Statele membre ale UE au fost de acord să implementeze un plafon de 60 de dolari pentru achizițiile globale de petrol rusesc, după ce Polonia a renunțat la obiecțiile sale față de acest acord îndelung dezbătut, menit să afecteze veniturile Kremlinului din combustibili fosili, scrie Financial Times.
Varșovia a amânat acordul privind plafonul după ce a cerut un plafon mai mic pentru a eroda și mai mult veniturile Moscovei. Sprijinul său înseamnă că blocul comunitar va avea inițiativa în vigoare înainte de 5 decembrie, dată la care intră în vigoare o interdicție privind importurile de petrol rusesc transportat pe mare în UE.
Plafonul, care urmează să fie adoptat de țările G7 și de unii aliați, este menit să mențină fluxul de petrol rusesc către țări precum India și China, dar cu un profit mai mic pentru Moscova.
Se intenționează să aibă o acoperire globală, deoarece importatorii de petrol rusesc, care se bazează pe acoperirea de asigurare și pe serviciile de transport maritim ale companiilor cu sediul în UE și în alte țări G7, vor trebui să respecte plafonul de preț.
Cu toate acestea, Rusia a declarat că nu va vinde petrol către nicio țară care participă la plafonare, iar India și China nu au declarat până în prezent că îl vor pune în aplicare. Se așteaptă ca Rusia să se bazeze pe petroliere pregătite să opereze fără asigurări occidentale, deși comercianții au avertizat că exporturile sale ar putea scădea dacă nu poate avea acces la suficiente nave.
Acordul intervine după luni de negocieri. Plafonul este mai mic decât prețul inițial sugerat de Comisia Europeană, de până la 70 de dolari, ca urmare a cererilor Poloniei și ale altor state membre de reducere a acestuia.
Acordul privind plafonul include, de asemenea, o prevedere potrivit căreia plafonul va fi revizuit periodic pentru a se asigura că este cu „cel puțin 5%” sub prețurile medii de piață pentru petrolul rusesc.