Euroins Insurance Company AD (Euroins Bulgaria), din cadrul holdingului Eurohold, anunță că vinde asigurări non-RCA în România, prin „pașaportul european”, după ce anul acesta Autoritatea de Supraveghere (ASF) a retras autorizația de funcționare și a cerut falimentul Euroins România.
Surse din ASF avertizau, conform HotNews, că supravegherea acestor firme este la Sofia și că, în caz de faliment, pentru asigurările facultative vândute nu există schemă de garantare în Bulgaria.
Euroins Bulgaria transmite că a fost autorizat de autoritatea bulgară de reglementare financiară FSC să opereze în baza libertății de prestare a serviciilor (FOS – Freedom of Services) în România încă din 2007, iar autorizația a fost notificată autorității financiare române.
Prin acest mecanism, prevăzut în legislația UE, o societate de asigurări poate să-și vândă direct prin internet produsele de asigurări într-un alt stat membru la distanță (fără a avea un sediu sau o sucursală deschisă în statul membru).
ASF nu are competențe de supraveghere sau control asupra unor astfel de societăți.
Surse din industria de asigurări au declarat pentru HotNews.ro că mai mulți brokeri de asigurare au semnat deja contracte de intermediere cu firma Phoenix MGA Services SRL, în calitate de reprezentant al Euroins Insurance AD din Bulgaria și au vândut câteva asigurări de transport marfă (ROT) și de răspundere civilă pentru răspunderea transportatorului (CMR).
Phoenix MGA Services SRL a fost înființată în vara acestui an, are sediul în București, are un capital de 100.000 de lei și este controlată integral de Euroins Insurance Group AD (Bulgaria), în timp ce administrator este Krasteva Stela (persoană fizică autorizată), conform informațiilor Termene.ro.
Firma urma să fie condusă de Daniela Nicolae-Pora, director de subscriere al Euroins România, potrivit Profit.ro.
Surse din ASF, care au dorit să-și păstreze anonimatul, au avertizat, potrivit Hotnews, asupra posibilelor probleme pe care le-ar putea avea cei care își fac asigurări la Euroins Insurance AD, în cazul în care acest asigurător ar da faliment.
Grupul bulgar EIG acuză în schimb ASF că ar pune presiune pe brokeri pentru a le bloca furnizarea serviciilor, contrar legislației UE: