Bulgaria a trecut printr-o „isterie a prețurilor la carburanți” similară cu cea din România chiar în urmă cu o săptămână. Cozi uriașe la benzinării pornite de zvonuri pe rețelele de socializare / A doua zi prețurile erau normale

Redacția mart. 9, 2022 0 comentarii
benzina carburant alimentare pompa foto pixabay

Bulgaria a trecut săptămâna trecută printr-o isterie a prețurilor la carburanți similară cu situația care are loc miercuri în România. Cozi de zeci de mașini s-au format la benzinăriile din țară, după speculații pe rețelele de socializare cu privire la creșteri uriașe de prețuri așteptate în zilele următoare, scriu Novinite și agenția de știri din Bulgaria, BTA.

Cozile s-au format în seara de miercuri, 2 martie, la benzinăriile din capitala Bulgariei, Sofia, și în alte câteva orașe.

Presa bulgară scria că mulți șoferi doreau să-și alimenteze mașinile „de teamă că prețurile combustibililor vor crește brusc în curând – chiar și după miezul nopții – având în vedere creșterea bruscă a prețului petrolului pe piețele mondiale, ca urmare a războiului din Ucraina”.

Alții se temeau că războiul Rusiei împotriva Ucrainei va perturba aprovizionarea cu petrol, inclusiv în Bulgaria, ceea ce ar duce la o lipsă de aprovizionare la stațiile de alimentare în următoarele zile.

Radio-ul Național Bulgar a spus că în unele benzinării șoferii erau taxați cu mai mult de trei leva pe litru (circa 7,59 lei) pentru motorină și benzină.

Prim-ministrul bulgar Kiril Petkov a transmis că teama oamenilor de război a fost folosită pentru a crea panică timp de câteva ore.

Potrivit lui, panica a plecat de la poze publicate de o organizație politică de tineret, GERB, care a publicat pe rețelele de socializare poze cu mașini care stăteau la coadă la benzinării pentru a alimenta, care au devenit virale.

Întrebat despre prețurile mai mari decât media afișate de unele benzinării de miercuri, premierul bulgar a spus că unele benzinării au stocuri scăzute și au ales să-și crească prețurile în loc să închidă. Fotografiile cu astfel de benzinării au devenit virale și au declanșat de asemenea cumpărăturile de panică, a explicat el.

Unele companii care nu sunt membre ale asociației petroliere au crescut în mod speculativ prețurile și au provocat panică.

Atât premierul bulgar Petkov, cât și asociația marilor benzinării au afirmat în mod repetat la acel moment că Bulgaria are suficiente stocuri de combustibil și că, deși prețurile sunt în creștere la nivel global, nu există niciun motiv să ne așteptăm să crească peste noapte și că nu există niciun motiv pentru a cumpăra în panică.

A doua zi, joi, 3 martie, nu mai erau cozi în fața benzinăriilor din Bulgaria, iar prețurile erau la fel – cu o mică creștere față de în urmă cu o zi-două și exista combustibil, raporta Novinite. La marile lanţuri, preţurile carburanţilor erau sub 3 leve, dar benzinăriile mai mici au încercat prețuri mai mari, a spus directorul executiv al Asociației Bulgare de Petrol și Gaze (BOGA), Andrey Delchev.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *