BREAKING The Guardian: UE vrea să renunțe la plafonarea prețului pentru gazul rusesc

gaz Republica Moldova Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Executivul UE va retrage propunerea de plafonare a prețului pentru gazul rusesc, însă va continua să susțină impozite excepționale pe profiturile „suplimentare” ale companiilor energetice, potrivit unui document dezvăluit de The Guardian.

Un proiect de regulament privind „instrumentul de urgență a energiei electrice” văzut de The Guardian nu conține nici un plafon de preț pentru gazul rusesc, nici pentru gazul importat, după ce statele membre nu au reușit să cadă de acord asupra restricțiilor săptămâna trecută.

Se așteaptă ca UE să perceapă taxe excepționale pe profiturile mari ale companiilor de combustibili fosili, cu un plafon separat pentru veniturile producătorilor de energie electrică cu emisii reduse de carbon.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este de așteptat să publice planul Europei privind abordarea creșterii prețurilor la energie electrică atunci când își va ține miercuri discursul anual privind starea Uniunii.

Textul final s-ar putea schimba în continuare, dar proiectul dezvăluie îndoielile Comisiei cu privire la obținerea unui sprijin suficient din partea statelor membre UE pentru măsura de a pune un plafon pentru gazul rusesc, ca răspuns la strategia Kremlinului de a folosi gazul ca „armă”.

Statele membre ale UE care importă cantități mari de gaz din Rusia, inclusiv Ungaria, Slovacia și Austria, s-au declarat împotriva plafonării gazului rusesc, deoarece se tem că Kremlinul va opri toate fluxurile de gaze, aruncând țările lor în recesiune. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a amenințat deja că va opri exporturile de energie către Europa dacă se acceptă un astfel de plan.

Peste 10 țări, printre care și Franța și Polonia, ar dori să impună un plafon de preț pentru toate gazele importate, măsură pe care o consideră o modalitate mai bună de a reduce creșterea prețurilor. Comisia nu este entuziasmată de această idee, deoarece se teme că UE ar pierde în fața țărilor pregătite să plătească mai mult pe piața extrem de competitivă a gazelor naturale lichefiate.

Țările de Jos și Danemarca se feresc de orice plafon de preț, în timp ce Germania se teme că un plafon de preț al gazului rusesc ar diviza.

Astfel, în contextul în care statele membre sunt divizate, Comisia, care este responsabilă cu elaborarea propunerilor legislative ale UE, urmărește să propună măsuri care unesc clubul de 27 de membri. Guvernele UE susțin în mare măsură limitarea prețului energiei electrice din surse cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi sursele regenerabile sau nucleare, și redirecționarea acestor fonduri către gospodăriile și întreprinderile vulnerabile.

Companiile de petrol și gaze se vor confrunta cu o taxă excepțională separată, descrisă ca o „contribuție de solidaritate”. În documentul obținut, Comisia estimează că va exista o creștere de cinci ori a profiturilor companiilor de petrol, gaze și cărbune în 2022. Aceste profituri „excedentare” și „neașteptate”, nu rezultă din nicio alegere economică sau investițională, precizează Comisia, ci se datorează unor „evoluții imprevizibile pe piețele energetice în urma războiului ilegal în curs din Ucraina”. În text nu este propusă nicio cotă pentru taxa excepțională.

Statele membre sunt, de asemenea, solicitate să convină asupra unui obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf, deși nu a fost propusă nicio cifră.

Europa se confrunta cu creșterea prețurilor la gaze chiar înainte de războiul din Ucraina. Constrângerile privind aprovizionarea au fost agravate de vara secetoasă record a anului 2022, care a crescut cererea de aer condiționat, reducând în același timp energia hidroenergetică din râuri și rezervoare. În plus, jumătate din flota de reactoare nucleare a Franței a fost forțată să se deconecteze din cauza problemelor de siguranță, inversând rolul tradițional al țării de exportator de energie electrică către vecinii săi.

Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *