BREAKING Romgaz și Exxon au ajuns la un acord pentru vânzarea proiectului de exploatare a gazelor de la Marea Neagră. Tranzacția va fi finalizată în primul trimestru din 2022

Carmen Radu oct. 26, 2021 0 comentarii
sonda offshore sursa ExxonMobil

Compania românească Romgaz și ExxonMobil anunță că au ajuns la un acord pentru preluarea subsidiarei gigantului american, care deține o participație de 50% din proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor naturale de la Marea Neagră, potrivit unui anunț publicat la Bursa de Valori București. Tranzacția va fi finalizată în primul trimestru din 2022. Valoarea tranzacției nu este încă publică.

“SNGN Romgaz SA şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au finalizat negocierile exclusive şi au ajuns la un acord cu privire la termenii şi condiţiile aferente achiziţiei tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, precum şi cu privire la transferul operatoriei proiectului către OMV Petrom SA începând cu data finalizării tranzacţiei”, se menţionează în raport.

Acordul se va concretiza, după avizarea de către Consiliul de Administraţie şi aprobarea de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor SNGN Romgaz S.A., în semnarea contractului de vânzare-cumpărare acţiuni. Condiţionat de obţinerea acestor aprobări precum şi de îndeplinirea condiţiilor suspensive prevăzute de contractul de vânzare -cumpărare acţiuni, se estimează că tranzacţia va fi finalizată în primul trimestru din 2022.

La data de 17 iunie 2021, cele două companii au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul a acordat Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni, până la data de 15 octombrie 2021, cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi care reprezintă 100% din capitalul social al companiei, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Ulterior, termenul a fost extins până pe 15 noiembrie 2021.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

La finalul lunii septembrie, Romgaz a anunțat că a demarat procedura pentru obţinerea unei finanţări de 1,6 miliarde lei, pentru acoperirea unei părți din tranzacţia cu Exxon, potrivit informaţiilor transmise BVB.

Surse din piață susțin că tranzacția pentru participația Exxon se ridică la în jur de un miliard de euro.

Romgaz are o capitalizare de 14,5 miliarde lei. Compania a raportat un profit net de 761,6 milioane de lei după prima jumătate a acestui an, în scădere cu 4,9% faţă de profitul net de 800,8 milioane de lei înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Veniturile companiei au fost de 2,258 miliarde lei în primul semestru al anului, mai mari cu 1,11% faţă de veniturile înregistrate în primul semestru al anului anterior. Cheltuielile în primele şase luni au fost de 1,355 miliarde de lei, în creştere cu 5,05% faţă de cheltuielile înregistrate în acelaşi interval al lui 2020.

ExxonMobil a anunțat partenerii români din iulie 2019 că vrea să își vândă participația de 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, după cum a scris G4Media.ro în exclusivitate. În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, dar ExxonMobil este și operatorul licenței.

În data de 30 martie 2021, Romgaz a depus o ofertă angajantă de a prelua subsidiara românească a ExxonMobil. Valoarea ofertei nu a fost făcută publică.

OMV Petrom a anunțat că va acționa ca operator al perimetrului Neptun Deep, de exploatare a gazelor de la Marea Neagră, în situația acceptării ofertei Romgaz de către ExxonMobil.

Poziția de operator al proiectului este una esențială, iar Romgaz ar fi vrut să preia operarea, dar în cele din urmă cele două companii ar fi ajuns la concluzia că OMV Petrom are mai multă experiență, potrivit surselor Economedia.ro.

Operarea unui proiect de producție offshore este extrem de complicată în comparație cu proiectele onshore din cauza condițiilor speciale. Romgaz nu are nici o experință în acest sens, în timp ce OMV Petrom este implicată în astfel de proiecte în Bulgaria și, recent, Georgia, fără însă să aibă o experiență propriu-zisă.

Compania care operează proiectul conduce de facto operațiunile: pregătirea campaniei de foraj, logistică, eventuale intervenții.

Explorările au relevat că în proiectul Neptun Deep se găsesc zăcăminte estimate între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Spre comparaţie, România a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi.

Decizia ExxonMobil de a renunța la proiectul din Marea Neagră a venit pe fondul legislației offshore considerate inacceptabile atât din cauza impozitării prea mari, cât și a impunerii unor proceduri greoaie de avizare. În plus, ExxonMobil a descoperit în ultima perioadă zăcăminte uriașe de hidrocarburi în alte zone, printre care și Cipru, unde rezerva de gaze din perimetrul Glaucus e de trei ori mai mare decât cea din Marea Neagră, și a decis să își concentreze resursele financiare în proiectele unde prognozează venituri mai sigure.

Cu excepția companiei americane BSOG (deținută de fondul de investiții Carlyle), nici o altă firmă cu licență în Marea Neagră nu a luat decizia finală de a începe producția de gaze în Marea Neagră. După opt ani de la primele descoperiri de gaze, zăcămintele sunt neexploatate și mai mulți investitori pleacă.

Legislația este blocată în Parlament. Legea adoptată de PSD în 2019, la presiunile lui Liviu Dragnea, a fost respinsă de investitori, care au reclamat un regim de impozitare prea înalt și bariere birocratice. PNL a promis la acel moment că va debloca rapid situația, dar, odată ajunși la guvernare, liberalii au spus că nu vor modifica legea offshore decât dacă vor avea majoritate în Parlament. Totuși, guvernul PNL a modificat prin ordonanță de urgență un alt act legislativ care a fost considerat nociv de mediul de afaceri – e vorba de celebra OUG 114 din 2018.

Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *