Ministerul Energiei a lansat cea mai mare licitaţie de până acum pentru susţinerea producţiei de energie electrică din surse regenerabile / România, prima ţară europeană care a obţinut fonduri nerambursabile pentru susţinerea acestei scheme, 3 miliarde euro

Sebastian Burduja, ministrul Energiei Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă luni că a lansat cea mai mare licitaţie de până acum pentru susţinerea producţiei de energie electrică din surse regenerabile, prin schema Contractelor pentru Diferenţă (CfD), România fiind prima ţară europeană care a obţinut fonduri nerambursabile europene din Fondul pentru Modernizare pentru susţinerea acestei scheme — 3 miliarde euro de la UE, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

”Astăzi a fost o zi bună pentru energia României. Dincolo de victoriile în instanţă pentru proiectul Neptun Deep, am lansat cea mai mare licitaţie de până acum pentru susţinerea producţiei de energie electrică din surse regenerabile, prin schema Contractelor pentru Diferenţă (CfD). România este prima ţară europeană care a obţinut fonduri nerambursabile europene din Fondul pentru Modernizare pentru susţinerea acestei scheme — 3 miliarde EUR de la UE”, a anunţat ministrul Energiei într-o postare pe Facebook.

Ministrul Energiei arată că pune la dispoziţia investitorilor o capacitate totală de 3.472 MW, dintre care 2.000 MW pentru proiecte eoliene onshore şi 1.472 MW pentru proiecte fotovoltaice. ”Asta înseamnă cât 5 reactoare de la Cernavodă şi confirmă că în acest mandat am reuşit să implementăm cel mai mare program de dezvoltare a sectorului energetic românesc de după 1989”, mai spune Burduja.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Potrivit ministrului Energiei, prima licitaţie CfD, organizată anul trecut, a fost un mare succes, pentru că preţurile licitate au fost foarte competitive.

”21 de companii au câştigat contracte pentru dezvoltarea unor capacităţi de producţie însumând 1.096 MW în eolian şi 432 MW în fotovoltaic. Cel mai mare proiect eolian, de 245 MW, va fi realizat de Radramo Power, iar cel mai mare parc fotovoltaic, de 125 MW, de către Heliowin, parte a grupului israelian Econergy. Ambele sunt programate să intre în funcţiune în ianuarie 2028. Noua licitaţie vine cu îmbunătăţiri importante: eliminarea plafonului de 25% pentru capacitatea maximă acordată per solicitant. Preţurile de exercitare maxime sunt stabilite la 80 euro/MWh pentru eolian şi 73 euro/MWh pentru fotovoltaic, iar pragul ofertei marginale este acum de 120%, pentru a permite participarea proiectelor mari, fără riscuri de excludere. Competiţia mai mare va asigura preţuri foarte bune — deci mai multă energie curată, facturi mai mici”, subliniază Burduja.

El mai afirmă că aceste investiţii sunt şansa României de a construi încredere şi de a da semnale de stabilitate.

”Fiecare MW nou produs înseamnă perspective pentru locuri de muncă bine plătite, dezvoltarea comunităţilor locale şi un mediu economic mai competitiv, plus preţuri mai mici la energie pentru toţi românii. Sunt investiţii care arată încrederea investitorilor străini şi locali că România este şi trebuie să rămână o ţară predictibilă. România se mişcă, investeşte, dar atrage şi capital privat”, arată Burduja.

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.