Bruxelles plănuiește o revizuire a pieței energiei pentru a reduce costul energiei regenerabile

eoliene, energie regenerabila Sursa foto: Pexels

Bruxelles-ul intenționează să revizuiască piața de energie electrică a blocului comunitar pentru a acorda prioritate energiei regenerabile mai ieftine, a declarat comisarul european pentru energie, în ciuda avertismentelor industriei care a avertizat că reformele ar putea înăbuși investițiile în parcurile eoliene și solare, scrie Financial Times.

Kadri Simson a declarat că Comisia Europeană se află sub o „presiune politică foarte puternică” pentru a reproiecta piața în vederea reducerii facturilor pentru consumatori, în timp ce UE se luptă cu cea mai dificilă criză energetică din ultimele decenii.

Comisia analizează cum să aducă consumatorilor „beneficiile unei cote mai mari de energie regenerabilă”. „Vom avea nevoie, de asemenea, de centrale electrice pe gaz, dar nu vrem să creăm un sistem în care acestea să fie în funcțiune 24 de ore din 24, 7 zile din 7″, a adăugat ea.

Într-un proiect de document care prezintă posibilele reforme, consultat de Financial Times, comisia sugerează ca energia regenerabilă să reflecte mai mult „costurile reale de producție” ale acesteia, având în vedere că, odată ce infrastructura este construită, sursa de energie pentru un parc eolian sau o instalație solară este practic gratuită.

De asemenea, Comisia propune prelungirea unei taxe pe profit pentru companiile de energie regenerabilă, ale cărei venituri sunt transferate către consumatori și care urmează să expire în 2023.

Propunerile de îmbunătățire a pieței de energie electrică din blocul comunitar vin după luni de presiuni din partea mai multor state membre, în special Franța și Spania, care au solicitat Comisiei să pună capăt unui sistem în cadrul căruia cel mai scump combustibil din bloc – în prezent gazul – stabilește prețul pentru toată energia electrică produsă.

Modelul, cunoscut sub numele de „ordine de merit”, acordă prioritate energiei regenerabile și nucleare pentru a satisface mai întâi cererea de energie electrică, urmate de gaz și cărbune. Prețurile sunt stabilite în funcție de generatorul final la care se apelează pentru a satisface cererea, ceea ce înseamnă că prețurile la energia regenerabilă sunt adesea legate de costul combustibililor fosili.

Acest lucru a promovat investițiile în energiile regenerabile, care au beneficiat de costul mai ridicat al gazului, dar a făcut ca consumatorii să plătească prețuri ridicate pentru energia regenerabilă, în ciuda costurilor de producție mai mici.

Politicienii UE au susținut că majorările record ale prețurilor la gaz din Europa de anul trecut și numărul tot mai mare de proiecte de energie curată au subminat sistemul.

Blocul se confruntă cu dificultăți continue în 2023. Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că reducerea gazului prin conducte din Rusia riscă să lase UE cu un deficit de 30 de miliarde de metri cubi de combustibil – aproximativ 7 % din consumul său din 2021 – pe parcursul anului.

Sursele regenerabile au reprezentat aproximativ două cincimi din producția europeană de electricitate în 2020, 36% provenind din combustibili fosili și 25% din energia nucleară, potrivit datelor Comisiei Europene.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *