Bulgaria, Grecia și România propun o taxă pe „profitul excedentar” pentru vânzările de energie

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Miniștrii energiei din Grecia, România și Bulgaria au cerut Comisiei Europene să impoziteze profiturile excedentare ale producătorilor și comercianților de energie electrică și să acorde prioritate dezvoltării conexiunilor energetice în Europa de Sud-Est, a informat ANA-MPA, citată de BTA, conform Rador Radio România.

Ministerul grec al Mediului și Energiei a anunțat că, la inițiativa ministrului Theodoros Skylakakis, a fost trimisă o scrisoare comună comisarului european pentru energie, Kadri Simson, vinerea trecută. Scrisoarea a fost semnată împreună cu ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, și cu ministrul bulgar al Energiei, Vladimir Malinov. În document, miniștrii insistă pentru luarea de măsuri pentru a face față creșterii prețurilor en-gros a energiei electrice în sud-estul Europei, care a fost remarcată în această vară. Miniștrii subliniază că volatilitatea prețurilor din Europa de Sud-Est a pus o presiune semnificativă asupra economiilor țărilor din regiune, punând în pericol atât securitatea energetică, cât și stabilitatea pieței, potrivit Rador Radio România.

Scrisoarea evidențiază aspecte importante, cum ar fi lipsa unei capacități suficiente pentru conectivitatea energetică, fragmentarea piețelor de energie și capacitatea de producție flexibilă limitată. Factorii geopolitici și securitatea livrărilor de energie sunt, de asemenea, menționați în scrisoare. De asemenea, în scrisoare se precizează nevoia de a se lua măsuri atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În ceea ce privește măsurile pe termen scurt, miniștrii au subliniat necesitatea unor acțiuni imediate, cum ar fi impozitarea profiturilor excedentare ale producătorilor și comercianților de energie electrică. Veniturile din această impozitare ar putea fi utilizate pentru a oferi o scutire consumatorilor și pentru a stabiliza piața pe termen scurt. De asemenea, miniștrii fac apel pentru o cooperare mai strânsă între autoritățile naționale de reglementare pentru a monitoriza în mod eficient piața.

În ceea ce privește măsurile pe termen lung, aceștia subliniază că și Comisia Europeană ar trebui să acorde prioritate dezvoltării infrastructurii cheie pentru interconexiunile în Europa de Sud-Est.

Printre principalele solicitări prezentate de Grecia, Bulgaria și România către CE se numără acordarea de prioritate dezvoltării interconexiunilor în Europa de Sud-Est pentru a depăși lipsa infrastructurii care izolează regiunea de piața UE mai largă.

O altă cerere prezentată în scrisoare este creșterea capacității de interconectare energetică transfrontalieră pentru a promova convergența prețurilor în cadrul pieței unice, în special în perioadele de vârf privind cererea.

Scrisoarea solicită, de asemenea, consolidarea cooperării regionale și unificarea pieței, promovarea armonizării prețurilor și îmbunătățirea securității energetice în Europa de Sud-Est. Scrisoarea către Comisarul European pentru Energie este însoțită de un memorandum tehnic comun întocmit de Grecia, Bulgaria și România, care evidențiază principalii factori care duc la creșterea prețurilor la energie. Documentul subliniază, de asemenea, că acțiunea coordonată la nivelul UE este esențială pentru a aborda provocările și pentru a asigura sustenabilitatea pieței de energie din regiune.

Sursa: MEDIAPOOL / Rador Radio România /.
Traducerea: Mirela Petrescu

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: