BREAKING Șeful ANAF Lucian Heiuș anunță că demisionează din funcție, fără să prezinte public motivele / SURSE „Ciucă le-a cerut demisia șefilor ANAF, Vamă și Mari Contribuabili din cauza găurii de la buget”/ Minus de 9 miliarde lei la încasări în primele cinci luni, față de program

Redacția mai 29, 2023 1 comentarii
Lucian Ovidiu Heius, presedinte ANAF

Lucian Heiuș, șeful ANAF, anunță, luni, că demisionează din funcție, potrivit unui comunicat al ANAF. Acesta nu a prezentat motivele demisiei.

Surse politice din coaliție au declarat pentru G4Media.ro că premierul Ciucă i-a cerut demisia șefului Fiscului și șefilor de la Vamă și Mari Contribuabili „din cauza găurii de la buget”, deși Heiuș se laudă că a colectat cu câteva miliarde în plus față de anul trecut. Șeful Vămilor Bogdan-Lari Mihei este, iar șeful direcției de Mari Contribuabili este Ionuț Mișa.

  • UPDATE 22.45 Surse din coaliție au declarat pentru G4Media.ro că liderii PNL și PSD au convenit ca viitorul șef al fiscului să fie propus tot de liberali, chiar dacă după rotativă această poziție ar urma să treacă la PSD.

Lucian Heiuș a fost numit președinte al ANAF în luna mai anul trecut, după cum a scris Economedia aici. El i-a luat atunci locul Mirelei Călugăreanu, care a fost numită în conducerea Curții de Conturi.

ANAF a estimat că va încasa 156,9 miliarde lei în primele 5 luni, dar a încasat doar circa 148 miliarde lei. Așadar, încasările efective sunt cu circa 9 miliarde lei față de program.

Mai jos comunicatul întreg

Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an.

Totodată, sunt mulțumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili.

În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei, iar activitatea de colectare arată după cum urmează

În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.
Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei.

În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei.

Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum.

Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției.

Lucian Heiuș, fost deputat PNL de Hunedoara, în 2016-2020, este considerat un bun cunoscător al sistemului fiscal datorită activității din Ministerul Finanțelor și direcţiile de Finanţe Publice din Hunedoara şi Timiş.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *