În timp ce majoritatea românilor respinge noile tendințe alimentare, cum ar fi introducerea în alimentație a proteinelor extrase din insecte, vecinii noștri bulgari au înțeles oportunitatea uriașă pentru dezvoltarea unor afaceri de profil, scrie Lanțul Alimentar.
Bulgaria are o Asociație a Producătorilor și Procesatorilor de Insecte care recent a convenit că țara are un potențial uriaș în sectorul producerii alimentelor inovative: este singura țară din Peninsula Balcanică în care industria producerii de proteine din insecte există deja și are ambiții serioase să se dezvolte, relatează cotidianul Capital.
La nivelul UE, nevoile legislative ale sectorului au fost în mare măsură rezolvate, dar legislația este inexistentă în Bulgaria, în acest stadiu, iar acest lucru încetinește dezvoltarea sectorului. Asigurarea că Reglementările naționale constituie drept obiectivul principal al Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Insecte din Bulgaria. Ei cred că această țară poate crește pentru a deveni un lider regional, deoarece este singura din Balcani și printre puținele din Europa Centrală și de Est cu o industrie alternativă a proteinelor – cea mai apropiată țară producătoare fiind Polonia.
Un număr tot mai mare de rețele de investitori și consumatori îmbrățișează ideea de a folosi proteine alternative, a declarat Rossen Ivanov, managing partner la Black Peak Capital. El a spus că așteptările pentru piața proteinelor din insecte, dar și din surse vegetale este să crească considerabil, aproape 80% din generația tânără folosind cel puțin ocazional astfel de produse. Noile reglementări și schimbările climatice vor spori aceste tendințe. El a spus că un următor pas logic ar fi crearea de fonduri specializate pentru investiții în alimente inovatoare și durabile, similare fondurilor din sectorul IT.