăduitori?

  5. De riscuri guvernamentale, politice, economice, de piata, afaceristii astia nu au auzit?. Si eu vreau sa fiu patron si salariul minim pe economie sa fie inghetat 20 de ani, pt ca asa am facut eu planul. Sau impozitul pe profit, sau alte taxe, facilitati, subventii,. Persoanelor fizice cine le acopera cresterea pretului alimentelor, masinilor, vacantelor,.cine le garanteaza salariu fix 20 de ani etc? Si ei au in plan ca persoane fizice. Faci afaceri, ai riscuri asumate. Poate ca tara intra in datorii de la un an la altul sau da faliment.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.