Tarifele RCA au crescut între 25 şi 40% după retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, arată analiştii pieţei de profil. Şocul a fost cu atât mai mare cu cât compania, al cărui faliment îl cere ASF, era lider cu 45 % al pieţei RCA, cu peste 3 milioane de asiguraţi. Pe măsură ce le expiră poliţele, toţi asiguraţii City sunt nevoiţi să migreze către celelalte companii de asigurare cu preţuri mai mari.
Potrivit unei analize de piaţă a unui broker de asigurări, un şofer de 50 de ani, proprietar al unui Logan cu motor 1.5, plătea în august, înainte de retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance, 423 de lei pentru un RCA pe un an de la City. Următoarele tarife erau de 487 de lei şi 536 de lei la alte companii. După ce ASF a retras autorizaţia de funcţionare a City Insurance, şoferul respectiv are de ales între 3 oferte: 487 de lei, 717 şi 761 de lei.
Foto: evoluţia preţurilor RCA realizată de un broker din piaţă; Sursa: G4media.ro
Un alt exemplu. În aprilie acest an, un român a dat pe o poliţă RCA pe 6 luni 195 de lei, la City. În octombrie, a fost nevoit să scoată din buzunar 496 de lei pentru o poliţă RCA pe 6 luni la o altă companie.
Sursa foto: G4media.ro
„Principala cauză a creşterii tarifelor este bineînţeles falimentul City şi dispariţia celui mai ieftin jucător de pe piaţă. City deţinea 45 % din piaţa RCA. Din statistica noastră, preţurile au crescut undeva între 25-40%”, a declarat pentru G4media.ro Viorel Vasile, broker de asigurări.
Context. La jumătatea lunii septembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizaţia de funcţionare companiei City Insurance, liderul pietei RCA. ASF a cerut şi falimentul companiei. Motivul: societatea nu a putut face dovada că deţine suficiente fonduri ca să asigure plata daunelor. Acum, poliţele RCA de la City sunt despăgubite de Fondul de Garantare al Asiguraţilor.
ASF a sesizat şi DIICOT care are în lucru un dosar penal privind conducerea City. Cel mai important personaj vizat ar fi acționarul majoritar Dan Odobescu, cumnat al fostului premier Adrian Năstase, dar și persoane din conducerea ASF din perioada 2016-2020, responsabili de sectorul supraveghere asigurări.
Sursa foto: assets.publishing.service.gov.uk